Alergija na poljubljanje? Je to sploh mogoče?

U. L., 02. julij 2022
Zdravje
Profimedia

V članku vam predstavljamo nekaj neobičajnih sprožilcev, ki lahko povzročijo koprivnico, bruhanje, težave z dihanjem ali celo ustavijo srce.

Poljubljanje

Tudi, če si vaš partner, s katerim se poljubljate, umije zobe, lahko v njegovi slini ostanejo sledi zaužite hrane ali zdravil. Če imate smrtno nevarno alergijo na določeno vrsto hrane, je dobro, da se tej hrani izogiba tudi vaš partner. Ali pa se izogibajte poljubljanju 24 ur.

Sončna svetloba

Pri nekaterih ljudeh se pojavi koprivnica že po nekaj minutah na prostem. Ko se umaknejo v notranjost, izpuščaj običajno izgine v nekaj urah. To stanje, imenovano solarna urtikarija, običajno ni nevarno, vendar je neprijetno in moteče. Včasih ga je mogoče zdraviti z desenzibilizacijsko terapijo, ko ste v ordinaciji vedno bolj izpostavljeni UV-svetlobi, dokler se vaše telo nanjo ne navadi.

Denar

Nekaj drobiža v žepu lahko povzroči srbeč izpuščaj. Pogost sprožilec je tudi prebadanje telesa. Nikelj (kovina, ki jo najdemo v kovancih, nakitu, ključih in drugih vsakdanjih predmetih) je eden glavnih vzrokov za alergijski dermatitis. S hitrim testom pri alergologu lahko ugotovite, ali gre za to težavo. Izbruhe lahko zdravite s kortikosteroidno kremo na recept.

»Kožna pisava«

Pri osebah z dermatografijo – “kožno pisavo” se lahko na koži že nekaj minut po pritisku ali božanju pojavijo dvignjene rdeče izbokline, ki običajno izginejo v roku 30 minut. Ploskanje, drgnjenje z oblačili ali posteljnino – celo sedenje – lahko povzroči koprivnico. Gre za stanje, povezano z alergijami na sončno svetlobo in mraz. Zaskrbljenost in visoke temperature jo lahko še poslabšajo. Antihistaminiki lahko pogosto ublažijo simptome.

Dermatografija ali “kožna pisava”.Profimedia

Vzrok dermatografije ni znan, vendar jo pri nekaterih ljudeh lahko sprožijo okužbe, čustvene motnje ali zdravila, kot je penicilin.

Znojenje

Človek težko verjame, a tudi to obstaja. Dober izgovor za tiste, ki neradi telovadijo. Gre za redko bolezen, vendar lahko obisk telovadnice povzroči koprivnico in bruhanje pri anafilaksiji, ki jo povzroči vadba. Vaše srce lahko celo preneha pravilno črpati in smrt ni izključujoča. Najpogostejši vzrok je tek, vendar jo lahko povzročijo tudi manj obremenjujoče dejavnosti, kot je delo na domačem dvorišču. Pri nekaterih ljudeh simptome sproži uživanje določene hrane pred vadbo.

Baloni

Brez balonov skorajda ni zabave. A ta okras lahko povzroči izpuščaje in celo anafilaktični šok. Lateks, iz katerega so baloni, kondomi in tudi rokavice za enkratno uporabo, igrače in dude, lahko povzroči alergijske reakcije. Alergija je pogostejša pri ljudeh, ki delajo v zdravstvu. Če trpite za to alergijo, je pomembno, da pred zdravniško obravnavo opozorite osebje na alergijo. Prav tako bodite pozorni v restavracijah.

Lateks, ki ga najdemo v balonih, lahko povzroči alergijske reakcije. Profimedia

Spolnost

Alergija na lateks, ko uporabljate kondome iz lateksa, lahko povzroči kar nekaj neprijetnosti. Namesto tega poskusite kondome iz poliuretana.

Mesečno perilo

Zelo majhna skupina žensk, ki imajo avtoimunski progesteronski dermatitis, je dejansko alergična na svoj hormon. Ko njihov progesteron enkrat na mesec doseže vrh, dobijo koprivnico, razjede v ustih ali izpuščaj po telesu. Blage primere lahko zdravimo z antihistaminiki in kožnimi kremami. V hujših primerih lahko težavo odpravi hormonska terapija ali odstranitev jajčnikov.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,148
10.07.2024 ob 09:38
3,277
13.06.2024 ob 09:27
24,454
16.07.2024 ob 15:24
13,152
01.06.2024 ob 15:10
143,394
16.07.2024 ob 14:05
Preberi več

Več novic

New Report

Close