Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Ekstrakcija zoba

Ekstrakcija zoba

Spoštovani, pišem vam zato, ker mi je pred kratkim odpadel delček plombe, zobozdravnica mi je odstranila staro in namestila novo plombo, vendar mi je kmalu zatem zob počil.

Zobozdravnica mi je zato izpulila del počenega zoba (velik del krone) in me poslala na slikanje (sliko pošiljam v spodnji priponki).
Slikanje je pokazalo GRANULOM, zobozdravnica mi je zato predlagala EKSTRAKCIJO zoba.
Ker me zob ne boli in ga lahko še vedno normalno uporabljam, me zanima, če je EKSTRAKCIJA vseeno najboljša rešitev.
Najlepše hvala za odgovor in lep pozdrav, Aleksander Stojnšek.

Spoštovani,

žal ste priponko pozabili pripeti, tako da odgovarjam na splošno.

Kronični vnetni proces ob vršku korenine zoba, ki se je razširil v kost (po domače granulom), poteka v večini primerov (cca. 60%) brez bolečin. Seveda pa je vnetni proces potrebno zdraviti. Odločitev glede koreninskega (endodontskega) zdravljenja zavisi v veliki meri od tega, kako poškodovana je zobna krona. V kolikor je le ta obsežno kariozno destruirana ali zalomljena  pod nivojem dlesni, je smiselnost endodontske oskrbe vprašljiva.

Po koreninskem (endodontskem) zdravljenju, včasih pa tudi pred njim, je namreč tak zob potrebno kirurško “osvoboditi”, za tem pa ga oskrbeti še protetično. V kolikor sega lomna poka globoko, podajšanja klinične krone zoba in endodontskega zdravljenja ni možno izvesti. Tudi v primeru, da je zdravljenje mogoče, pa je po dokončni protetični oskrbi in ponovni obremenitvi zoba velika nevarnost poke korenine takega zoba.

Če se pacient odloči za zdravljenje takega zoba, ki je dolgotrajno, ki zahteva multidisciplinarno obravnavo in ki tudi iz finančnega vidika ni zanemarljivo, vsekakor mora biti predhodno seznanjen z dejstvom, da rezultat zdravljenja ni dolgoročno predvidljiv.

Lep pozdrav,

Ana Mikuž, dr. dent. med., spec. parodontologije

New Report

Close