Covid-19 še vedno povzroča izgorelost staršev – poznate simptome?

Starši se še posebno po epidemiji covid-19 soočajo z izgorelostjo.

“Počutim se, kot da sem na dirki in ne morem izstopiti.” “Želim samo zapustiti to hišo in se nikoli več vrniti.” “Počutim se, kot da se utapljam.” To so izjave staršev, ki se počutijo izčrpani in izgoreli.

Te izjave so povzete iz pogovorov telefonske linije za pomoč staršem v Veliki Britaniji in osvetljujejo pojav starševske izgorelosti, ki jo mnogi doživljajo še danes.

Med drugim strokovnjaki ugotavljajo:

  • Raziskava angleške otroške dobrodelne organizacije (Action for Children) je pokazala, da se zaradi posledic pandemije covid-19 več kot 80 % staršev spopada z vsaj enim simptomom izgorelosti.
  • Več kot polovica mater je v tem času občutila tesnobo.
  • Vpliv pandemije na izobraževanje otrok in duševno zdravje sta dve ključni zadevi, ki bi jima morali posvetiti pozornost.

Na začetku pandemije, marca leta 2020, je okoli 1,4 milijarde otrok po svetu ostalo brez dostopa do šole. Po podatkih UNICEF-a so bile šole septembra 2021, 18 mesecev pozneje, še vedno zaprte za 77 milijonov otrok. Njihovi starši in skrbniki so nosili breme šolanja na domu.

Raziskava britanske otroške dobrodelne organizacije je pokazala, da se večina britanskih staršev spopada s simptomi izgorelosti. To se dogaja kljub dejstvu, da trenutno šolanje poteka normalno.

Kaj je starševska izgorelost in zakaj predstavlja velik problem?

Termin starševska izgorelost sta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja opredelili belgijski raziskovalki Moïra Mikolajczak in Isabelle Roskam kot »dolgotrajen odziv na kronični in močan starševski stres«.

Pravijo, da je za to stanje značilna “velika izčrpanost, povezana s starševsko vlogo, čustvena odtujenost od otroka in občutek neučinkovitosti”.

Čeprav je podobno kot pri izgorelosti na delovnem mestu, lahko tam daste odpoved, greste na bolniško ali ste prerazporejeni. Medtem umik iz vloge starša ni mogoč.

 “To je izgorelost, o kateri težko spregovorimo s komerkoli,” je nedavno za Los Angeles Times povedala klinična psihologinja Robyn Koslowitz.

V skrajnem primeru lahko starševska izgorelost vodi do zlorabe alkohola kot oblike umika in samomorilnih misli, ugotavljata Mikolajczak in Roskam, kar se dogaja »pogosteje pri izgorelosti staršev kot pri izgorelosti na delovnem mestu ali celo pri depresiji«.

Prav tako lahko povzroči, da starši zanemarjajo ali so celo nasilni do svojih otrok. “Starši, ki odreagirajo nasilno, se pogosto sramujejo in se naslednji dan zbudijo še bolj utrujeni in občutljivi, kar poslabša negativno vedenje,” je povedala Mikolajczak—ova za Ameriško psihološko združenje (APA).

Kaj lahko storijo starši?

Ključno je, da starši prosijo za pomoč in pogovor z drugimi starši, se posvetujejo s strokovnjakom ali pokličejo na telefon za pomoč.

V Veliki Britaniji že imajo posebne telefonske linije za pomoč staršem, ki potrebujejo pogovor. V Sloveniji pa imamo forum za pomoč ob Izgorelosti, ki ga vodi Uroš Drčić. Forum je v osnovi namenjen pomoči ob »burn out sindromu«, ki je izgorelost zaradi dela, vendar lahko dobite nasvet tudi v primeru starševske izgorelosti. Preverite lahko, kakšni so znaki, kako ukrepati v različnih stopnjah izčrpanosti in izgorelosti ter dobite podporo.

Vprašajte za nasvet strokovnjaka za izgorelost.

Vir: https://www.weforum.org, https://www.healthline.com
Foto: Profimedia

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close