Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Informacija

Informacija

Pozdravljeni. Eno vprasanje … na vratu imam boleci, povecani bezgavki ze 4 dni, drugij znakov ne. Zdravnica je videla rahlo vneto grlo, dala kar antibiotik. Ospamox.  Ce gre za bakterijsko angino in sem zacela 4.dan jesti ab, to zasciti srce? Naj povem, da vrocine nisem.imela, zato sem vsa.dela opravljala normalno.

Pravzaprav ne razumem povsem, kaj hočete vprašati. Morda takole: če je tole res streptokokna angina, pri kateri v primeru nezdravljenja lahko pri imunsko dovzetnih pride do avtoimunskega dogajanja in ob tem tudi endokarditisa, je bilo zdravljenje začeto pravočasno. Če pa tole ni streptokokna angina, pa jemanje antibiotika nima smisla. Če gre, recimo za virusno angino, kjer virus tudi sam okvarja srčno misšico, ne bo jemanje antibiotika ničesar spremenilo (in bo virus ravno tako okvaril srčno mišico, če jo je namenil okvariti).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem. Okvari pa jo, ce ne pocivas tudi, ce nimas vrocine? Kaj je se lahko razlog za povecane, bolece vratne bezgavke? Je lahko kaj nevarnega?

Spoštovani, povečane, boleče vratne bezgavke, so znak akutne okužbe nosno-žrelnega prostora. V njih potekajo imunski procesi, tvorba obrambnih celic, ki se borijo proti povzročitelju okužbe, ki je lahko virusni ali bakterijski. Vratne bezgavke se povečajo tako ob virusnih, kot bakterijskih okužbah in zgolj na osnovi povečanja bezgavk (kar je ob okužbi normalen, pričakovan pojav) ne moremo soditi o naravi povzročitelja. Šele specifična preiskava krvi (SR, CRP, diferencialna bela krvna slika, serološke krvne preiskave) ter bris žrela povedo, za kakšnega povzričitelja gre. Vnetje srčne mišice je povezano z lastnostmi samega povzročitelja (nekateri pač raje napadajo srčno mišico, kot drugi) in lastnostmi imunskega sistema in genetskih lastnosti posameznika. Počivanje ali nepočivanje pri osebi, ki nima vročine in hkrati preboleva še neko okužbo, nima kaj dosti zveze, razen če bi bila oseba podvržena res ekstremnemu naporu ali stresu.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Po dbeh dnevih antibiotika  so me bezgavke nehale boleti.  Po enem tednu sem nehala jemati, ker sem imela eno skatlo Ospamox na 12 ur eno tableto. Takoj naslednji dan sem sla po vrocini na pohod. Sem si lagko s tem skodovala?

Spoštovani, predvidevam, da ste odrasla oseba in vsaj približno znate presoditi svoje počutje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Znanec je imel angino in je normalno delal v pisarni, nato pa vnetje osrcnika.

Smola. Ali zaradi nezdravljene angine (ob primerni genetski podlagi), ali pa genetska nagnjenost ob točnem tem povzročitelju za razvoj vnetja srčne mišice.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Sem v 33. tednu nosečnosti. Včeraj zjutraj me je pred hišo iz neznanega razloga po nogah opraskal vaški mucek, ki se sicer precej potepa. Na goleni imam eno večjo prasko do krvi in 2 bolj površinski praski. Po 5 min sem si rano izprala in razkužila. Sedaj me zelo skrbi, da ne bi dobila bolezni mačje opraskanine ali kakšno drugo infekcijo. Na kaj moram biti pozorna? Lahko bolezen mačje praske ali kakšna druga infekcija negativno vpliva na otročka? Pri lastnici sem preverila, mucek ni bil nikoli nič cepljen.

Hvala in lep dan želim.

Spoštovani, vpliv bolezni mačje opraskanine na plod ni povsem znan, oz. raziskan, išče se povezavo s splavom v zgpdnji nosečnosti. Značilni simptomi so bula ali mehur na mestu poškodbe in boleče ter otečene bezgavke. Pojavijo se lahko tudi utrujenost, glavobol in vročina. Simptomi se navadno pojavijo 3 do 14 dni po okužbi. Okužba pa lahko poteča tudi povsem brez simptomov. V tem trenutku vam lahko le svetujem, da 14 dni opazujte opraskano mesto, v kolikor bi se pojavila rdečina, bolečina, ali bi opazili povišanp temperaturo, obiščite izbranega zdravnika. Podatek o cepljenju mačka bi lahko bil pomemben v zvezi s preprečevanjem stekline, v kolikor bi šlo za ugriz prosto-živečega mačka, ni pa pomembno v zvezi z boleznijo mačje opraskanine.

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej praska glede stekline nikakor ne more biti problematična?

Če bi okužba slučajno potekala asimptomatsko, predvidevam, da tudi za plod ne bi bila tako nevarna kot okužba s simptomi?

Mogoče veste kako pogosta je ta bolezen pri mačkih?

Hvala. Lep pozdrav.

Spoštovani, že tako in tako je Slovenija stekline prosta država; praska pa v nobenem primeru ni problematična. Podatkov o okuženosti mačk nimam, na splošno pa velja, da so pogosteje okužene mlade mačke. Kot rečeno, že pri simptomatskih okužbah ni nekih zanesljivih dokazov o ogrožanju nosečnosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani,

tudi sama sem noseča in me skrbi kako je s piki komarjev, ki so bili že predhodno napiti s krvjo? Včeraj me je eden pičil v nogo, ko sem ga z roko udarila je na nogi ostal madež krvi. Se lahko na tak način prenese kakšna nevarna okužba?

Lep dan želim.

Zaradi krvi, ki je v napitem komarju, in ki se razmaže po koži, ko ubijete komarja, se pri nas ne bo prenesla nobena okužba. Lahko pa komarji v nekaterih delih Evrope (npr. Italija), ob piku presesejo tudi nekatere povzročitelje – npr. virus chikungunye. Redko, a mogoče. Nekateri komarji (vrste Aedes) imajo tudi potencial, da bi v primeru pika okužene osebe, lahko sami prenašali virus (npt. Ziko, če bi imeli smolo, da bi pičili ravno z Ziko okućeno osebo).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za pomirjujoč odgovor.

Lep pozdrav

New Report

Close