Je mandljevo ‘mleko’ res bolj zdravo od navadnega?

I. K., 22. maj 2022
AktualnoPrehrana
Foto: Profimedia

Mandljev napitek kujejo v zvezde. So hvale upravičene?

Med najbolj priljubljene rastlinske napitke spada tudi mandljev napitek, ki ima bogat in kremast okus in je poln vitaminov, antioksidantov in hranil, poleg tega ne vsebuje holesterola. Večina zato meni, da je bolj zdravo od kravjega mleka. Pa je res?

Napitka se razlikujeta po sestavi in različen odstotku vitaminov in hranil. Glavna razlika med njima pa je po pisanju spletne strani Medicinenet.com ta, da ima mandljev napitek manj kalorij.

Mandljev napitek lahko naredite doma

Mandljev napitek pripravimo tako, da mandlje zmešamo z vodo in nato zmes odcedimo, da odstranimo trde delčke. Mnogi proizvajalci mandljevemu napitku dodajajo dodatke, da bi dosegli raven hranil, ki ga najdemo v običajnem mleku. Nekateri mu dodajo tudi sladkor, zato bodite pozorni, kaj piše na etiketi, če se izogibate sladkorju.

Recept za domače mandljevo mleko:

  • 130 gramov mandljev čez noč namakajte v hladni vodi
  • odlijte vodo in mandlje dobro izperite
  • v mešalniku zmešajte mandlje in 2,5 dl vode (4 do 5 minut na najvišji hitrosti)
  • zmes odcedite

Zakaj je mandljev napitek zdrav?

Foto: Profimedia

Mandljev napitek je veganski in ne vsebuje laktoze, ki je glavni razlog, zakaj se mnogi običajnemu mleku izogibajo. Laktozna intoleranca, presnovna motnja, ki se pojavi zaradi zmanjšane dejavnosti ali odsotnosti encima laktaze, ki je potreben za razgradnjo mlečnega sladkorja oziroma laktoze, je namreč zelo pogosta. Med simptomi laktozne intolerance sta napihnjenost in driska.

Mandljev napitek je manj kaloričen. Običajno mleko vsebuje med 70 in 80 odstotkov več kalorij kot mandljev napitek. V 240 ml mandljevega napitka je med 30 in 35 kalorij, v običajnem pa 150. Vsebuje tudi manj sladkorja – le 2 do 3 grame na 2,5 dl.


Ta rastlinski napotek vsebuje veliko vitamina E, ki vpliva na zdravje oči in možganov, nas ščiti pred rakom, srčnimi boleznimi in kapjo, zmanjšuje verjetnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni in kot antioksidant zmanjšuje vnetja. Primeren je za ljudi z ledvičnimi težavami, saj vsebuje manj fosforja in kalija od običajnega.

Slabosti mandljevega napitka

V primerjavi z običajnim mlekom pa mandljev napitek vsebuje manj kalcija. Ena porcija tega napitka pokrije le 7 odstotkov dnevne potrebe po kalciju, zato ga nekateri proizvajalci dodajajo. Vsebuje tudi manj vitamina D, ki je pomemben za naše kosti. Tudi tega ponavadi dodajo mandljevemu napitku, v običajnem pa ga je dovolj.

Sklep
Pluse in minuse najdemo tako pri mandljevem napitku kot tudi običajnem mleku. Mandljev napitek je bolj primeren za tiste, ki se držijo veganske diete ali pazijo na kalorije, običajno mlako pa je v mladosti boljše za naše kosti.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close