Tudi 75 % žensk s to motnjo je nediagnosticiranih

Profimedia

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je najpogostejša endokrina motnja žensk v rodni dobi, ki ne prizadene le delovanja jajčnikov, s čimer jih največkrat povezujemo, pač pa ima vpliv tudi na druge telesne sisteme. Nepopolna podpora in slaba ozaveščenost žensk s sindromom policističnih jajčnikov je slaba življenjska popotnica tako iz vidika telesnega in mentalnega zdravja kot tudi samopodobe v zgodnjih letih diagnoze.

Sindrom policističnih jajčnikov se različno kaže

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) je motnja, kjer gre za reproduktivno, endokrino, metabolno in imunsko disfunkcijo. Prav tako vzroki za PCOS in z njimi povezani procesi niso še popolnoma jasni. Navzkrižna povezava med inzulinsko rezistenco, hiperandrogenizmom in kroničnim vnetjem skupaj ustvarjajo patološko okolje za nastanek PCOS in spodbujajo razvoj nadaljnjih presnovnih motenj. Ženske s PCOS, ki razvijejo inzulinsko rezistenco imajo na primer večje tveganje za razvoj sladkorne bolezni, slabši lipidni profil ter s tem povečano tveganje za srčno-žilne bolezni v kasnejših letih. 

Gre za eno najpogosteje odkritih endokrinih motenj, ki je prisotna čez celotno življenjsko dobo ženske. Strokovnjaki ocenjujejo, da je PCOS glavni vzrok neplodnosti pri ženskah v rodni dobi. Prizadene do 10 odstotkov žensk v starosti od 20 do 50 let, kar pri nas pomeni približno 30.000 žensk. Številka ni majhna. Skrb vzbujajoči so podatki, da je odstotek nediagnosticiranih žensk s PCOS lahko visok tudi do 75 odstotkov. Strokovnjaki ocenjujejo, da naj bi nekatere ženske, ostale nediagnosticirane celo vse življenje.

Ženske s PCOS se borijo z vrsto simptomov, med katerimi izstopajo:

  • Neredne menstruacije. 
  • Močna krvavitev. 
  • Hirzutizem-prekomerna poraščenost na obrazu in ostalih delih telesa (prsi, trebuh, hrbet).
  • Moška plešavost.
  • Izbruhi aken na predelih, kot so obraz, prsi in zgornji del hrbta.
  • Prekomerna telesna teža.
  • Temne kožne lise na zadnji strani vratu ali drugih predelih (acanthosis nigricans).

Med drugim ne smemo spregledati tudi depresije, tesnobe in nizke samopodobe. Slednje so pogostokrat spregledane pri ženskah s sindromom policističnih jajčnikov.

Kakšni so tipični znaki PSOS?

PCOS se navzven kaže pri vsaki posameznici drugače. Vsaka ženska ima drugačno kombinacijo simptomov. Tako je lahko ena posameznica prekomerno težka, s poraščenostjo, a z rednimi menstrualnimi ciklusi, medtem ko je druga vitka, z nerednimi menstrualnimi ciklusi in prisotnostjo aken. 

Prav tako se simptomi razlikujejo glede na leta. Mlajše ženske se soočajo z reproduktivnimi in psihološkimi težavami, medtem ko starejše ženske bolj podležejo presnovnim motnjam.

Poleg vseh omenjenih simptomov, ki jih stanje prinaša, je pomembno zavedanje, da so ženske s PCOS dolgoročno postavljene pred večja tveganja za številne bolezni, kot so: sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja, rak endometrija ipd.

To so informacije, ki ženskam v večini niso predstavljene. Običajno se jim predpiše le hormonsko kontracepcijo, reče, naj se oglasijo, ko bodo želele zanositi in naroči, naj shujšajo.

Hujšanje pri PCOS je pomembno, vendar ni edina pot do rešitve

Izkušnjo, da so jim naroči naj shujšajo in to ni pomagalo, imata dve bolnici, ki sta svojo izkušnjo delili z nama: “Naročila sem se pri endokrinologu in bila je precej grozna izkušnja. Spomnim se, da sem se pogovarjala z zdravnikom, ki je tam za to, da se ukvarja z ženskami, ki imajo težave s hormoni. Jaz sem se po 15 minutah tega telefonskega obravnavanja jokala kot dež, ker sva se od začetka do konca pogovarjala o: “Ja, to ste si tako sami krivi in če bi shujšali, bi bilo vse ok.”

