To morate nujno urediti pred odhodom na dopust

Powered by:
Foto: Profimedia

Poletni dopusti so pred vrati in mnogi se boste na zaslužene počitnice odpravili že v kratkem. A da boste tam zares mirni in da boste povsem brezskrbno uživali, je pred odhodom koristno poskrbeti za nekaj stvari. Za katere, preberite v nadaljevanju.

Pakiranje in priprave na dopust so lahko stresne, a če se lotite urejanja vsega potrebnega pravi čas, vam bosta slaba volja in stres prihranjena. Za vas smo pripravili seznam, ki vam bo olajšal dneve pred odhodom na počitnice.

Brez dokumentov, zavarovanja in rezervacij ne gre

Na vrhu seznama stvari, ki jih je treba urediti, so zagotovo veljavni osebni dokumenti, s katerimi boste prestopali mejo, rezervacije nastanitve, letalske vozovnice in morda tudi še vedno kakšna covidna potrdila (odvisno od destinacije, kamor potujete, ter letalske družbe, s katero boste potovali). Če vaša počitniška destinacija zahteva tudi turistični vizum ali dodatna cepljenja, pravi čas uredite še to, in če potujete s hišnim ljubljenčkom, ne pozabite še na njegov potni list.

Da pa bo vaš dopust zares brezskrben in miren, sploh če potujete z otroki in boste daleč od doma, si pred odhodom uredite ustrezno zavarovanje potovanj v tujino. Le-to vam lahko, če bo šlo med dopustom karkoli narobe, prihrani kar nekaj skrbi.

Zavarovanje za turistična in poslovna potovanja lahko pri Zavarovalnici Triglav enostavno sklenete z nekaj kliki prek spleta TUKAJ. Poleg izbire trajanja zavarovanja imate na voljo tudi tri različne pakete, ki se med seboj razlikujejo po zavarovalnih kritjih, ki jih vključujejo.

Foto: Profimedia

Preverite brezhibnost svojega vozila

Če se na počitnice odpravljate z avtom, preverite, ali je z njim vse v redu, da vas ne bo v največji gneči in sredi najhujše vročine pustil na cedilu. Če zimskih pnevmatik še niste zamenjali za letne, naredite to zdaj, kajti zimske gume se na vročem asfaltu hitreje obrabljajo, poleg tega se slabše oprimejo cestišča. Preverite tudi tlak v pnevmatikah.  

Priskrbite si osnovna zdravila

Naslednja nadvse pomembna stvar na vašem potovalnem seznamu bi morala biti potovalna lekarna. Če vi ali vaši otroci redno jemljete kakšna zdravila, poskrbite, da jih boste vzeli s seboj in da vam jih ne bo zmanjkalo ravno sredi počitnic. Če gre za terapijo na recept, pravočasno kontaktirajte zdravnika, da vam napiše nov recept, in prevzemite zdravila v bližnji lekarni. Poleg tega sami nakupite še nekaj osnovnih stvari, kot so protibolečinska sredstva in zdravila za zniževanje telesne temperature, spreji proti mrčesu, mazila za blaženje pikov insektov, probiotiki oziroma sredstva za lajšanje prebavnih težav in podobno.

Foto: Zavarovalnica Triglav

Dobro zavarovanje za tujino zmanjša stres in stroške

Včasih pa se tudi na dopustu zgodi tisto, česar se potiho najbolj bojimo – doleti nas kakšna nesreča ali bolezen, ki ji naša potovalna lekarna ni kos. Takrat je treba obiskati zdravnika in stroški zdravljenja v tujini so lahko ogromni – sploh če nimate sklenjenega ustreznega zavarovanja potovanj v tujino. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja sicer krije določene zdravstvene storitve, a se zadnja leta vse več ljudi odloča za dodatna zdravstvena zavarovanja za tujino, kjer je zavarovancem na voljo 24-urni asistenčni center, ki vam da točne napotke, kam se obrniti po najbližjo pomoč. Zavarovanje krije tudi vrtoglavo visoke stroške zdravljenja oziroma operativnih posegov (odvisno od paketa, ki ga izberete, oziroma od višine zavarovalne premije).

POMEMBNO: Zavarovalnica Triglav opominja, da začne zavarovanje potovanj v tujino veljati naslednji dan po sklenitvi zavarovanja in plačilu premije ali kasneje. Zato ga sklenite najpozneje en dan pred potovanjem – ne glede na to, ali ga sklepate PREK SPLETA, na poslovnih mestih Zavarovalnice Triglav ali na pooblaščenih turističnih agencijah.

Uveljavljanje zavarovanja za tujino Zavarovalnice Triglav je nadvse preprosto

Kako ravnati, če potrebujete zdravniško pomoč? V primeru nezgode ali bolezni preprosto pokličite asistenčni center na številko 00386 2222 2864, ki nudi 24-urno pomoč oziroma asistenco. Ta bo potem organizirala zdravljenje in v okviru zavarovalne vsote pokrila stroške zdravljenja v bolnišnici ter stroške prevoza do bolnišnice ali v domovino.

