V isti vasi za redko boleznijo umrla dva otroka, oblasti na nogah

I. K., 26. avgust 2022
Aktualno
Foto: Profimedia

Umrla 7-letni deček in 11-letna deklica.

Z Bavarske poročajo o tragediji. Zaradi okužbe z virusom Borna, ki povzroča istoimensko bolezen pri konjih in ovcah in tudi nekaterih drugih domačih živali, je umrl 7-letni deček. Kot poroča Focus, je bil isti virus leta 2019 usoden tudi za 11-letno deklico, ki naj bi prav tako prihajala iz kraja Maitenbeth.

Smrtonosni virus, ki je zelo redek, prenašajo poljske rovke, ki so razširjene tudi pri nas. Za zdaj še ni znano, kako se je pojavil v vasi, v kateri živi 2000 ljudi, se pa s tem vprašanjem po poročanju prej omenjenega medija ukvarja več raziskovalnih ekip.

Še pred začetkom poletnih počitnic sta Bavarski državni urad za zdravje in Univerzitetna bolnišnica Regensburg sporočila, da bosta pod drobnogled vzeli Maitenbeth, in krajane pozvala, naj se udeležijo odvzema krvi in brisa iz nosu in žrela ter izpolnijo vprašalnik. Na ta način želijo ugotoviti, ali so se poleg usodnih primerov encefalitisa pojavile tudi druge oblike okužbe, ki so blažje ali pa sploh nimajo simptomov. V ta namen bodo kri testirali na protitelesa.

Poleg tega bodo preverili tudi populacijo rovk v Maitenbethu. Na virus, ki se v okolje izloča preko izločkov poljske rovke, bodo tako testirali vzorce s 30 lokacij. Prvi rezultati študij naj bi bili na voljo jeseni.

Kaj je virus Borna?

Foto: Profimedia

Virus poznamo tudi pod oznako BoDV-1 in že več kot 250 let velja za živalsko kugo. Da lahko povzroči hudo obliko encefalitisa pri ljudeh, so ugotovili šele leta 2018. Preko sline, urina in blata jo prenaša poljska rovka. Do okužbe lahko pride tudi brez stika z rovko. Virus lahko zaužijemo z onesnaženo hrano ali vodo, možen je tudi prenos preko zraka oziroma kontaminiranega prahu. Po mnenju Inštituta Roberta Kocha (RKI) bi bile lahko pomemben člen v verigi prenosa tudi druge živali, na primer mačke, ki lovijo miši. Prenos s človeka na človeka je malo verjeten, menijo raziskovalci. Virus so sicer zaznali pri živalih v Nemčiji, Švici, Avstriji in Liechtensteinu

To so simptomi
V začetnem stadiju okužbe se pojavijo glavobol, vročina, slabo počutje, po določenem času pa pacienti poročajo o nevroloških simptomih, kot so težave govora in gibanja ter zmedenost in izguba spomina ter postopna izguba zavesti. Smrtnih primerov je po do sedaj znanih podatkih malo. Specifične terapije za zdaj ni.

Kako se lahko zaščitite?

Trenutno so okužbe z virusom Borna zelo redke. Temu primerno je majhno tveganje za okužbo, kljub temu se izogibajte stiku z rovkami, živimi in mrtvimi. Če rovke odkrijete v domačem ali delovnem okolju, je treba identificirati njihov vir hrane (kompost, mačja ali pasja hrana …) in ga odstraniti. Če ste našli mrtvo rovko, jo odstranite in površino dobro očistite, še prej rovko in iztrebke temeljito poškropite s čistilnim sredstvom, da preprečite dvigovanje virusnega prahu. Pri tem ves čas nosite gumijaste rokavice in masko za usta.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,917
26.07.2024 ob 16:27
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close