Kaj morajo bodoče mame vedeti o duševnem zdravju med nosečnostjo in po njej

Imeti otroka, še posebej prvega, je polno pričakovanj. Toda poleg veselja lahko mnoge ženske doživijo še nekaj, o čemer morda ne želijo razpravljati: tesnobo in depresijo.

Čeprav ima skoraj polovica mladih mater vsaj manjše simptome depresije, strokovnjaki pravijo, da stanje pogosto ostane neprepoznano in nezdravljeno, kar povečuje tveganje za srčne in druge zdravstvene težave matere in otroka.

To je obdobje, ko se ljudje dodatno sramujejo, ker mislijo, da ne bi smeli biti depresivni, ampak bi se morali počutiti srečni,” je povedala dr. Veerle Bergink, direktorica programa za duševno zdravje žensk in profesorica na oddelku za psihiatrijo na Icahn šoli medicine na Mount Sinai v New Yorku.

Obdobja depresije med nosečnostjo in leto dni po porodu, tako imenovanem kot obporodno obdobje, so pogoste in prizadenejo do 1 od 5 žensk v ZDA. Več kot polovica jih ostane nediagnosticiranih, 85 % pa se ne zdravi. To lahko povzroči zaplete med nosečnostjo in porodom. V najhujših primerih lahko obporodna depresija poveča tveganje, da bo mati končala svoje življenje ali življenje svojega otroka.

»Tudi blažjih primerov depresije in anksioznosti ne smemo prezreti«, meni dr. Mary Kimmel, direktorica perinatalnega psihiatričnega programa Univerze Severne Karoline v Chapel Hillu.

To je res kritičen čas za mamo in otroka,” pravi. »Duševno zdravje matere lahko vpliva na njeno srce in fizično zdravje – pa tudi na dobro počutje celotne družine – med nosečnostjo in pozneje.«

Kako obporodna depresija vpliva na druge bolezni

Predhodne raziskave, predstavljene leta 2018 na znanstveni konferenci Ameriškega združenja za srce so pokazale, da je pri ženskah, ki imajo poporodno depresijo, 70 odstotkov večja verjetnost za razvoj bolezni srca in ožilja. Tako kot so ženske, ki med nosečnostjo razvijejo visok krvni tlak ali sladkorno bolezen izpostavljene večjemu tveganju za ta stanja pozneje v življenju, je pri ženskah, ki doživijo depresijo, večja verjetnost, da bodo imele nadaljnja obdobja depresije, vključno z večjim tveganjem za samomor kasneje v življenju.

Prav tako kot pri otrocih, ki se rodijo prezgodaj, je tudi pri dojenčkih, katerih matere imajo med nosečnostjo anksioznost ali depresijo, večja verjetnost, da bodo imeli nižjo porodno težo, se bodo rodili manj zdravi in bodo bolj verjetno dlje časa zadržani v bolnišnici, je bilo po podatkih raziskave, objavljeno v reviji Maternal and Child Health Journal leta 2020. Prav tako je večja verjetnost, da bodo imeli vedenjske in čustvene težave v zgodnjem otroštvu.

V ZDA že presejalni programi za pojav depresije

»Za ženske in družine, ki potrebujejo pomoč, obstajajo številni programi, vendar so pogosto premalo izkoriščeni«, je dejala Kimmel, ki je tudi direktorica zdravstvenega programa za duševno zdravje mater v Severni Karolini, ki je bil ustvarjen za povečanje dostopa do oskrbe za duševno zdravje za nosečnice in ženske po porodu. Program razširja dostop do presejanja, ocenjevanja in zdravljenja depresije.

Kaj svetujejo v primerih obporodne depresije

Skrb zase in svoje bližnje je pomembna, pravi Berginkova. “Z zdravili in psihoterapijo si lahko pomagate, obstajajo pa tudi bolj preproste stvari. Pojdite z dojenčkom na sprehod, jejte zdravo, počnite nekaj, v čemer uživate s prijatelji, delajte jogo ali telovadite. Počnite stvari, ki so dobre za vas in v njih uživate. To pomaga pri soočanju s tesnobo in depresijo tudi med nosečnostjo in po porodu.”

Vzroki, zakaj ženske doživljajo povečano anksioznost in depresijo v obporodnem obdobju, so lahko različni. Raziskovalci verjamejo, da imajo pomembno vlogo hitre hormonske in imunske spremembe v materinem telesu.

Dodaten stres je povezan tudi s finančnim stanjem in prilagajanjem na novonastale razmere  starševstva, dodaja Berginkova. Tudi to je še en razlog za tesnobo in depresijo.

Kako pogosto se anksiozna motnja pojavi v obporodnem obdobju in zakaj

Približno 40 % žensk bo v nekem trenutku svojega življenja doživelo anksiozno motnjo, kar je dvakrat večja stopnja pri moških, je pokazala študija iz leta 2020 v Annals of Internal Medicine. V rodni dobi približno 1 od 20 ne-nosečih žensk v ZDA doživi hudo depresijo. Več kot polovica jih doživi tudi, ko zanosijo.

Berginkova pravi, da obstaja veliko razlogov, zakaj se duševno zdravje žensk lahko prezre med nosečnostjo in po njej: »Mati se ne bo z nikomer pogovarjala o svojih simptomih zaradi strahu, da bi jo obsojali ali videli kot slabo mater. Svoje počutje mati tako pripiše pomanjkanju spanca in splošni izčrpanosti, ki lahko spremljata nosečnost in mlado materinstvo.«

Drug razlog je, da zdravstveni delavci morda o tem nosečnico ali mati ne bodo niti vprašali. Vendar vsaj v ZDA obstajajo dobra orodja za presejanje depresije, kot so kratki vprašalniki, podobni kot presejalni testi krvnega tlaka, pravi Berginkova.

“Nosečnost je pravi čas za diagnosticiranje teh stvari, ker ženske v tem obdobju zelo pogosto obiskujejo zdravnika. Vsaj enkrat, če ne večkrat bi se morali dotakniti v pogovoru tudi teme duševnega zdravja.”

Za ženske in njihove družine je pomembno, da se spomnijo, da je dobro duševno zdravje pomembno za vse.

“Svet ni razdeljen na skupine, tiste z duševnimi težavami in tiste, ki nimajo duševnih težav,” zagovarja Berginkova. “Vsi se borimo s temi stvarmi in pomembno je, da ljudje lahko govorijo o tem.”

Avtorica: Laura Williamson, American Heart Association News
vir: https://www.medicinenet.com

Avtor
Piše

Andreja Verovšek

Zdravje, preventiva, dobri odnosi in ustvarjanje pogojev za lepše življenje so področja, ki jih raziskujem in na njih aktivno delujem od leta 1999. Po osnovni izobrazbi univ. dipl. soc. del., nadaljevala z delom na področju PR in marketinga za družbeno odgovorne projekte (mag. poslovnih znanosti), danes nadaljujem študij telesno usmerjene psihoterapije. Imate komentar na članek? Pišite nam na [email protected].
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
17.07.2024 ob 08:09
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close