Zdravljenje endometrioze: nove ugotovitve lahko premaknejo način zdravljenja

Strokovnjaki poročajo, da ima 35 do 50 odstotkov žensk z endometriozo bolečine, se srečujejo z neplodnostjo ali oboje.

Endometrioza je boleča in vodi v številne zdravstvene zaplete. Zanjo trenutno nimamo zdravila. Poteka pa nova raziskava, ki za odstranjevanje delov endometrioze pri miših uporablja nanodelce.

Do zdaj poznamo za zdravljenje endometrioze le kirurško, ki pa zahteva ponavljajoče se operacije. Nova študija ugotavlja, da lahko vbrizgani nanodelci najdejo in, ko se segrejejo na daljavo, odstranijo endometriotske dele pri miših.

“Endometrioza je izčrpavajoča, sistemska bolezen. Zaupanja vredna in učinkovita nekirurška metoda je nujno,” pravi profesor Oleh Taratula z univerze Oregon State University.
Prof. Taratula je avtor nove študije, ki raziskuje možnost nekirurškega zdravljenja endometrioze z uporabo magnetnih nanodelcev.

Zakaj je endometrioza tako neprijetna in tudi nevarna

Pri endometriozi se na zunanji strani maternice oblikujejo področja s tkivom, podobnim notranjemu sloju organa, endometriju. Te spremembe se lahko zgodijo na jajcevodih, jajčnikih in tudi v medenici. V redkih primerih se lahko to tkivo razširi tudi na druge predele medenice.

Po besedah ​​​​soavtorice študije, izredne profesorice Olene Taratule, “endometrioza ni maligno stanje, vendar lahko prizadene druge organe, kar lahko povzroči življenjsko ogrožajočo situacijo.”

Endometrioza se pojavi pri približno 10 odstotkih žensk in deklet v rodni dobi ali približno 190 milijonov žensk po svetu. Je kronična in tudi lahko zelo boleča. Kaže se z bolečinami v času menstruacije, med gibanjem črevesja, uriniranjem ter spolnim odnosom. Lahko je vzrok za bolečine v medenici, slabost, napihnjenost v trebuhu, utrujenost, depresijo, tesnobo in neplodnost.

Strokovnjaki poročajo,  da ima 35 do 50 odstotkov žensk z endometriozo bolečine, se srečujejo z neplodnostjo ali oboje.

Trenutno ni zdravila za endometriozo, vendar študije kažejo napredek

Lajšanje bolečin in neplodnost, za katere je vzrok endometrioza, trenutno zdravijo kirurško. Vendar je pri približno 25 odstotkih bolnic potrebno postopek ponavljati.

“Odkrili smo, da ciljni nanodelci z izjemnimi zmožnostmi segrevanja omogočajo uporabo magnetne hipertermije za varno in učinkovito odpravljanje endometrioze,”

poroča prof. Taratula.

Študija je objavljena v reviji NANO • MICRO.

Nanodelci najdejo in odstranijo žarišča, ki jih prizadane endometrioza

Soavtorica študije, doktorska kandidatka Ananiya A. Demessie, je za Medical News Today (MNT) povedala:

»Magnetna hipertermija je bila v kliniki raziskana kot alternativni pristop k zdravljenju raka. Z izkoriščanjem tega znanja smo lahko zdravili endometriozo na majhnih živalskih modelih z uporabo naših novo razvitih nanodelcev brez kirurškega posega.«

Nanodelci so obdelani z verigo več povezanih aminokislin – peptidom, ki se veže na receptor v celicah endometrioze. Po injiciranju se le-ti kopičijo v endometriotičnih žariščih.

V sodelovanju s Khashayarjem Farsadom z inštitutom (Dotter Interventional Institute University Oregon Health & Science University) so avtorji študije ugotovili, da nanodelci služijo kot kontrastno sredstvo za MRI. Izredni profesor Taratula pravi: “Ta lastnost nanodelcev lahko pomaga pri diagnosticiranju endometrioze z MRI.”

Soavtor, podoktorski znanstvenik dr. Youngrong Park je za MNT pojasnil: “Uporabili smo nanodelce, usmerjene na endometriozo, ki se bolj učinkovito kopičijo v lezijah endometrioze kot v normalnih tkivih.”

Obetajoče je, da vbrizgane nanodelce sčasoma lahko zberejo in se izločijo iz telesa skozi vranico in jetra, vendar je potrebno za to opraviti še več preiskav.

Se obeta manj invaziven pristop k zdravljenju endometrioze?

“Dobljeni rezultati kažejo, da lahko magnetna hipertermija, posredovana z nanodelci, potencialno zagotovi učinkovit nekirurški pristop za izkoreninjenje endometriotskih lezij in spreminjanje paradigme za zdravljenje endometrioze,” pravi Oleh Taratula in dodaja, da “validacija razvite sistemsko dostavljene magnetne hipertermije pri velikih živalskih modelih je pomembna za napredek te terapije pri ženskah.”

Pred poskusi na ljudeh nameravajo raziskovalci preveriti varnost in učinkovitost z uporabo “primatov iz starega sveta, ki spontano razvijejo endometriozo in so funkcionalno podobni ženskam.”

Čeprav so ti rezultati preliminarni, lahko upamo, da bodo zagotovili potencialno varno in učinkovito zdravljenje endometrioze, ki ne zahteva operacije, zaključujejo raziskovalci.

Vir: https://www.medicalnewstoday.com

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,289
06.10.2024 ob 07:39
262
23.09.2024 ob 12:59
1,613
18.09.2024 ob 18:07
849
04.10.2024 ob 14:09
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close