Nova študija: Morda ne boste nikoli več dremali čez dan, ko boste prebrali to

U. L., 26. avgust 2022
Zdravje
Profimedia

Povezava med dremanjem in tveganjem za razvoj visokega krvnega tlaka in možganske kapi.

Čeprav je dremež dokazano koristen za zdravje, je po študiji, objavljeni v reviji Hypertension in American Heart Association (AHA), redno dremanje povezano z večjim tveganjem za razvoj visokega krvnega tlaka in možganske kapi.

V študijo, ki je potekala od 2006 do 2019 je bilo zajetih več kot 500.000 podatkov odraslih, starih od 40 do 60 let, iz britanske biobanke. Med drugim so vključevali podatke o življenjskem slogu in ostale zdravstvene podatke. Udeleženci študije so redno dajali vzorce krvi, urina in sline ter podrobne informacije o svojem življenjskem slogu, vključno s tem, kako pogosto dremajo čez dan.

Razdeljeni so bili v skupine glede na pogostost dremanja, ki so ga prijavljali sami: nikoli/redko, včasih ali običajno.

Rezultati so pokazali, da so imeli udeleženci, ki so redno dremali, večje tveganje za razvoj visokega krvnega tlaka in razvoj za možgansko kap, v primerjavi z osebami, ki nikoli niso dremale.

A ni vse tako črno-belo

Preden naredite križ čez siesto, se morate zavedati, da to niso splošne ugotovitve, ki bi veljale za vse.

Študija je pokazala, da je imel večji odstotek ljudi v skupini, ki običajno drema, nižjo stopnjo izobrazbe in dohodka, so kadili, dnevno uživali alkohol, trpeli za nespečnostjo, smrčali ali trdili, da so “večerni ljudje”.

Vsak od teh dejavnikov lahko sam po sebi vpliva na trajanje in kakovost nočnega spanja, to pa ima pomemben vpliv na posameznikovo zdravje. Tako zelo, da je American Heart Assosiation pred kratkim dodala “trajanje spanja” kot enega od kazalnikov za optimalno zdravje srca.

Dr. Kristen L. Knuston, izredna profesorica nevrologije na Northwestern Medicine Feinberg School of Medicine v Chicagu, pravi, da jo skrbi za ljudi, ki čez dan pogosto dremajo ali so zaspani, saj to pomeni, da slabo spijo, ali pa je vzrok nekje drugje.

Torej, je težava v dremežu ali v tem, kaj je vzrok zanj? Po podatkih Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) lahko načrtovan dremež poveča budnost, v številnih državah pa se kultura sieste vrti okoli opoldanskega počitka. Konec koncev študija ne daje trdnega odgovora na vprašanje, kaj je bistvo dremeža – trajanje ali kakovost.

Dr. Knutson pravi, da je namesto definicije, ki so jo podali avtorji študije, treba dremež razdeliti v dve kategoriji – namerni in nenamerni. Namerni dremež, kamor lahko štejemo siesto, je hiter spanec in je del vašega urnika. Nenamerni dremež, kot je spanje na kavču ali med delom, lahko kaže na vzrok drugih težav, ki jih je skušala ta študija obravnavati.

Kljub temu Knutsonva okleva, da bi ljudem kategorično odsvetovala dremanje, saj študija ne kaže, kateri biološki mehanizmi bi lahko povzročili, da dremanje povzroči možgansko kap.

“Če je nekdo sicer zdrav in rad drema, mu ne bi nenadoma odsvetovala, naj preneha dremati, ne da bi bolje razumela povezavo,” pravi. “Če pa nekdo pogosto drema, ker se mu zdi, da nočni spanec ni dovolj ali da je čez dan zelo zaspan, bi se moral o tem pogovoriti s svojim zdravnikom, ki bi poskušal ugotoviti, zakaj in se prepričati, da nima motenj spanja.”

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
12.07.2024 ob 08:29
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 10:25
Preberi več

Več novic

New Report

Close