Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje proti meningokoku B

Cepljenje proti meningokoku B

Pozdravljeni,

Zanima me vaše mnenje glede cepljenja 15-mesečnega otroka proti meningokoku B (cepivo Bexsero). Starejši sin je bil cepljen z enim odmerkom v starosti 21 mesecev. Vročine po cepljenju ni dobil. Nadaljnih odmerkov zaradi visoke cene cepiva takrat žal ni dobil.

Drugega sina bi želela cepiti z vsaj enim odmerkom, vendar ne vem, ali je to smiselno? Ga bo en odmerek vsaj malo zaščitil, če slučajno zaradi finančnih omejitev cepljenja ne bomo mogli dokončati? Sprašujem zato, ker vem, da so stranski učinki (vročina, krči) pri tem cepivu pogostejši kot sicer.

Hvala in lep pozdrav,

Anny

Spoštovani, za pričakovano zaščito sta vsekakor potrebna 2 odmerka. Morda si pogledate znanstveno poročilo EME. https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/bexsero-epar-summary-public_sl.pdf

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Ali po Vašem mnenju torej prednosti cepljenja odtehtajo možnosti stranskih učinkov cepljenja, in nam cepljenje priporočate?

Spoštovani, meningokokni meningitis je zelo redka, a izjemno težka bolezen. Kljub redkosti pa se bolezen tu in tam po Evropi pojavi v skupkih. Po drugi strani je zaščita po dveh odmerkih zelo dobra. S stališča zaščite posameznika je vzpostavljanje učinkovite zsščite pred težko boleznijo vedno smiselno, stranski pojavi pa ne odstopajo od sicer videnih, oz. pričakovanih stranskih pojavov.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

sin je rojen 20.2.2020 in je bil cepljen z bexsero cepivom prvič 1.12.2020 2020,nato 12.2.2021. Sedaj smo ga mislili cepiti s pozivitvenim odmerkom, vendar zdravnica pravi, da je minilo več kot 23mesecev od druge doze in da ga ne smemo. Sedaj bi rada še eno mnenje, saj sama sem morda kriva, da nisem spremljala, kolikšna naj bo razdalja med odmerki, a me tudi ni eden na to ni opozoril. Smo se potrudili ga cepiti z dvemi odmerki, dali tudi nekaj denarja in seveda bi rada da je na polno cepljen. Ali je po dveh odmerkih sploh dovolj zaščiten? Ker ju je prejel tako zgodaj in je imel slabši verjetno imunski sistem kot če bi bil kasneje cepljen… Hvala

Spoštovani, vsaka cepilna shema, ki bi jo, oz. jo bomo izvedli, bi odstopala od priporočil. Vaš otrok se je začel cepiti kot dojenček starostne grupe 6 do 11 mesecev, ki bi moral prejeti 2 odmerka v razmiku najmanj 2 meseca, in tretjega v drugem letu. Če bi se začel cepiti med 12 in 23 mesecem starosti, bi prav tako prejel 2 odmerka v razmiku najmanj 2 meseca in tretjega do 23 mesecev po drugem. Ker je od drugega odmerka pri vašem otroku minilo več kot 23 mesecev, ga zdravnik ne cepi. Pa VENDAR: vaš otrok se je začel cepiti kot dojenček, kar pomeni, da je predvideno osnovno cepljenje in nato poživitev. Poživitve ni prejel. Menim, da je zamik poživitvenega odmerka za mesec in pol manj pomemben kot dejstvo, da poživitve sploh ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, cepljenja bi se lahko izvedla tudi simultano – a na dve različni mesti. To pomeni, da posebni razmiki niso potrebni. Vseeno se mi zdi smiseln še en pogovor s spediatrinjo. Cepljenje v starosti 9 mesecev in 11 mesecev je bilo osnovno cepljenje . požitivitev je ?? Morda zastavite isto vprašanje še moderatorki Tatjani Grmek Martinjaš, na pediatriji, in jo vprašate, kaj meni glede komunikacije s pediatrinjo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

New Report

Close