Dobra novica za bolnike z vitiligom

U. L., 09. avgust 2022
DermatologijaZdravje

Ameriška agencija za varno hrano in zdravila je odobrila prvo domačo terapijo za repigmentacijo kože pri bolnikih z vitiligom.

Iz Združenih držav je prišla dobra novica za bolnike z vitiligom. Naši bolniki bodo na zdravilo morali še malo počakati.

Vitiligo ni kozmetična bolezen

Gre za pridobljeno motnjo pigmentacije kože, ki nastane zaradi propada pigmentnih celic. Bolezen ima predvsem velik negativni psihološki in socialni vpliv zaradi nepoznavanja bolezni.

Bolezen lahko prizadene katerikoli del telesa, pogosteje okoli oči in ust, prste rok. Na poraščenih delih se odraža kot področje sivih las, obrvi, trepalnic. Izguba pigmenta se pojavi lahko kot ena sama lisa ali večje število lis. Stanje ni življenjsko nevarno ali nalezljivo. Lahko je stresno ali pa se zaradi njega počutite slabo.

Zdravljenje vitiliga lahko prizadeti koži povrne barvo. Ne preprečuje pa nadaljnje izgube barve kože ali ponovnega pojava bolezni.

Vitiligo se lahko pojavi pri kateri koli starosti, vendar se običajno pojavi pred 30. letom starosti.

VPRAŠAJTE DERMATOLOGA

Težko je predvideti, kako bo ta bolezen napredovala. Včasih se madeži nehajo oblikovati brez zdravljenja. V večini primerov se izguba pigmenta širi in sčasoma zajame večino kože. Občasno koža dobi nazaj svojo barvo.

Kdaj obiskati zdravnika

Če predeli kože, las ali sluznic izgubijo barvo, obiščite svojega zdravnika. Vitiligo ni ozdravljiv. Z zdravljenjem pa lahko ustavite ali upočasnite proces spreminjanja barve in koži povrnete nekaj barve.

Vzroki

Vitiligo se pojavi, ko celice, ki proizvajajo pigment (melanociti), odmrejo ali prenehajo proizvajati melanin – pigment, ki daje barvo vaši koži, lasem in očem. Prizadeti deli kože postanejo svetlejši ali beli. Ni natančno jasno, kaj povzroči, da te pigmentne celice odpovejo ali odmrejo. Morda je to povezano z naslednjimi dejavniki:

  • motnjo imunskega sistema (avtoimunsko stanje),
  • družinsko anamnezo (dednost),
  • sprožilnim dogodkom, kot so stres, huda sončna opeklina ali poškodba kože, na primer stik s kemikalijo.

Zapleti

Pri ljudeh z vitiligom je lahko povečano tveganje za:

  • socialne ali psihološke stiske,
  • sončne opekline,
  • težave z očmi,
  • izguba sluha.

Zdravljenje

Izbira načina zdravljenja je odvisna od vaše starosti, obsega prizadete kože in mesta, hitrosti napredovanja bolezni in vpliva na vaše življenje.

Na voljo so zdravila in terapije na osnovi svetlobe, ki pomagajo obnoviti barvo kože ali izenačiti tonus kože, čeprav so rezultati različni in nepredvidljivi. Nekatera zdravljenja imajo resne stranske učinke. Zato vam lahko zdravnik predlaga, da najprej poskusite spremeniti videz kože z uporabo samoporjavitvenega izdelka ali ličil.

Če se z zdravstvenim delavcem odločite za zdravljenje z zdravili, operacijo ali terapijo, lahko postopek traja več mesecev, da se oceni njegova učinkovitost. Morda boste morali preizkusiti več načinov zdravljenja ali kombinacijo, preden boste tistega, ki vam najbolj ustreza.

Tudi če je zdravljenje nekaj časa uspešno, se lahko zgodi, da rezultati ne bodo trajni ali pa se bodo pojavile nove zaplate.

Nobeno zdravilo ne more ustaviti procesa vitiliga – izgube pigmentnih celic (melanocitov). Vendar lahko nekatera zdravila, ki se uporabljajo samostojno, v kombinaciji ali s svetlobno terapijo, pomagajo obnoviti nekaj barve.

Po poročanju spletne strani Medscape je FDA v ponedeljek objavila odobritev kreme z ruksolitinibom na podlagi podatkov, zbranih v dveh podvojenih kliničnih preskušanjih, ki sta pokazali, da je 30 % bolnikov, ki so uporabljali kremo, po 24 tednih ponovno pridobilo 75 % ali več repigmentacije kože na obrazu in približno 20 % bolnikov vsaj 50 % ali več repigmentacije na telesu.

Vitiligo prizadene na milijone ljudi; po ocenah ima to avtoimunsko motnjo od 0,5 % do 2 % svetovnega prebivalstva.

Zdravljenje z novim zdravilom se je izkazalo za uspešno, je pa bil odziv bolnikov zelo različen. Nekateri so se na zdravilo odzvali že v 2 do 3 mesecih, drugi kasneje.

Še posebej dobri odzivi na zdravljenje so bili med mladostniki. Na koži obraza so bili podobni kot pri odraslih, na telesu pa se odzivajo še bolje.

Avtor
Piše

U. L.

Več novic

New Report

Close