‘Nevrobike’: nov, enostaven trend, ki ga morate preskusiti

Uredništvo, 02. avgust 2022
Gibanje
cover-starejsa-oseba-igranje

Raziskovalci preučujejo, kako lahko prehrana, telovadba in socialna vključenost pomagajo preprečiti kognitivne motnje in izboljšajo splošno zdravje možganov.

Zdravo staranje možganov je skrb vseh nas. Normalno je, da nam povzročajo težave s spominom, kot na primer priklic imen, majhne stiske. Vendar se s starostjo soočamo tudi z upočasnitvijo miselnih procesov in kognitivnih sposobnosti, ki se jim želimo izogniti.

Nekatere kognitivne težave, kot je Alzheimerjeva bolezen, imajo osnovne patološke vzroke, ki jih še vedno poskušamo razumeti. Vendar pa vemo, da lahko možgani izgubijo funkcijo tudi preprosto zaradi slabega fizičnega, duševnega in socialnega zdravja.

Veliko vzrokov za upad kognitivnih sposobnosti je mogoče preprečiti.

Tako kot z vadbo poskrbimo za zdravje telesa, bi morali isto narediti za zdravje možganov.

Na splošno velja, da je tisto, kar je dobro za srce, dobro za zdravje možganov. Redna vadba, dobra prehrana in vzdrževanje zdrave telesne teže spodbujajo zdravje možganov.

Ljudem vseh starosti, zlasti starejšim, koristi odhod v naravo, vključevanje v učne dejavnosti in aktivno družbeno življenje. Pomembno je, da se zavežete urniku, ki spodbuja vse te aktivnosti zdravega staranja možganov.

Poletje je idealen čas, da ukrepate. Toplo vreme vam ponuja neskončne priložnosti, da spravite svoje možgane v pogon.

Razmigajte svoje telo z vrtnarjenjem ali hojo. Vključite se v različne poletne tečaje plesa, fotografije, umetnosti, glasbe ali drugih hobijev.

Poletje je tudi sezona kmečkih tržnic in svežih pridelkov. Sveže sadje in zelenjava vsebujeta antioksidante, imenovane rastlinski polifenoli. Te spojine, ki pomagajo rastlinam v boju proti boleznim, podaljšujejo življenjsko dobo s spodbujanjem splošnega zdravja celic. Robide, maline, borovnice in rdeče vino so dobri viri polifenolov.

Nevrobike – oblika gibanja za možgane

Izvajanje “nevrobike”, je še en odličen način, kako lahko vplivate na splošno zdravje možganov. Ta »aerobna aktivnost za možgane« je vadba, ki jo lahko izvajate kjerkoli.

Izvajate jo tako, da pojdite domov po drugi poti, nakupujte v drugi trgovini z živili in se namerno odpravite skozi neznano sosesko.

Te preproste dejavnosti aktivirajo področja možganov za reševanje problemov, ko oseba tava po neznanem ozemlju.

Socialna vključenost je ključna za starejše, ki se jim lahko skrčijo družbeni krogi, ko se prijatelji in sorodniki preselijo, zbolijo za resno boleznijo ali umrejo.

Domovi za starejše nudijo odlične priložnosti za družbene dejavnosti. Nekaj tako preprostega, kot je druženje in igranje igre s kartami, lahko pomaga ohranjati kognitivne funkcije možganov.

Za nekatere starejše je selitev v dom za starejše idealna rešitev, saj ponuja večje možnosti za strukturirane dejavnosti in druženje z vrstniki.

Skozi socializacijo, hobije, vseživljenjsko učenje, zdravo prehrano, telesno dejavnost in vsakodnevno ˝kodranje˝ možganov, je večina ljudi zmožna doseči zdravo staranje možganov.

Nikoli ni prepozno za spodbujanje zdravega staranja možganov.

vir: https://neurosciencenews.com/diet-exercise-brain-20678/

Avtor
Piše

Uredništvo

Več novic

New Report

Close