Še en stranski učinek cepljenja proti COVID-19?

U. L., 19. avgust 2022
AktualnoZdravje
Ali cepljenje res vpliva na spremembe v menstrualnem ciklusu?

Študija je pokazala vpliv cepiva proti COVID-19 na menstrualni ciklus

Raziskovalci so ugotovili, da je 42 % anketirank z rednim menstrualnim ciklusom krvavelo močneje kot običajno, 44 % pa jih po cepljenju ni poročalo o spremembah. Med tistimi, ki so sodelovali v raziskavi in običajno nimajo menstruacije, je 71 % oseb, ki jemljejo kontraceptive, 39 % oseb, ki jemljejo hormonska zdravila za potrditev spola, in 66 % žensk po menopavzi poročalo o nenadnih krvavitvah.

“Domnevamo, da so pri večini ljudi spremembe, povezane s cepljenjem proti SARS-CoV-2, kratkotrajne, zato spodbujamo vse, ki jih to skrbi, da se obrnejo na svojega zdravnika za nadaljnjo obravnavo,” pravi Katharine Lee, docentka antropologije in avtorica študije v reviji Science Advances.

“Ponovno želimo poudariti, da je cepljenje eden najboljših načinov za preprečevanje hude bolezni zaradi COVID, in vemo, da lahko sama bolezen zaradi COVID povzroči tudi hospitalizacijo, dolgotrajni kovid ali celo smrt.”

Analiza poročil več kot 35.000 oseb je doslej najobsežnejša ocena sprememb v menstrualnem ciklusu, ki so jih doživele osebe pred in po menopavzi v prvih dveh tednih po prejemu cepiva proti SARS-CoV-2.

Vendar pa avtorji opozarjajo, da s to raziskavo ni mogoče ugotavljati vzročnosti ali jo obravnavati kot napovedno za splošno populacijo, saj je je opirala na samo poročanje prostovoljcev.

Raziskava se je začela kmalu po tem, ko je cepivo COVID-19 postalo splošno dostopno leta 2021. Ljudje so na družbenih omrežjih začeli poročati o spremembah v menstrualnem ciklusu po prejemu cepiva.

Informacij o tem je bilo malo, saj v kliničnih študijah za cepiva udeležencev o tem niso spraševali. Zdravniki, ki so se po prvih poročilih o tem razpisali, so pogosto odklonilno ocenili zaskrbljenost pacientov, nekateri so dejali, da ni jasno, kako lahko cepivo sproži takšne spremembe, pravi Lee.

Vendar so druga cepiva – vključno s cepivi proti tifusu, hepatitisu B in HPV – včasih povezana s spremembami menstrualnega ciklusa, pravi soavtorica Kathryn Clancy, profesorica antropologije na Univerzi Illinois Urbana-Champaign. Ti neželeni učinki naj bi bili povezani s povečanjem vnetnih poti, povezanih z imunskim sistemom, in je manj verjetno, da so posledica hormonskih sprememb.

Raziskovalci upajo, da bodo prihodnja klinična preskušanja cepiv vključevala vprašanja o spremembah menstrualnega ciklusa skupaj z drugimi možnimi stranskimi učinki.

“Mesečno perilo je reden proces, ki se odziva na vse vrste imunskih in energetskih stresorjev, in ljudje opazijo spremembe v svojih vzorcih krvavitve, vendar o tem običajno ne govorimo javno.”

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close