Najdi forum

Mnenje glede partnerja

Pozdravljeni.

Imam eno vprašanje.  Zelo si želim izvedeti, kakšna osebnost je moj partner. Oz ali gre pri njem za kakšno motnjo, bolezen… da se bom lahko usmerila ali v način skupnega sobivanja in dela na odnosu ali odhoda iz odnosa. Žal partner ne želi na terapije, kaj šele da bi se diagnosticiral. Ali lahko s pomočjo psihoterapevta ali psihiatra ali kliničnega psihologa oz kakorkoli že, do tega odgovora pridem sama? Ali mi lahko kdo nakaže za kaj bi lahko šlo? Za mnenje sem pripravljena tudi plačati. Na koga bi se bilo smiselno obrniti?

Hvala.

Lp

Oprosti za grob odgovor, ampak kaj te briga ali je “moten” ali ne.

Ljudi se ne diagnosticira v odsotnosti, poleg tega je pogoj, da osebo moti, ne druge. Če je njemu kul npr. Nenehno varati, to ni osnova za diagnozo odvisnosti od seksa. Pa če nadaljujemo po tem primeru: kaj bi “diagnoza” spremenila zate? Bi manj bolelo, če bi si lahko rekla “ne more pomagati” ali SPB označila za “revež boleha, to je samo simptom”.

V “real world” je vseeno, če ne more ali če noče biti v okviru sprejemljivega. Da obrazložim: če te en zbije z avtom in ostaneš paraplegik – kaj se zate spremeni ali je bil voznik trezen, vinjen ali alkoholik, ki se, se je ali se bo zdravil. Odgovor je nič. Samo verjetnost, da bo ponovil in kako nepotrebno je bilo. ti si še vedno paraplegik, če mu je guma počila zaradi žeblja na cesti, ni mogel nič narediti; če je na nedeljskem kosilu “par dl za zdravje” spil ali se tipkal po Tinderju je grozno, če je en alkoholik, ki itak skos vinjen vozi pa veš, da tudi, če si prva, ne boš zadnja.

Kaj je on nima veze. Tudi npr. NOM se lahko spremeni pa “noče” (govorimo o dejanjih, ne čustvih). Osebnostne motnje niso nevrološke. Tako kot se ti lahko odločiš vsako jutro iti na jogging, se OM lahko odločijo vesti spodobno, tudi če ne čutijo želje po tem ali če jim je odveč (tako kot ti pri joggingu). Vseeno je.

Resno premisli kaj bi se spremenilo ob diagnozi ali ne-diagnozi, če bi jo “dobila zanj”, kar je ne moreš.

Pozdravljeni!

Seveda, lahko greste na posvet k primernemu psihoterapevtu ali psihologu, ki vam lahko na podlagi vaše pripovedi pomagata pri lažjem razumevanju vašega partnerja. Lahko vam pomaga tudi dobiti odgovor v sebi ali želite nadaljevati takšen odnos ali ne.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close