Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem ARTHRON – Zdravstveno svetovanje v športu Pomoč pri prazumevanju izvida (MR kolena)

Pomoč pri prazumevanju izvida (MR kolena)

MR desnega kolena

Srednje velik izliv.

Majhna poševna ruptura zadnjega roga medialnega meniskusa prekinja zgornjo artikularno ploskev.

Lateralni meniskus ima normalen signal.

Križna ligamenta sta ohranjena.

Blaga distenzija MCL, tank plast tekočine tudi ob tetivah pes anserinus. Lateralni kolateralni ligamentarni kompleks je ohranjen.

Tetiva kvadricepsa ter ligament patele sta v redu.

Blago stanjšan hrustanec medialnega femoralnega in tibialnega kondila. Fisura hrustanca lateralne fasete patele sega poševno skoraj do kosti.

Skelet ima normalen signal.

 

Mnenje:

Majhna ruptura medialnega meniskusa.

Blaga distenzija MCL in tetiv pes anserinus.

Poševna fisura hrustanca stopnje 3 lateralne fasete patele. Hondropatija stopnje 2 medialnega femoralnega in tibialnega kondila.

 

Ženska, 55 let

Bolečina je prisotna.

Zanima me predvsem resnost teh poškodb (morebitna potreba po operaciji) in kako sedaj sanirati koleno ter kako previdna moram biti.

Spoštovani!

V izvidu MR so navedene 3 ločene poškodbene entitete:

1. Manjša ruptura medialnega meniskusa.

2. Distenzija MCL (notranje stranske vezi) in tetiv pes anserinusa (tetive mišic, ki prehajajo iz stegna na notranji strani na sprednjo stran pod koleno).

3. Fisura (poka) hrustanca na pogačici.

Enoznačnega odgovora glede potrebnosti operacije nimam. Lahko rečem, da operativni poseg ni nujen v ožjem smislu. Pričakovati je, da se bo distenzija MCL in pes anserinusa zacelila sama. Celjenje rupture meniskusa in hrustanca pa je bolj vprašljivo. Tukaj sta možni vsaj dve poti. Po bolj agresivni poti se lahko opravi artroskopija, se sanira poko meniskusa (bodisi delna resekcija meniskusa bodisi šiv) in hkrati poizkusi oskrbeti poko hrustanca, čeprav je to pogosto težko. Druga pot (mislim, da bi se sam pri sebi odločil slednjo) pa je nekoliko rezervirana. Gre predvsem za to, da se postopa počasneje. Spočetka se počaka, koleno hladi, prične z osnovnimi aktivnostmi. Lahko se opravi tudi fizioterapevtska obravnavo. S časom se vidi ali se bolečine umirjajo ali napredujejo. V kolikor je trend v nekaj mesecih ugoden, je možno, da se operaciji izognemo. Nekateri bi se pri navedenih poškodbah odločili tudi za znotraj-sklepno injekcijo trombocitne plazme ali sorodnega pripravka, vendar sam s temi pripravki nimam dosti izkušenj, da bi Vam jih lahko svetoval. Ostajajo pa kot možnost, ko se pacient/operater skušata izogniti operativnemu posegu in se s tovrstnimi injekcijami lahko doseže omilitev bolečin. Za bolj izdelano mnenje o uporabi trombocitne plazme pa bi se morali obrniti na mojega očeta (Iztok Pilih, Arthron), ki trombocitne pripravke bolj pogosto uporablja.

Upam, da sem odgovoril. V kolikor pa imate še vprašanja pa sem Vam na voljo!

Z lepimi pozdravi,

Klemen Aleš Pilih

New Report

Close