Naša novinarka po obisku strokovnjakinje te izdelke vrgla v koš

Foto: Anže Petkovšek

Preverili smo, ali se obisk pri dermadiagnostiku izplača.

Menite, da dobro poznate svojo kožo in jo pravilno negujete? Ena od največjih zmot glede kože je ta, da lahko njeno stanje določimo s prostim očesom in dotikom. Določenih težav, kot so mozolji in ekcemi, ne moremo spregledati, in tisti, ki se soočajo s takšnimi izzivi, so si verjetno že poiskali strokovno pomoč. Priporočljivo pa je, da tudi tisti, ki nimajo vidnih težav, bolje spoznajo svoj največji organ, saj mu lahko z napačnimi izdelki škodimo.

Pregled vseh plasti kože z dermadiagnostiko

Foto: Anže Petkovšek

Dermadiagnostika je avtorska metoda celostnega kozmetičnega pregleda kože, ki jo je zasnovala Aikon Akademija. Pregled zajema presojo vseh treh plasti kože: epidermisa, dermisa in subkutisa ter opredelitev njihovega stanja. “S pregledom ugotovimo, ali je bariera kože poškodovana, kakšna sta pH kože in vlažnost kože ter v kakšnem stanju je njen mikrobiom. Določimo aktivnost žlez lojnic, pomembnih za mastno, aknavo ter tudi suho kožo. Opredelimo fototip kože ter nagnjenost k nastanku hiperpigmentacij. Pri obstoječih hiperpigmentacijah določimo vrsto ter globino. Določimo reaktivnost kože ter s tem nagnjenost kože k razvoju občutljivosti, razdraženosti ter rdečici. Na koži analiziramo znake fotostaranja ter vnetno-sproženega staranja. Pregledamo, ali je koža kuperozna (popokane kapilare) in v kakšnem obsegu. Izmerimo gostoto kolagena ter elastičnost kože. Definiramo morfološki tip staranja, vrsto ter fazo gub. Na osnovi tega določimo starost kože, ki se pogosto razlikuje od biološke starosti – je mlajša ali starejša,“ pravi Nina G. Krajnc, med. spec. kozmetične terapije, soustanoviteljica in predavateljica Aikon Akademije.

Foto: Anže Petkovšek

Pri dermadiagnostiki gre za celosten pristop k problematiki, saj na staranje kože vplivajo notranji in zunanji dejavniki. Na slednje lahko vplivamo, zato demadiagnostika ne zanimajo le meritve, ampak tudi navade. Vprašalnik med drugim vključuje vprašanja o dnevni negi, kvaliteti spanja, krvnem tlaku, menstrualnem ciklusu, prehrambenih dodatkih, zdravilih, morebitnih posegih na obrazu …

“Naš cilj je opolnomočiti stranko in ji pomagati pri tem, da zase naredi to, kar je v njeni moči, oziroma da se zaveda posledic določenih dejanj,“ pravi Krajnc.

Čakalo me je presenečenje

Foto: Anže Petkovšek

Kot nekdo, ki trpi za atopijskim dermatitisom na obrazu, sem se zavedala, da je moja koža občutljiva in suha, kljub temu sem delala napake. Uporabljala sem mehanski in kislinski piling in retinol – izdelki, ki se bolnikom z mojo težavo odsvetujejo. Po nasvetu dermatologa si obraza nisem umivala z vodo, ampak le z micelarno vodo. Četudi na plastenki piše, da izdelka ni treba izpirati, je za suho kožo to priporočljivo, pravi naša sogovornica. “V čistilnih izdelkih so površinsko aktivne snovi, ki zmanjšujejo napetost med zrakom in vodo. Ko se to dogaja, nastajajo miceli, mikroskopski skupki molekul, ki imajo sposobnost čiščenja. Površinsko aktivne snovi raztapljajo maščobne komponente. Pri čiščenju kože nam je v interesu, da se raztapljajo nakopičene maščobe in nesnaga, ni pa nam v interesu, da topijo lipidne komponente, ki so del kože. Ko se to dogaja, posegajo v bariero kože in jo podirajo.“

Po pregledu stanja kože in nasvetu strokovnjakinje sem se znebila vseh zgoraj omenjenih izdelkov, ki lahko poslabšajo stanje dermatitisa, kupila tonik za čiščenje obraza in se še naprej držim nasveta, da bom za mladosten videz kot atopik naredila največ, če bom kožo pravilno ščitila pred soncem.

