To je najpogostejša alergija

Profimedia

Se vam po sončenju pojavljajo srbeči izpuščaji, lise ali mozoljčki?

Polimorfna fotodermatoza ali po domače »alergija na sonce« nastane ob prvi intenzivni izpostavitvi žarkom UV (lahko tudi v kombinaciji z izdelki za nego kože). Gre za vnetno reakcijo kože, posledica so srbeče spremembe na koži v obliki izpuščajev, lis, mehurjev.

Srbeči ali pekoči izpuščaji se pojavijo v nekaj urah ali 2 do 3 dneh po izpostavljenosti, celjenje brazgotin pa lahko traja do dveh tednov.

Profimedia

Alergijo prepoznamo po srbečih, rdečkastih vzboklinah ali mehurčkih na koži, predvsem na rokah, dekolteju, nogah in ramenih.

Še posebej pazljivi naj bodo ljudje z belo kožo, pazljivost pa ni odveč tudi pri tistih, ki imajo temnejši ten kož. Izvzeti niso niti otroci.

Kako si lahko pomagamo?

Izogibajte se soncu in uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem SPF 50 ali več. Nikakor ne uporabljajte solarija, je prepričanje, da boste na ta način kožo »pripravili« na sonce v solariju, popolnoma neprimerno.

Zaščitno kremo nanašajte vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju ali povečanem potenju.

Ob pojavu alergije lahko kožo hladite, uporabite gele z antihistaminikom, nikar pa ne uporabljajte domačih pripravkov.

Ali alergijo lahko preprečimo?

Omenili smo že, da je nujna uporaba zaščitnih krem, izogibanje soncu v najbolj vročem delu dneva ter zaščitna oblačila in pokrivala.

Priporočljivo je tudi uživanje dodatkov z betakarotenom, in sicer nekaj dni pred izpostavljanjem soncu in ves čas, ko smo izpostavljeni.

Avtor
Piše

U. L.

Več novic

New Report

Close