Z “začimbo življenja” nad prebavne težave

Foto: Profimedia

Kurkumi pravijo tudi indijski žafran in začimba življenja, saj ji pripisujejo številne pozitivne učinke na zdravje.

Kurkuma se že stoletja uporablja kot naravno zdravilo za različne tegobe, kot so prehladi, prebavne težave in okužbe. Najbolj zdravilna učinkovina v kurkumi, menda najmočnejša naravna protivnetna učinkovina, se imenuje kurkumin. Ta naj bi po nekaterih raziskavah lajšal tudi težave, ki jih povzroča sindrom razdražljivega črevesja.

Zdravila za to kronično bolezen ni

Med simptomi te funkcionalne motnje prebavil so krči, driska, napihnjenost in zaprtje. Razlog za nastanek te kronične bolezni, za katero še ni zdravila, je za zdaj še neznan. Osebe s sindromom si simptome lajšajo z zdravili in spremembo življenjskega stila ter prehrane.

“Sindrom razdražljivega črevesja lahko uvrščamo med bolezni sodobnega časa, saj največkrat nastopi pri izpostavljenosti stresu ter pri ljudeh, ki jih mučijo depresije in druge notranje stiske. Pri ženskah se pojavlja trikrat pogosteje kot pri moških. Vzrok za pogostejše pojavljanje bolezni najbrž leži v hormonskem neravnovesju,” pišejo na strani Diagnostični-laboratorij.si.

Prvi izsledki spodbudni

Nekatere študije iz leta 2018 in 2019 kažejo, da bi kurkumin s svojimi protivnetnimi in antioksidativnimi lastnostmi lahko pomagal pacientom s sindromom razdražljivega črevesja. Znanstveniki so med drugim ugotovili, da je dvomesečno jemanje kapsul, ki vsebujejo izvleček kurkume in eterično olje komarčka, znatno izboljšalo prebavne simptome in kakovost življenja pri 211 ljudeh s sindromom razdražljivega črevesja.

Do podobnih dognanj je prišla tudi študija iz leta 2019, ki je pokazala, da se je 22 pacientov po jemanju prehrambnega dodatka, ki je vseboval kurkumin, zeleni čaj in selenometionin, počutilo bolje. Znanstveniki sicer poudarjajo, da gre za manjše študije in da je na tem področju potrebnih še več preiskav.

Kurkuma pa naj bi imela pozitivne učinke tudi na druge težave, povezane s prebavnim traktom, kot je ulcerozni kolitis, ki prizadene sluznico danke in debelega črevesa ter povzroča drisko in bolečine v trebuhu.

Majhna študija iz leta 2015 je pokazala, da je uživanje kurkumina med zdravljenjem pozitivno vplivalo na simptome blagega do zmernega ulceroznega kolitisa, raziskava iz leta 2021 pa je ugotovila, da bi kurkumin lahko koristil ljudem s sindromom razdražljivega črevesja, ulceroznim kolitisom in drugimi boleznimi prebavil, vključno s Crohnovo boleznijo.

Foto: Profimedia

Kako varno je uživanje kurkume?

Strokovnjaki so si edini, da je kratkoročno jemanje kurkume za večino ljudi varna. Poudarjajo pa, da študij o dolgoročnem uživanju te začimbe še ni.

Znano pa je, da lahko prekomerno uživanje kurkume povzroča želodčne težave. Preden začnete jemati dodatke s kurkumo, se prepričajte o kakovosti izdelka, ki naj ne vsebuje drugih sestavin, in o pravilnem odmerku, piše Medical News Today.

Med možnimi stranskimi učinki, ki se lahko pojavijo ob redni uporabi kurkume, so bolečina v trebuhu, prebavne težave, slabost in redčenje krvi.

Nosečnice se morajo pred uživanjem te začimbe posvetovati z zdravnikom, sladkornim bolnikom pa se uživanje kurkume odsvetuje, saj lahko zmanjša raven glukoze v krvi. Prav tako lahko vpliva na učinkovitost določenih zdravil, kot so zdravila za redčenje krvi.

Sklep
Prve študije o vplivu kurkume na nekatere simptome sindroma razdražljivega črevesja so spodbudne. V večini primerov dodajanje kurkume in kurkumina prehrani pacientom z omenjenim sindromom ne bo škodila. Ali kurkuma tem pacientom zares koristi, pa bodo morale potrditi podrobnejše raziskave, pravijo strokovnjaki.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close