Vročinski val: Ta hrana vam bo škodila

I. K., 20. julij 2022
AktualnoPrehrana
Foto: Profimedia

Vremenoslovci že strašijo z novimi vročinskimi rekordi.

Za danes, četrtek in petek je Arso za skoraj celotno Slovenijo razglasil oranžno opozorilo, na jugozahodu je razglašena tudi velika požarna ogroženost v naravi.

Visoke temperature za telo pomenijo veliko obremenitev, ki pa jo lahko s primerno hidracijo zmanjšamo. Na to pa radi pozabljamo, pravi Kaly Kolonič, mednarodno certificirana prehranska svetovalka.

“Veliko ljudi premalo hidrira svoje telo. Hidracija je še posebej pomembna poleti, saj bi morali spiti še več tekočine kot v bolj hladnih obdobjih. Najboljša je voda, treba pa se je izogibati sladki pijači z mehurčki. Še posebej v vročih dneh pazite pri kavi, saj velja za diuretik in dehidrira telo, če jo pijete na prazen želodec, pa ruši ravnovesje mineralov in vitaminov v vašem telesu in uničuje črevesne resice. Poleti se izogibajte tudi prevelikim količinam alkohola, saj alkohol in sonce ne gresta z roko v roki, izjema je kakšen kozarček v dobri družbi, ob dobrem uravnoteženem obroku,” svetuje Kolonič.

Za svoje telo bomo veliko naredili tudi s pravim izborom živil. Kolonič pravi, da se je poleti priporočljivo izogibati tudi rdečemu mesu, ker je težko prebavljivo. “Poleti se bo telo še bolj mučilo s presnavljanjem teh težkih beljakovin. Tisti, ki imate radi pekoče, med poletjem raje zmanjšajte vnos preveč pekočih začimb, saj pospešujejo potenje, poleti pa je vsaka kapljica vode v telesu še kako dobrodošla. Izjema so le tisti, ki potujete v bolj oddaljene države, kjer kljub visokim temperaturam priporočam več pikantne hrane, saj s tem preprečujete razvoj bakterij in okužbo prebavil. Piti moramo čez ves dan, po požirkih, zato strankam vedno priporočam, da vodo nosijo s sabo. Na srečo je poleti na voljo tudi veliko hranljivih živil, ki vsebujejo veliko tekočine. Posezite po lubenici in špinači (92 odstotkov vode), kumaricah (95 %), jagodah (91 %), meloni (90 %) in paradižniku (94 %). Sadje in zelenjava naj bosta čim bolj sveža in lokalno pridelana,“ je še dodala strokovnjakinja.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close