Je disgevzija res najbolj neprijeten simptom okužbe s Covid-19?

U. L., 01. junij 2022
AktualnoZdravje
Profimedia

Kaj povzroča disgevzijo?

Izguba ali sprememba okusa – disgevzija – je pogost simptom pri okužbi s COVID-19. Je tudi stranski učinek več bolezni in zdravil, vključno z zdravilom Paxlovid, novim protivirusnim zdravilom za zdravljenje okužbe s COVID-19.

Čeprav prizadene manj kot 6 odstotkov ljudi, ki se prejmejo zdravilo Paxlovid, nekateri poročajo o “groznem” okusu, ki se je pojavil kmalu po začetku jemanja zdravila.

Disgevzijo opisujejo kot grenak, kovinski ali kisel okus v ustih. Toda kaj točno to je in kaj se dogaja v telesu, ko se pojavi?

Kaj se dogaja v možganih, ko okušamo?

Poleg užitka, ki ga dobimo ob uživanju hrane z dobrim okusom, ima naš čut za okus tudi druge namene. Pomaga nam pri odločanju o tem, kaj naj jemo, in nam zagotavlja, da bomo dobili dovolj hranilnih snovi in energije. Pomaga tudi pri presnovi zaužite hrane.

Čut za okus nas varuje pred uživanjem zdravju nevarnih stvari, kot so strupi ali pokvarjena hrana.

V človeških ustih je približno 10 000 brbončic, vsaka brbončica pa ima do 150 receptorjev za okus, ki pomagajo zaznati, ali je hrana slana, sladka, grenka, kisla.

Okusne brbončice po več živčnih poteh prenašajo informacije o tem, kaj jemo, v možgane.

Čeprav je lahko neprijetna, je disgevzija običajno kratkotrajna in se izboljša po prenehanju jemanja zdravil ali odpravi okužbe:Profimedia

Vzroki za disgevzijo

Poleg neposrednih poškodb jezika in ust lahko disgevzijo povzroči več dejavnikov: okužba ali bolezen, zdravila ali poškodba osrednjega živčnega sistema.

1. Okužba ali bolezen

O spremembah okusa so poročali po okužbi z gripo, pri senenem nahodu, sladkorni bolezni, boleznih srca in drugih boleznih.

Danes je eden najpogostejših vzrokov za disgevzijo COVID-19, pri čemer je izguba okusa eden od prvih simptomov, ki ga mnogi ljudje občutijo. Raziskave kažejo, da se disgevzija pojavi pri 33 do 50 odstotkih ljudi s COVID-19, čeprav je pri novejših različicah pojavnost manjša. Poročajo tudi o tem, da je to tudi simptom dolgotrajnega COVID-a.

2. Poškodba

Izguba okusa lahko sledi tudi poškodbam živcev in možganskih poti, ki sodelujejo pri zaznavanju okusa.

To je lahko posledica poškodb živcev ali možganskega tkiva ali izgube maščobne mielinske prevleke, ki pomaga izolirati poti, ki se uporabljajo za signalizacijo okusa. V redkih primerih je disgevzija lahko tudi posledica možganskih tumorjev.

3. Zdravila

Disgevzija je znan neželeni učinek več zdravil, vključno z antibiotiki in zdravili za Parkinsonovo bolezen, kemoterapijo epilepsije in HIV.

Razlogov za to je lahko več. Zdravila imajo lahko sama po sebi grenak okus, ki ostane v naših brbončicah.

Zdravila lahko aktivirajo tudi posebne receptorje za okus, ki zaznavajo grenke, kisle ali kovinske okuse, in jih aktivirajo na način, ki ga pri hrani ne doživljamo pogosto.

Tudi novo protivirusno zdravilo Paxlovid je skoraj 90-odstotno učinkovito pri zmanjševanju hospitalizacij in smrti zaradi COVID-19, a je disgevzija pomemben neželeni učinek. Čeprav je kratkotrajna disgevzija lahko neprijetna, pa je sprejemljiv kompromis za zmanjšanje resnosti okužbe z virusom COVID-19.

Za sabo pušča slab okus

Čeprav je neprijetna, je disgevzija običajno kratkotrajna in bi se morala izboljšati po prenehanju jemanja zdravil ali prenehanju okužbe.

Osebe, pri katerih se pojavijo dolgotrajne spremembe okusa, morajo poiskati zdravniško pomoč.

Kratkoročno lahko z uporabo pastil, grgranja s slano vodo disgevzijo lažje obvladate.

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close