To morate nujno storiti po prihodu s počitnic. Stavimo, da na to niste pomislili.

Andreja Verovšek, 18. avgust 2022
Novice
Profimedia

V času počitnic, praznikov in dopustov je poraba vode iz pipe zmanjšana. To pomeni, da voda stoji v ceveh in postane vprašljive kakovosti. Zato je pomembno, da pred prvo uporabo pustimo, da voda teče.

V času suše, pomanjkanja vode in zavez za ekonomično porabo vode, se zdi priporočilo, da vodo pred prvo jutranjo uporabo pustimo teče 2 minuti, skoraj grešno. Vendar je po priporočilu NIJZ, ki velja za objekte v javni uporabi (vzgojno-varstvene in izobraževalne ustanove, gostinski objekti, objekti za izvajanje higienske nege, poslovne stavbe…) in gospodinjstva, ki imajo otroke in bolne člane, to zelo na mestu.

V času zaprtja dejavnosti ali omejene porabe zaradi počitnic, je poraba vode zmanjšana ali prekinjena. »Zato lahko pride do zastajanja in dviga temperature vode v hišnem vodovodnem omrežju. Posledično tako v omrežju prihaja do razmnoževanja mikroorganizmov ali izločanja nevarnih snovi iz omrežja v pitno vodo, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje,« opozarja NIJZ na svoji spletni strani. To ob koncu počitnic postaja zelo aktualno vprašanje.

Vsem lastnikom in/ali upravnikom javnih objektov zato priporočajo, da po daljšem zaprtju objekta poskrbijo za intenzivno izpiranje vodovodnega omrežja, ki se opravi tako, da se poveča pretok pitne vode v vodovodnem omrežju na vseh pipah v objektu za najmanj 15 minut oz. do stabilizacije temperature.

Kako poskrbeti, da je voda iz pipe ustrezna?

Na NIJZ priporočajo, da naj voda na vsaki pipi, vsak dan pred prvo uporabo, teče vsaj 2 minuti. Curek naj bo enakomeren, srednje jakosti, debeline svinčnika oziroma naj voda teče toliko časa, da se temperatura vode na pipi ustali. Predvsem je redno točenje vode na pipi pomembno tam, kjer se voda uporablja za pripravo tekočine za otroke – najpogosteje je to pipa v kuhinji.

Podrobnejša navodila o ukrepih na vodovodu so objavljena v Priporočila lastnikom objektov za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja

Redno čistite pipe

Čiščenje pipe ni pomembno samo iz estetskega vidika. Za ustrezno pitno vodo bi morali vsaj enkrat na 14 dni na vseh pipah sneti in očistiti mrežice ali druge nastavke. Očistite jih tako, da jih sperete z vodo, ki teče po tem sistemu. Po potrebi iz njih odstranite tudi vodni kamen.

Kaj pa ekologija in varčevanje z vodo?

NIJZ priporoča, da se pred izvajanjem omenjenih aktivnosti po nasvet obrnemo k upravljavcu sistema za oskrbo s pitno vodo ali spremljamo javna obvestila. To je še posebej pomembno v času pomanjkanja vode v vodovodu in ko je razglašen omejitveni ukrep uporabe in obveznega varčevanja s pitno vodo. Podrobnejša priporočila in navodila glede varčevanja pitne vode lahko najdete na naslednji povezavi.

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close