Ali lahko čuječnost spremeni vaše možgane?

Za razliko od fizičnega in prostorskega treninga, za katerega se je izkazalo, da sproži zaznavne strukturne spremembe možganov, trening pozornosti vključuje vrsto psiholoških področij, kot so pozornost, sočutje in čustva.

Meditacija in druge prakse čuječnosti lahko izboljšajo vašo pozornost, vendar kratkoročno ne bodo privedle do strukturnih sprememb v možganih, je pokazala nova študija.

Prejšnje študije so pokazale, da bi učenje novih veščin, aerobna vadba in trening ravnotežja lahko sprožile spremembe v možganih, nekatere raziskave pa kažejo, da bi lahko tudi vaje čuječnosti učinkovale podobno.

Da bi ugotovili, ali je to res, so raziskovalci iz Univerze v Wisconsinu – Madison Centru za zdrav um, izvedli poskuse z več kot 200 zdravimi ljudmi, ki niso imeli nobenih izkušenj z meditacijo.

Udeleženci so opravili slikanje z magnetno resonanco za oceno možganov, nato pa bili naključno razporejeni v eno od treh skupin:

  • tečaj za zmanjšanje stresa na podlagi čuječnosti (MBSR);
  • tečaj dobrega počutja, imenovan Program krepitve zdravja (HEP), ali
  • kontrolna skupina, ki ni bila deležna nobenega usposabljanja.

Tečaj MBSR so vodili certificirani inštruktorji. Vključeval je prakse čuječnosti, kot so joga, meditacija in zavedanje telesa. Program za krepitev zdravja je vključeval udeležence v vadbo, glasbeno terapijo in prehranske prakse, vendar brez treninga pozornosti. Obe skupini sta program nadaljevali tudi doma.

Po osmih tednih so vsi udeleženci študije opravili še en pregled možganov z magnetno resonanco. Med tistimi v MBSR, HEP ali kontrolni skupini niso odkrili nobenih pomembnih razlik v strukturnih spremembah možganov.

Vendar pa so ljudje v skupinah MBSR in HEP ​​poročali o povečani pozornosti v primerjavi s tistimi v kontrolni skupini. To nakazuje, da lahko vsaka vrsta »wellness programa« – ne samo meditacija pozornosti, vodi do večje čuječnosti, o kateri poročajo avtorji študije. Rezultati so bili objavljeni na spletni strani revije Science Advances, letos 20. maja.

Mogoče je, da bodo strukturne spremembe ugotovljene šele z veliko daljšim trajanjem treninga ali treningom, ki je izrecno osredotočen na eno samo obliko prakse,” so zapisali raziskovalci, ki jih vodi Richard Davidson, profesor psihologije in psihiatrije na Univerzi Wisconsin-Madison.

Ugotovili so, da za razliko od fizičnega in prostorskega treninga, za katerega se je izkazalo, da sproži zaznavne strukturne spremembe možganov, trening pozornosti vključuje vrsto psiholoških področij, kot so pozornost, sočutje in čustva.

To uporablja zapleteno mrežo možganskih regij, od katerih se lahko vsaka spremeni v različni meri pri različnih ljudeh, zaradi česar je težko zaznati splošne možganske spremembe v skupini, so pojasnili avtorji študije.

Še vedno smo v zgodnjih fazah raziskav o učinkih treninga meditacije na možgane in veliko bo treba še odkriti,” je dejal Davidson v sporočilu za javnost univerze.

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
30
15.07.2024 ob 12:51
1,638
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close