Je tudi vaš dojenček obrnjen na glavo?

Večina dojenčkov se rodi v glavični vstavi: Profimedia

Kaj pomenijo različni položaji ploda v maternici med nosečnostjo?

Med nosečnostjo se plod giblje v več položajih. Ko se bliža porod, so nekateri položaji varnejši od drugih. Vstava oziroma položaj ploda se določi praviloma na ultrazvoku v 32. tednu.

Idealen položaj za plod tik pred porodom je glavična vstava (zatilna), ko je plod obrnjen proti nosečničinemu hrbtu, glavica pa je usmerjena proti tlom.

Nekateri otročički so sicer obrnjeni navzdol in z obrazom proti materinemu trebuhu (temenska vstava).

Poznamo pa še medenično vstavo, ko plod »sedi« v maternici in je ritka tista, ki prva potuje skozi porodni kanal.

Večina plodov se v ta položaj postavi do zadnjega meseca nosečnosti.

Varno je, da je plod med nosečnostjo v katerem koli od zgornjih položajev. Ko se porod začne, pa obstajajo nekatera tveganja, če je otrok še vedno v sedečem položaju.

Približno 3-4 % plodov je do poroda v sedečem položaju.

FORUM ABC GINEKOLOGIJE IN PORODNIŠTVA

Kako ugotoviti, v katerem položaju je otrok

To boste najbolje ugotovili tako, da se pogovorite z zdravnikom ali babico.

Ob vsakem obisku v drugem in tretjem trimesečju mora zdravnik ali babica otipati trebuh osebe, da preveri položaj ploda.

Na obisku v 35.-36. tednu preverita, ali se je plod premaknil v sprednji ali zadnji položaj. Če zdravnik po pregledu ni prepričan, lahko zahteva ultrazvočno preiskavo.

Položaj ploda v maternici: Profimedia

Kako spremeniti položaj

Večina plodov do poroda zavzame položaj z glavo navzdol. Če je plod v 36. tednu v medenični vstavi, lahko zdravnik ali babica predlagata zunanji obrat.

Pri tem postopku zdravnik ali babica poskuša plod obrniti ročno.

Nekateri plodi se po 36. tednu obrnejo sami, nekateri pa se obrnejo celo med porodom.

Na forumu ABC ginekologije in porodništva nosečnica v 36. tednu nosečnosti sprašuje o zunanjem obratu, saj je plod v medenični vstavi.

»Na vas se obračam z vprašanjem glede zunanjega obrata, saj sem trenutno malo zmedena.. Sem v 35t+4d. Otroček je že ves čas v medenični vstavi, z ritko dol.. Sploh se ni nič premaknil, že odkar se je dalo videti, sedi na ritki… Potem je tako, da baje ni ravno drobižek. Ima skoraj 3kg (nekje dobrih 2900g, glavica dobrih 33cm obsega). Tako je danes namerila moja ginekologinja. Drugače nosečnost poteka ok, zaenkrat brez težav, izvidi (kri, voda) vedno ok. Skratka, sama sem bila že prepričana, da bo verjetno predlagala zunanji obrat in da bom šla nanj, saj si želim roditi naravno-ampak ne z ritko naprej, ker me je malo strah, da se ne bi z otročkom kaj zgodilo, zataknilo.. Ampak je ginekologinja mi rekla, da jo skrbi, glede na to, da je zunanji obrat uspešen v 50 %, da se ne bi dalo obrniti, ker je že ves čas v taki poziciji. Skratka ne vem, kaj naj naredim. Dobila sem napotnico za porodnišnico, za posvet, glede carskega reza oz. vaginalnega poroda. Ta pregled imam šele 25. 1., kar je prepozno za zunanji obrat in sama ne vem, kako bi. Sigurno bi rajši rodila naravno, kakor s CR. Zanima pa me, glede na to, da je otroček čedalje večji in da je že ves čas v enaki pozi, ali bi se dalo to, kako obrniti. Sama bi prišla v porodnišnico poskusit, najrajši k vam, oz. na kakšen posvet. Sigurno si želim, da bi se obrnil na glavo in da bi rodila po naravni poti … Zato me zanima, če ste v porodnišnici kdaj na voljo, da bi poskusili z zunanjim obratom, bi poskusila najrajši pri vas, čeprav me je tega obrata malce strah, vendar si želim poskusiti, da bi se probala izogniti CR … In kdaj bi se morala sploh naročiti na zunanji obrat, da ne bi bila prepozna? Napotnico za porodnišnico imam, sem danes klicala, vendar si nisem upala še nič reči glede obrata. Zato iščem mnenje pri vas. Aja, bo pa to moj prvi otrok – porod.«

Dr. Stanko Pušenjak, ginekolog in porodničar, odgovarja:

»Če ima plod nogici iztegnjeni ob trupu in ima normalno konstitucijo (torej ni zaostal v rasti), je medenični porod tako rekoč enako varen kot porod v glavični vstavi. Problemi nastopijo pri plodovih med 1500 in 2500g porodne teže (običajno prezgodaj rojeni), kjer je glavica bistveno večja od obsega trupa že tako ali tako, včasih pa so ti otroci še zahirani. Donošeni, veliko, da ne rečem debeli otroci pa se pri porodu v medenični vstavi bodisi rodijo ali pa se porod ustavi, ko je plod še cel v maternici. Skratka, če držijo informacije, ki ste jih dali o svojem plodu, potem se sicer lahko poskusi narediti ZO, če ne uspe, pa je poskus poroda povsem varna odločitev. Za CR bi se bilo za odločit vnaprej le, v kolikor se porod do 1 tedna preko PDP ne bi začel sam, spontano.«

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 14:05
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close