Se še vedno sprašujete, kaj je smisel življenja? Odgovor je precej enostaven

zenska v cvetju

Če se vedno znova sprašujete, kaj je smisel življenja, poskusite najti lepoto v majhnih stvareh. Velikokrat smo slepi na lepe trenutke, ki se nam dnevno pripetijo. Zato bodite pozorni. Morda vam ta majcena sprememba polepša dan. Ali celo življenje.

Občudovanje in cenjenje lepote vsakodnevnih življenjskih trenutkov lahko prispeva k bolj smiselnemu obstoju, kaže nova raziskava1.

»Ljudje, ki cenijo malenkosti, kot je jutranja skodelica kave ali pogovor s prijateljem, bolje razumejo smisel življenja in imajo širši pogled nanj,« pravi Joshua Hicks, profesor na oddelku za psihološke in kognitivne vede, ki preučuje bivanjski vidik psihologije.

Strokovnjaki, kot je Hicks, se na splošno strinjajo, da obstajajo trije glavni viri, da človek dojame smiselnost obstoja:

  • koherenca ali občutek, da je življenje smiselno,
  • jasni, dolgoročni cilji in občutek namena,
  • prepričanje, da so naša dejanja pomembna za druge (eksistencialni pomen).

Najnovejša raziskava trdi, da je spoštovanje in iskanje vrednosti v izkušnjah, tako imenovano izkustveno spoštovanje, četrta temeljna pot k iskanju smisla v življenju.

Manj iščite in boste prej našli

Med vrsto poskusov so udeležence študije spraševali, kako močno se poistovetijo z izjavami, povezanimi z iskanjem lepote v življenju ter na kakšen način cenijo najrazličnejše izkušnje.

Rezultati so potrdili prvotno teorijo, da lahko cenjenje majhnih trenutkov prispeva k bolj smiselnemu življenju.

Razumevanje glavnih komponent, ki prispevajo k pomenu življenja, lahko pomaga raziskovalcem pri iskanju ukrepov za tiste, ki menijo, da njihovo življenje nima smisla.

Da bi cenili majhne stvari v hitrem svetu je pomembno, da upočasnimo svoj tempo in se poskušamo umiriti.

»Smisel je povsod okoli nas, ko lahko vidimo in izkusimo naravno lepoto sveta. Lahko je to lepota obraza druge osebe, hrana, ki jo jemo, ali pesmi, ki jih poslušamo,« pojasnjuje profesor in dodaja: »Mobilni telefoni in družbeni mediji zameglijo naš občutek pomena ter smisla. Te stvari so lahko zabavne. Vendar nas lahko ob preveliki uporabi preveč odvrnejo od resničnih stvari v življenju, kot je naravna lepota

Osebnostna rast in razvoj terjata poglabljanje v sebe in ozaveščanje lastnih vzorcev ravnanj. Na forumu Vrnitev k sebi najdete podobno misleče, ki vam lahko pomagajo in strokovne nasvete. Obiščite ga.

1 Joshua Hicks, profesor na oddelku za psihološke in kognitivne vede teksaške univerze, članek v Nature Human Behavior, povzetek na https://neurosciencenews.com/meaning-life-small-things-21063/

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,227
14.07.2024 ob 19:42
32,548
16.07.2024 ob 08:50
24,676
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close