Ta priljubljena razvada je lahko vzrok za napihnjenost in drisko

U. L., 26. avgust 2022
Zdravje
Žvečenje žvečilnih gumijev lahko povzroča napenjanje in drisko. Profimedia

Če ste ljubitelj žvečilnih gumijev, je to morda vzrok, zakaj vas napenja, ali imate celo drisko. Žvečenje večjih količin žvečilnih gumijev lahko povzroči drisko.

Žvečilni gumi brez sladkorja in driska

Občutek svežine, ki nam jo dal žvečilni gumi je prijeten in v nekaterih primerih nas reši iz zagate. Po obrokih, kjer smo morda pojedli nekaj česna ali čebule, po skodelici kave. Če nimamo možnosti, da bi si umili zobe, je to izhod v sili. Nikakor pa žvečenje žvečilnih ni nadomestilo osnovne ustne higiene.

Še posebej priljubljeni so tisti brez sladkorja, ki vsebujejo sladkorne alkohole, ki so prisotni v nekaterih vrstah sadja ali pa so proizvedeni kot umetna sladila. Večina žvečilnih gumijev brez sladkorja vsebuje sladkorne alkohole, ki so sladila, naravno prisotna v nekaterih vrstah sadja ali komercialno proizvedena kot umetna sladila, navaja revija Journal of Food and Drug Analysis iz januarja 2021. Sladkorni alkoholi se uporabljajo v živilih brez sladkorja in vključujejo sladila, kot so ksilitol, manitol in sorbitol.

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste želeli »utišati« svoj lačni želodec z večjo količino žvečilnih, kasneje pa občutili napenjanje ali celo imeli drisko. Če podrobno preberete deklaracijo na zavojčku Orbit, boste opazili opozorili, da vsebujejo enega od teh sladkorjev, ki ima v večjih količinah odvajalni učinek. Na to je opozorila tudi študija, ki je bila objavljena letos februarja (februar 2022) v reviji Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciencesy. Navajajo povezavo med sorbitolom in prebavnimi težavami, saj je sorbitol lahko odgovoren za sindrom razdražljivega črevesja (IBS) – prebavno stanje, pri katerem je pogost simptom driska.

Profimedia

Več kot 20 gramov sorbitola na dan bi lahko povzročilo drisko, je razvidno iz članka, objavljenega junija 2021 v reviji Turkish Journal of Pharmaceutical Sciences. To pomeni, da bi lahko bilo žvečenje več kot enega pakiranja žvečilnih gumijev brez sladkorja naenkrat problematično.

Katere težave lahko povzroči sorbitol?

“Sorbitol lahko deluje kot odvajalo ter povzroča napihnjenost in drisko,”

pravi Roshini Rajapaksa, dr. med., medicinska urednica revije Health in gastroenterologinja na Medicinskem centru Langone Univerze v New Yorku.

Študija iz maja 2021 v reviji Digestive Diseases je pokazala, da lahko sorbitol posebej povzroči osmotsko drisko – vrsto, ki jo je mogoče ublažiti le s postenjem, navaja Nacionalna medicinska knjižnica.

Dr. Raj še dodaja, da sorbitol na vsakogar vpliva drugače. “Nekateri ljudje so nanj bolj občutljivi kot drugi. “

Če odmislimo težave s prebavo, sladilo ne povzroča dolgoročnih poškodb črevesja. Prebavne težave, povezane s sorbitolom, običajno izzvenijo, ko prenehamo uživati to sestavino.

Prebavne težave zaradi sorbitola – kaj storiti?

Poleg žvečilnih gumijev brez sladkorja lahko sorbitol najdemo tudi v dietnih pijačah, suhem sadju in sladkarijah brez sladkorja. Dr. Raj predlaga, da oseba z nepojasnjenim napenjanjem, napihnjenostjo, krči ali drisko, ukine uživanje teh živil, ter tako lažje ugotovi, ali je to vzrok.

Sicer pa je žvečenje žvečilnih lahko dodaten vzrok za te težave, saj zaradi tega pogoltnete večje količine zraka.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close