Napačna vzgoja: Otroci še nikoli niso bili tako žalostni kot danes

Foto: Profimedia

Psiholog svari: “Vzgajamo generacijo nesrečnih otrok.”

Študija Instituta za generacijske raziskave o ‘generaciji alfa’, se pravi o otrocih, ki so bili rojeni po letu 2010, je pokazala, da mladi v Evropi še nikoli niso bili tako žalostni kot danes. Glede na to, da živijo v miru in blagostanju ter v časih, v katerih vlada visoka ozaveščenost o zdravju in psihi, ti rezultati mnoge presenečajo. Psihologa Rüdigerja Maasa, ki je napisal knjigo “Generation lebensunfähig” (Generacija nesposobnih za življenje) in je vodil študijo, ni med njimi …

Nesposobni, tesnobni, depresivni

Foto: Profimedia

Študija temelji na več let trajajočih pogovorih s starši in pedagogi. Izprašali so več kot 1000 strokovnjakov s tega področja, je povedal Maas in dodal, da so preučevali starostno specifična stališča, norme in zaznave in kako so se te čez čas spreminjale.

Rezultati so bili šokantni: Mlajša generacija je občutno bolj nesamostojna in nesposobna, vedno več otrok kaže simptome depresije in anksioznosti. “Otroci in mladostniki so bolj nesrečni kot kdaj koli prej – odkar se vodi evidenca. Se pravi od šestdesetih let prejšnjega stoletja,” je povedal Maas. Prizadeta je približno tretjina otrok, stanje je pandemija še poslabšala.

V svoji knjigi Maas, oče dveh otrok, za težave krivi starše in digitalizacijo. Medtem ko televizijski spored otroke uri v potrpežljivosti, saj morajo na določen program čakati, pa imajo platforme za pretočne vsebine ravno obratni učinek, saj je otrokom vse na voljo takoj. Psiholog pasti vidi tudi v preveliki ponudbi vsebin. “Kadar nam je na voljo veliko stvari, ki si jih želimo, s svojo odločitvijo nikoli ne bomo srečni,“ pravi.

Maas kritizira tudi novodobno vzgojo. Mnogi starši zanemarjajo otrokove potrebe, ko se z njim pogovarjajo kot s prijateljem. Na ta način ne izpolnjujejo svoje vloge kot starš, meni psiholog. Poleg tega so preveč zaščitniški, še zlasti tisti starši, ki so se v tej vlogi prvič znašli po 40. letu.

“Otroke moramo jemati resno – a jih jemati resno kot otroke,“ je poudaril in dodal, da jim je treba v analognem svetu dovoliti več svobode, več vodstva pa potrebujejo v digitalnem.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close