Nedolžna praska ga je skoraj stala življenje

N.M., 02. avgust 2022
Aktualno

Po tem, ko si je na poti domov opraskal koleno, si Anglež Scott Neil niti v sanjah ni predstavljal, da bi ga to skoraj stalo kolena oziroma celo življenja.

“Povsem nedolžna rana,” kot je prasko opisal 31-letni glasbenik, se je okužila z redkimi mesojedimi bakterijami. Zdravniki so Scottu Neilu zaupali, da ga je le nekaj ur ločilo od izgube noge ali celo smrti.

Scott se spominja, kako je jokal od bolečin v nogi, ki je zatekla na dvojno velikost in rotil, da ga nekaj dni po nesrečni odrgnini odpeljejo v bolnišnico. Zaradi nekrotizirajočega fasciitisa, življenjsko ogrožajoče bakterijske okužbe, je potreboval nujno bolnišnično pomoč, še poroča BBC.  

Ob sprejemu v bolnišnico je na urgenci zaradi “neznosnih bolečin” izgubil zavest.

Nekrotizirajoči fasciitis je redka, a smrtno nevarna bolezen, ki poteka hitro in ob nepravem ukrepanju tudi smrtno nevarna. Takih primerov, kot je Scottov, je v Angliji približno 500 na leto.

Glasbenika iz Swansea so zdravniki v šestih tednih kar šestkrat operirali, nekrotizirajoči fasciitis je namreč že napadel precejšnji del mišic okoli kolena. Odstranili so mu tudi precejšen del neprizadetega tkiva, da bi zaustavili bakterijsko okužbo. Za nadomestitev odmrlega tkiva okoli kolena so uporabili mišico z njegovega hrbta.

“Bilo je res težko, veliko sem prejokal,” se Scott spominja časov iz bolnišnice. “Težko je opazovati svoje telo, ki je videti popolnoma nezemeljsko …”

Medicinska stroka opozarja, da zgodnje prepoznavanje simptomov in pravočasno postavljena diagnoza lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo.

Bakterija spušča strupe, ki poškodujejo tkivo pod kožo, že iz male poškodbe se lahko zelo hitro razvije življenjsko ogrožajoče stanje.

Simptomi sprva spominjajo na gripo, kmalu se jim lahko pridruži bruhanje in oteklost prizadetih delov, okužba z razširitvijo po telesu pogosto povzroča omotico in zmedenost.

Lahko napreduje zelo hitro in povzroči resne težave, kot sta zastrupitev krvi (sepsa) in odpoved organov.

Britanska nacionalna zdravstvena služba NHS
Avtor
Piše

N.M.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close