Depresija ni greh

foto: Pixabay

Študija razkriva, kako lahko depresija vpliva na zaposlene v delovnem okolju, zlasti ko gre za razkritje informacij o njihovi motnji.

Zaposleni, ki imajo depresijo, se pogosto znajdejo pred pomembno odločitvijo: razkriti svoje duševno stanje na delovnem mestu, ali ne.

Kayla Follmer, docentka za management na Visoki poslovno – ekonomski šoli John Chambers ugotavlja, da duševna bolezen sodi v podobno skupino osebnih značilnosti, kot so verska pripadnost, spolna usmerjenost ali obolenja, kot sta HIV ali sladkorna bolezen: nekaj, kar ni vedno opazno na prvi pogled.

Ali zaposleni razkrivajo depresijo pred sodelavci

Raziskovalko je zanimalo, ali zaposleni z depresijo to povedo drugim in na kakšen način to naredijo. Z različnimi delavci, od slaščičarja, do farmacevtskega tehnika in mornarja, je opravila 30 intervjujev.

8 načinov prikrivanja in odkrivanja depresije v delovnem okolju

Follmer je odkrila, da posamezniki uporabljajo različne načine, s katerimi prikrivajo ali odkrivajo svojo bolezen. Udeleženci v raziskavi so uporabili naslednje metode:

  • Prikrivanje
    Depresijo so preprosto skrivali pred drugimi. To je vključevalo zavzeto skrivanje informacij in vedenjskih vzorcev.
  • Izmišljevanje
    Osebe so delile napačne informacije, da bi prikrile svojo depresijo. Udeleženec je na primer lagal svojemu nadrejenemu o psihiatričnih pregledih. Namesto tega je šefu rekel, da mora k zdravniku zaradi težav z migreno.
  • Zakrivanje
    Na ta način so skrili resnico oz. si nadeli masko – lažen obraz, kot je na primer nasmeh, ko si tega niso želeli.
  • Signalizacija
    Namigovali so na depresijo, vendar niso bili tako jasni, da bi kolegi lahko razumeli, da trpijo za depresijo. Ob tem so odkrito govorili o življenjskih izzivih, kot sta ločitev ali izguba.
  • Omejeno razkritje
    Povedali so o nekaterih vidikih svoje depresije, vendar niso razkrili popolnih informacij. Na primer, razkrili so svoje težave z duševnimi boleznimi, niso pa omenili, da jemljejo zdravila ali da so bili hospitalizirani.
  • Selektivno razkritje
    Povedali so je določenim posameznikom na delovnem mestu – ne vsem.
  • Transparentnost
    Ta metoda popolnega razkritja se lahko zgodi, ko so bili posamezniki na splošno odprti glede svoje depresije in so o njej povedali vsem.
  • Zagovorništvo
    To je način, ko bolniki naredijo korak dlje. Ne samo, da v celoti razkrijejo svoje duševno stanje, ampak se tudi zavzemajo za ozaveščanje drugih.

Avtorica študije je pokazala, da ljudje ne razkrivajo ali prikrivajo resnice, vendar priznanje pred javnostjo poteka mešano, odvisno od človeka in okoliščin.

Na eni strani bolezen popolnoma prikrivajo tisti, ki se bojijo stigmatizacije in/ali se soočajo s strahom pred odpuščanjem.
Nekateri delno razkrijejo informacije. Follmerjeva pravi, da ti zaposleni še preizkušajo, kako se bodo drugi odzvali na njihovo razkritje.
Na drugi strani so zaposleni, ki so zelo odprti glede svoje diagnoze depresije in odkrito spregovorijo.

Na splošno pa študije rezultati kažejo, da se zaposleni spopadajo in obvladujejo depresijo na različne načine glede na osebnostne značilnosti in situacijo, v kateri se nahajajo. V vsakem primeru Follmerjeva organizacijam priporoča, da zagotovijo delavcem prijazno in podporno okolje.

Ko delamo z ljudmi in se z njimi srečujemo, bi bilo včasih dobro, da se preprosto ustavimo in vprašamo: »Kako si? Kaj lahko storim, da ti pomagam? Če kaj potrebuješ, sem tukaj.«


Follmerjeve ugotovitve so objavljene v Group & Organization Management
Vir: https://neurosciencenews.com/depression-work-18990/

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
809
29.08.2024 ob 03:52
1,059
19.08.2024 ob 14:50
360
23.05.2024 ob 20:50
784
27.08.2024 ob 16:25
1,189
08.05.2024 ob 23:42
Preberi več

Več novic

New Report

Close