Druga opisuje:“Rečeno mi je bilo takoj, da so kasneje težave z zanositvijo in če želim kdaj zanositi, moram jesti tablete in že od 15-tega leta sem bila zaskrbljena ter se spraševala, ali to zdaj pomeni, da ne bom mogla imeti otrok, kar mi je šlo tudi zelo na psiho. Jaz sem kot človek taka, da takšne stvari varno potisnem v eno škatlico, zapakiram in pač ne bomo govorili okoli tega ker ni fajn.”

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov ne prejmejo ustrezne podpore

Čeprav je PCOS razmeroma pogosta bolezen, mnoge ženske ne prejmejo ustrezne podpore ali informacij, s katerimi bi lahko sprejele premišljene odločitve o svojem zdravju. 

Prehranska svetovalka in osebna trenerka, Urška Rojko, se pri svojem delu nemalokrat sreča z ženskami, katerim je bil diagnosticiran sindrom policističnih jajčnikov. Ženske s tem sindromom se k njej in njeni strokovni kolegici, s katero tesno sodelujeta, prehranski terapevtki Simoni Fabjan, pogostokrat zatečejo v želji po izgubi odvečne telesne maščobe.

Ob poslušanju zgodb vedno znova ugotavljava, da so ženske po diagnozi velikokrat prepuščene same sebi. S strani zdravnikov so jim podane preohlapne informacije, zato največkrat le-te iščejo po spletu in pri različnih “strokovnjakih”, kjer so jim podane celo napačne ali škodljive usmeritve”, opozarjata sogovornici in dodajata:

Ženske s PCOS se k nama zatečejo v želji po izgubi kilogramov. Ko jim prisluhneva, ugotavljava, da so pogosto prepuščene same sebi.”

Urška Rojko, Simona Fabjan, ustanoviteljici PCOS akademije

Še ena bolnica s PCOS navaja: “Pri diagnozi PCOS mi predvsem ni všeč to, da se ne poda dovolj informacij in da se to smatra kot nekaj “normalnega” pri ženskah – sama sem mnenja, da to ni normalno in da bi informacije o preventivi in nato o preprečevanju lahko podali na bolj konkreten in razumljiv način. Žensko s PCOS diagnozo bi moral osebni ginekolog celostno in holistično obravnavati, ne pa se je preprosto znebiti s komentarjem to je normalno in nič hudega.” 

Druga ima podobno izkušnjo: “Žal mi moja ginekologinja ne pomaga in pravi, da se bo vse samo uredilo. V resnici pa se soočam s precej težavami, ki v veliki meri vplivajo na moje življenje.”

Neprimerna obravnava in neinformiranost o dolgoročnih posledicah, če ni ustreznega ukrepanja, lahko žensko zdravje “postavi na kocko” in poslabša njihovo kakovost življenja.

Kako bi lahko bolje prepoznali in ustrezneje ukrepali pri PCOS?

“Zaradi omenjenih razlogov in zgodb žensk, s katerimi se srečujeva, je pomembno ozaveščati o PCOS in ženskam zagotoviti informacije ter podporo, ki jo potrebujejo za obvladovanje tega stanja. S tem namenom smo začeli izvajati projekt PCOS Akademija, kjer je združenih 8 strokovnjakov iz različnih področij s skupno misijo – zagotoviti ženskam relevantne informacije“, napovesta pomemben premik na tem področju Fabjanova in Rojkova.

“Glede na to, da lahko trenutno z gotovostjo trdimo, da gre pri PCOS za kompleksno stanje z okoljskimi in genetskimi sprožilci, simptomi pa se pri vsaki ženski izražajo drugače, se nama pri podpori te ranljive skupine žensk zdi bistveno medsebojno povezovanje strokovnjakov posameznih področjih. S to mislijo sva tudi ustvarili PCOS akademijo.”

Članek pripravili: Urška Rojko, Simona Fabjan, ustanoviteljici PCOS akademije

Več informacij in prijave na akademijo:

V prihodnji objavi sledi še več nasvetov, kako lahko ženske s pomočjo življenjskega sloga ublažijo simptome PCOS, vlogi prehrane in sprejemanju zdravih odločitev.

Povezava do predprijav.
Instagram profil
FB profil

Preberite tudi:

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 14:05
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close