Med največjimi težavami pretirana uporaba izdelkov

Foto: Anže Petkovšek

Ali večina dobro pozna svojo kožo? Kaj so največje zmote?
Nekatere stranke kože ne poznajo dobro, nekatere pa jo poznajo na videz dobro. Vsi, ki pridejo na dermadiagnostični pregled, želijo izvedeti več o svoji koži, zanimajo jih podrobnosti in kaj lahko storijo, da bi zdrav in mladosten videz obdržali čim dlje.  Pregled je predvsem zelo natančen, zato razkrije marsikaj, česar na prvi pogled ne moremo zaznati. Za seboj imam več kot 10.000 dermadiagnostičnih meritev različnih kož. Rezultati meritev so pokazali, da največ napak uporabnice delajo pri čiščenju kože. Kožo čistijo prevečkrat in s premočnimi čistilnimi sredstvi. Posledica tega je poškodovana bariera kože, ki je zaradi neustreznega čiščenja bolj prepustna za škodljive okoljske dejavnike. Sčasoma se zaradi tega pojavi rdečica, hiperpigmentacije, suha in občutljiva koža, večkrat pride tudi do izbruha kontaktnih reakcij. Pogosto se tudi pomlajevanje in staranje napačno razumeta in vsebinsko navezuje na biološko starost. Kozmetično gledano pa gre za pomlajevanje plasti kože. 

Na podlagi rezultatov meritev stranki svetujete nego. Kaj lahko izboljšamo s pravo nego?
Z ustrezno nego in vztrajnostjo se lahko odpravijo različne problematike kože, prav tako lahko upočasnimo in odpravimo vidne znake staranja. Ustrezna nega je pomembna tudi pri problematikah kože, ki so klasificirane kot bolezenska stanja, kot npr. hujše oblike aken, luskavica, dermatitisi, saj lahko ta stanja z neprimerno nego močno poslabšamo. Dermadiagnostika omogoči vpogled v namige in trike negovanja kot tudi v tisto, kar sodi in ne sodi v ustrezno in osebno prilagojeno negovalno rutino.

S čim pri negi pretiravamo?
Negovanje sebe, t.i. »self care and self love«, je že nekaj časa v trendu in v porastu. Kozmetična industrija ta trend pridno izkorišča ter posamezniku ponuja tako rekoč neomejene možnosti negovanja. Rezultat tega je pretirana uporaba kozmetičnih izdelkov. Stranke uporabljajo preveč kozmetičnih izdelkov ter jih napačno plastijo. Nemalokrat pri svetovanju zaradi poškodb na koži stranki priporočam, da zoži nabor kozmetičnih izdelkov, ki jih uporablja. Dermadiagnostične meritve so tudi pokazale, da stranke še vedno nezadostno ščitijo kožo pred sevanjem sonca, kožo prevečkrat in premočno čistijo, prihaja tudi do pretirane uporabe retinoidnih izdelkov ter kislin. 

Foto: Anže Petkovšek

Kako pogosto bi morali v idealnem primeru k dermadiagnostiku?
Dermadiagnostika je priporočljiva najmanj dvakrat na leto, pred poletjem ter po poletju, saj ravno v tem času nastane največ poškodb na koži, ki jih lahko z ustrezno preventivno negovalno rutino preprečimo. Sicer pa je dermadiagnostika priporočljiva pred vsakokratnim kozmetičnim ali estetskim posegom na koži, saj strokovnjaku da vpogled v kakšnem stanju se trenutno koža nahaja ter ali bo ter kako bo stanje vplivalo na poseg.

Kdo so vaše najpogostejše stranke?
Stranke so zelo različne in različnih starosti, predvsem pa so to stranke, ki želijo spremembo oz. po njihovih besedah, narediti nekaj za kožo. Pogosto k nam pridejo stranke, ki so naveličane preizkušanja raznoraznih nasvetov in bi rade dobile za njih oprijemljive in konkretne nasvete za nego kože.

Kdo vse bi  moral izvajati dermadiagnostiko?
Vsi, ki delujejo na področjih negovanja kože ter na kožo kakorkoli vplivajo. Dermadiagnostika je prvi in najpomembnejši korak pri negi kože, saj bistveno vpliva na nadaljnjo izbiro tako ustreznih izdelkov za kožo kot tudi lepotnih storitev in posegov.

Avtor
Piše

Irena Kolar

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close