Zaradi trenutka nepazljivosti je deklica utonila

U. L., 08. julij 2022
AktualnoZdravje
V bližini vode in v njej imejte otroke vedno pod nadzorom. Profimedia

»Kar naenkrat je bilo vse preveč tiho.«

Pred tremi leti je odjeknila žalostna novica o nenadni smrti hčerke nekdanjega smučarja Bodeja Millerja, ki je umrla zaradi utopitve v sosedovem bazenu.

Trenutek nepazljivosti se lahko sprevrže v tragedijo. Emeline “Emmy” Miller je oboževala vodo in ni imela nobenega strahu. »Tistega dne smo najprej plavali v domačem bazenu, kasneje pa se odpravili k sosedom. Otroci so se igrali, odrasli smo klepetali. Naenkrat je postalo vse tiho. Opazila sem, da so vrata dvorišča odprta in opazila Emmy v bazenu.« Takoj je skočila k njej in začela s postopkom oživljanja, a je bilo žal prepozno. Po besedah zdravnikov so bili njeni možgani predolgo brez kisika.

Utopitev je glavni vzrok nenamerne smrti otrok, starih od 1 do 4 let.

Kako zaščititi otroke

V času kopalne sezone je pomembno opozoriti na osnovna varnostna pravila, ki so jih pripravili na spletni strani zdaj.net.

Prvo pravilo je, da imamo ves čas nadzor nad otrokom, kadar se igra v bližini vode ali v njej, pa naj bo to domači bazenček, reka, ribnik, jezero ali morje.

Otrok, ki ni plavalec, je plavalec začetnik, ali je slab plavalec, nikoli ne puščajte le z drugimi otroki. Vedno naj bo skupaj z odraslo osebo. Napihljivi pripomočki, kot so rokavčki, obroči in drugi pripomočki ne zagotavljajo varnosti.

Mobilni telefoni nam radi ukradejo pozornost, in tako kot je prepovedana uporaba med vožnjo, uporabo opustite tudi, ko nadzorujete otroke v in ob vodi.

Izogibajte se uživanju alkohola.

Napihljivi pripomočki ne preprečujejo utopitve. Profimedia

Bazeni in bazenčki

Nesreča nikoli ne počiva, zato ne mislite, da je domači bazen varnejši od javnega. Poleg zgoraj navedenih osnovnih pravil, upoštevajte še sledeče:

  • Pri uporabi montažnih bazenov upoštevajte navodila proizvajalca za varno uporabo. Tudi napihljivi bazenčki niso tako nedolžni, saj se lahko padec in udarec otroka tudi v napihljivem bazenčku z nekaj centimetri vode, konča tragično. Po uporabi bazenčke vedno izpraznite.
  • Večji, zidani domači bazeni zahtevajo še več pozornosti. Če imate majhne otroke, je varnostna ograja nujna. Prekrivanje bazena ni učinkovita zaščita, saj otroka lahko premami, da bi hodil po njej. V tem primeru je utopitev neizogibna.
  • Ko so otroci dovolj veliki, je ne glede na to, ali imate bazen ali ne, plavalni tečaj dobra investicija v otrokovo varnost.
  • Otroke poučite tudi o ustreznem obnašanju v bližini vode, saj vsakršno, tudi nedolžno prerivanje in lovljenje v bližini vode, lahko pripelje do nesreče.

Več o nasvetih in varnosti otrok pa si preberite tukaj.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close