V mislih pa imejte naslednje: na asistenčni center se obrnite čim prej oziroma najkasneje v 48 urah od nastanka bolezni ali škodnega primera. Če zaradi okoliščin asistenčne pomoči ne morete uporabiti in boste stroške zdravljenja in drugih storitev poravnali sami, lahko povračilo stroškov uveljavljate po povratku v domovino na najbližji izpostavi Zavarovalnice Triglav, pri čemer morate predložiti zavarovalno polico, celotno zdravstveno dokumentacijo in originalne račune, ki jih zahtevajte ob plačilu storitev. 

Smiselno zavarovanje odpovedi potovanja

Ker se lahko zgodi tudi to, da vi ali vaš otrok zboli tik pred odhodom na dopust in je treba počitnice odpovedati ali vsaj prestaviti na kasnejši datum, je smiselno razmisliti tudi o tem, da zavarujete odpoved potovanja. Na ta način namreč ne boste ostali brez denarja, ki ste ga že vnaprej porabili za plačilo letalskih kart in namestitve.

Pri Zavarovalnici Triglav imate na voljo samostojno Zavarovanje odpovedi turističnih potovanj in Zavarovanje odpovedi večkratnih potovanj v tujino. Slednje lahko sklenete tudi kot razširitev paketa C celovitega Zavarovanja potovanj v tujino.

Več o sklenitvi zavarovanja odpovedi potovanja pri Zavarovalnici Triglav si lahko preberete TUKAJ.

Foto: Profimedia

Še nekaj manj nujnih, a ključnih stvari

Ko imate te najpomembnejše stvari urejene, se lahko lotite še tistih malce manj nujnih opravkov, ki pa mnogim predstavljajo piko na i, ko gre za zares brezskrben dopust. Nihče namreč ne želi med poležavanjem na plaži ali pohajkovanjem po hribih razmišljati, ali je doma vse v redu in kaj vas bo pričakalo ob vrnitvi v domače okolje.

Pospravite in počistite stanovanje

Da, prav ste prebrali. ‘Zakaj bi pospravljali in čistili, če nas ne bo doma?’ si morda mislite. Verjemite, ko boste po koncu dopusta prišli domov, utrujeni od poti in morda s kepo v želodcu, ker se je treba vrniti v službo, vas bo pogled na razmetano in umazano stanovanje še dodatno ujezil. In pospravljanje zagotovo ni tisto, kar si želite početi prve dni po povratku z dopusta. Zato še pred odhodom poskrbite, da bo vaš dom vsaj v kolikor toliko solidnem stanju.

Poskrbite za neporabljeno hrano

Če imate v shrambi in hladilniku odprte, neporabljene stvari, potem vse preglejte in skušajte čim več od tega porabiti. Ali, če je le mogoče, vzemite s seboj, da ne boste hrane metali v smeti. Tisto, kar vas lahko počaka, pa dobro zaprite oziroma ustrezno zapakirajte in morda postavite v hladilnik, kajti s tem preprečite, da se v neporabljenih, odprtih živilih, kot so r moka, riž, kosmiči, zaredijo črvi ali pridejo na obisk mravlje. Če pa prav slednje vsako leto, ko zunaj udari vročina, dobite na obisk v svoj dom, pred odhodom zanje nastavite pasti.

Foto: Profimedia

Uredite varstvo za hišne ljubljenčke in rože

Če imate veliko rož, se dogovorite s prijatelji ali sosedi, da vam jih redno zalivajo. Če imate hišnega ljubljenčka, ki ne bo šel z vami na počitnice, uredite zanj ustrezno varstvo – nekoga, ki mu res zaupate, da ne boste med dopustom ves čas nekoliko nemirni in v strahu, da je doma z vašo živalico kaj narobe. Rezervirate mu lahko tudi pasji hotel, le previdni bodite pri izbiri, da boste psa zaupali v prave roke in kakovostno oskrbo.

Izklopite električne naprave in vodo

Čeprav imajo sodobni domovi strelovode, zagotovo ne škodi, če pred odhodom na počitnice iz elektrike izklopite naprave, kot sta televizija in računalnik, ter zaprete tudi vodo. V primeru, da bi na primer med vašo odsotnostjo začel puščati bojler ali da bi počila kakšna cev, bi bila tako škoda manjša.

Nekomu za vsak slučaj pustite ključe vašega doma

In ravno zato, če bi kaj šlo narobe, za vsak slučaj nekomu, ki mu zaupate, pustite ključe svojega stanovanja ali hiše. Sploh če dopustujete na oddaljeni lokaciji, kamor ste odpotovali z letalom.

Če ste uredili vse z zgornjega seznama, potem vam lahko rečemo samo še: srečno pot in krasen dopust.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close