Stik s temi olji povzroča nenormalno rast prsi

Foto: Profimedia

Paziti je treba tako pri deklicah kot tudi pri dečkih.

Študija, objavljena v reviji Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, je dokazala povezanost med izpostavljenostjo sivkinemu olju in nenormalno rastjo prsi pri mladih dekletih. Da imajo sivkine dišave in izdelki enak učinek na dečke, so pokazale že starejše raziskave.

Raziskovalci so ugotovili, da nekatere snovi v sivkinem olju delujejo kot estrogen, ki spodbuja rast prsi, in v telesu blokirajo testosteron. Če otroka dlje časa mažete z izdelki s sivko, se lahko zgodi, da bo telo te snovi, ki lahko vplivajo na hormonski sistem, absorbiralo.

Otrokom bi bilo treba omejiti stik s sivkinim oljem in tudi oljem čajevca, ki ima isti učinek. Pri deklicah olji lahko sprožita predčasno rast prsi, pri dečki pa zatekanje prsnega tkiva. Rast prsi se je zmanjšala, ko se je zmanjšala izpostavljenost izdelkom s sivko, še kažejo ugotovitve.

“Javnost bi morala biti seznanjena s temi ugotovitvami in razmisliti o vseh dokazih, preden se odloči, kdaj uporabiti eterična olja,” je dejal vodja študije J. Tyler Ramsey. “Pomembno je tudi, da se zdravniki zavedajo, da olja sivke in čajevca vsebujejo kemikalije, ki povzročajo endokrine motnje, in to upoštevajo pri obravnavi prezgodnjega razvoja dojk pri mladih dekletih in fantih ter otekanja tkiva dojk pri odraslih moških,“ pravi Ramsey, ki je še dodal: “Zdi se, da lahko izdelki z eteričnimi olji povzročijo prezgodnjo rast prsi pri mladih dekletih in fantih, zato bi bilo morda najbolje, da jih otroci prenehajo uporabljati.“

Ženske, ki jih narava ni obdarila z večjim oprsjem, se sedaj morda sprašujejo, ali bi olji imeli enak učinek na odraslo telo. Zanje imamo slabo novico. Rast prsi je odvisna od hormonov. V odrasli dobi tako velike produkcije estrogena, ki bi povečala prsi, ni mogoče doseči na naraven način.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close