Podatki o možganskih valovih med spanjem lahko napovejo vaše zdravje v prihodnosti

Uredništvo, 10. junij 2022
Nevrologija
Dekodiranje podatkov o valovanju možganov med spanjem bi lahko imelo pomembnejšo vlogo v preventivi zdravja.

Podatki o možganskih valovih, zbrani med spanjem, napovedujejo prihodnje pojavnosti 11 zdravstvenih zapletov, vključno z demenco, zdravjem srca in ožilja, psihološkimi motnjami in umrljivostjo.

Številni podatki o možganskih valovih, zbrani med študijami spanja čez noč, lahko napovedujejo prihodnje zdravstvene rezultate in krepijo koncept spanja kot “okna” v zdravje, je pokazala študija raziskovalcev iz Splošne bolnišnice Massachusetts in medicinskega centra Beth Israel Deaconess.

Rezultati kažejo, da je model, ki temelji na kvantitativnih analizah podatkov o spanju, lahko napovedal 10-letno tveganje za vseh 11 zdravstvenih zapletov, ki so jih raziskovali. Trije rezultati z najvišjim razmerjem tveganja, povezanim s slabim in povprečnim spanjem, so bili demenca (RR = 6,2), umrljivost (RR = 5,7) in blaga kognitivna motnja ali demenca (RR = 4,0).

Presenetljivo je, da lahko možganska aktivnost med spanjem napove pojavnost 11 različnih nevroloških, psihiatričnih, kardiovaskularnih bolezni in to tudi tri leta pred dejansko diagnozo,” je povedal avtor študije Haoqi Sun, ki je doktoriral iz strojnega učenja in računalniške nevroznanosti ter je inštruktor nevrologije v splošni bolnišnici Massachusetts.

Podrobnosti študije o možganski aktivnosti med spanjem

Študija je kvantitativno analizirala vzorce spanja pri 8.673 odraslih, ki so jih diagnosticirali z uporabo polisomnografije v centru za spanje. Udeleženci so bili povprečno stari 51 let, 51 % je bilo žensk.

Raziskovalci so podatke pridobil z meritvami EEG, ki so potekale celo noč. Iz zbranih podatkov posnetka možganskih valov so izluščili 86 značilnosti. Udeležence so razvrstili v tri skupine – slab, povprečen in dober spanec – in uporabili statistični model za oceno zdravstvenega tveganja.

Zdravstvene rezultate so določili z uporabo zdravstvenih spremenljivk, poročil o slikanju možganov, zdravil in/ali kognitivnih rezultatov. Rezultati so bili nadzorovani in spremljani glede na starost, spol, indeks telesne mase in uporabo nekaterih zdravil na recept.

Medtem ko zdravniki rutinsko uporabljajo študije spanja za diagnozo motenj spanja, kot je obstruktivna apneja v spanju, je Sun dejal, da ugotovitve kažejo, da bi dekodiranje podatkov o spanju lahko imelo pomembnejšo vlogo pri zdravstvenem varstvu.

“Zmožnost uporabe neinvazivnih meritev spanja za napovedovanje prihodnjih zdravstvenih rezultatov bi bila pomembna, ker bi lahko omogočila zgodnje intervencije za preprečevanje neugodnih izidov,” je še dejal.

Avtor
Piše

Uredništvo

Več novic

New Report

Close