Danes je svetovni dan astme

U. L., 03. maj 2022
Novice
svetovni dan astme

Gre za pogosto kronično pljučno bolezen, ki je prisotna pri vseh starostnih skupinah, od otrok do starostnikov, in je včasih tudi slabo prepoznana.

Svetovni dan astme obeležujemo vsak prvi torek v maju. Organizira ga Globalna pobuda za astmo (GINA), organizacija, ki sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo in je bila ustanovljena leta 1993.

Čeprav astme ni mogoče ozdraviti, jo je mogoče obvladovati, da bi zmanjšali in preprečili astmatične napade.

GINA je za temo svetovnega dneva astme leta 2022 izbrala “Odpravljanje vrzeli pri oskrbi astme”.

Astma predstavlja pomembno breme zaradi slabše kakovosti življenja. Sodi med obstruktivne bolezni dihalnih poti in je pri otrocih najpogostejša kronična bolezen, prizadene tudi številne odrasle. Ni samo javnozdravstveni problem za razvite države, ampak se pojavlja v vseh državah, ne glede na stopnjo razvoja. Znaki astme so občasni in reverzibilni. Za mnoge bolnike ima astma velik negativni vpliv na vsakdanje življenje. Zato je v ospredje obravnave postavljena urejenost astme in ne predpisovanja zdravil. Z večjo prevalenco astme so povezani naslednji dejavniki tveganja: ženski spol (v odrasli dobi, medtem ko v otroštvu moški spol), astma pri starših, občutljvost na določene alergene, okužbe spodnjih dihal, manj kot trije sorojenci, nizek socialno – ekonomski status, kajenje, debelost, seneni nahod, prisotnost domače živali, okolijska izpostavljenost, genetski, prehranski, biološki, prenatalni in perinatalni faktorji. (vir: NIJZ)

Te vrzeli je mogoče delno odpraviti z zagotavljanjem letno posodobljenih strateških dokumentov GINA, ki temeljijo na dokazih.

FORUM ASTMA IN DRUGE PLJUČNE BOLEZNI

Vendar je izvajanje priporočil, ki temeljijo na znanstvenih dokazih, po vsem svetu težavno. Vse lokalne rešitve niso uporabne na svetovni ravni, prav tako globalna priporočila morda niso uporabna na lokalni ravni.

Izziv, ki ga predstavlja letošnja tema, je, da mednarodne skupnosti na področju dihal sodelujejo s kolegi, bolniki in izvajalci zdravstvenih storitev pri ugotavljanju in odpravljanju vrzeli pri oskrbi astme ter pomagajo pri izvajanju in izmenjavi inovativnih rešitev na lokalni in globalni ravni.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 10:25
113,026
16.07.2024 ob 08:50
Preberi več

Več novic

New Report

Close