Covid: Največ okužb povzroči ta populacija

I. K., 21. maj 2022
AktualnoKoronavirus
Foto: Profimedia

Asimptomatski prenos se zgodi takrat, ko se virus prenese od osebe, ki ne kaže simptomov covida. In teh je največ.

V današnjih časih je mnogim neprijetno, kadar nekdo na javnem prostoru zakašlja ali kihne. V resnici pa so bolj “nevarni” tisti, ki ne kažejo simptomov okužb s covidom. To je pokazala lanskoletna raziskava zdravstvene publikacije Ameriškega zdravniškega združenja, JAMA Network Open. Po njihovih izsledkih je največ prenosov covida-19, celo do 60 odstotkov, asimptomatskih ali predsimptomatskih.


Ta odstotek je danes morda celo višji, saj novejša poročila kažejo, da je število asimptomatskih prenosov omikrona v primerjavi s starejšimi različicami višje. Zdravnica za nalezljive bolezni na Medicinski fakulteti Univerze v Washingtonu, Helen Chu, meni, da je to povezano z višjimi izhodiščnimi ravnmi imunosti v populaciji. Večja, kot je bila izpostavljenost posameznika covidu – bodisi preko okužbe ali s cepljenjem – boljša bo imunost in lažje obvladljiv bo virus, razlaga Chu. V tem primeru bo oseba asimptomatska ali pa bo imela le milejše simptome.


Manj verjetno je, da bodo tisti z zmanjšano virusno obremenitvijo prenašali bolezen, ni pa nemogoče, je dejala. Tudi prebojne okužbe, to so tiste, ki se zgodijo po končanem cepilnem ciklu, imajo lahko še vedno visoko virusno obremenitev, kot so opazili pri izbruhu epidemije v Provincetownu v Massachusettsu julija 2021.

Chu pravi, da bi nas morali najbolj skrbeti slabo prezračeni prostori in kraji, na katerih se ljudje glasno pogovarjajo ali jedo.

“Naslednja bi lahko bila še smrtonosnejša”

Delež oseb z asimptomatskim potekom bolezni (delež ljudi, ki so se okužili, a niso kazali simptomov) se je čez celo pandemijo gibal med 25 in 40 odstotki.


Za zdaj še ni podatkov o tem, ali omikronove podrazličice  BA.2, BA.4 in BA.5 povzročajo več amsimptomatskih okužb, pa je povedal Otto Yang, strokovnjak za nalezljive bolezni na Medicinski fakulteti Davida Geffna pri UCLA. Poudaril pa je, da je slika zaradi višje ravni imunosti populacije popolnoma drugačna kot v času, ko še ni bilo cepiv in je bilo okuženih manj ljudi.

Tako Chu kot tudi Yang menita, da bi bilo treba zaradi visokega deleža asimptomatskih in predsimptomatskih okužb še naprej izvajati zaščitne ukrepe in zaščitili ranljivejše ter otroke mlajše od 5 let. Yang je opozoril tudi na veliko nevarnost nastanka novih različic. “Naslednja bi lahko bila še smrtonosnejša,” je pristavil.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close