Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja fsme

fsme

moja mama (60 let) ima epilepsijo od svojega 21 leta, sicer nima napadov že več kot 10 let ampak na cepivu fsme piše da v primeru epilepsije, preden se cepite se posvetujte s svojim zdravnikom? Njena osebna zdravnica ji ni znala nič pametnega svetovati, ji je rekla naj se sama odloči ali se bo cepila ali ne. Rekla ji je da ona sama kot zdravnica, da je cepljena. Mamo je strah, da bi bilo kaj narobe pri cepljenju. Naj se za sigurno posvetuje z nevrologom še? kaj bi ji svetovali?

Spoštovani, glede na to, da ne gre za neko  novo stanje, novo-neopredeljeno epilepsijo, ki ji ne poznamo vzroka, ne vidim ovir za cepljenje. Pri cepljenjih smo previdni takrat, kadar gre za neka nova, akutna nevrološka obolenja v zagonu, še zlasti kadar ne poznamo vzroka.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

oz. popravilo, zadnji napad je imela 8. 10. 2021. nevrolog ji je napisal prepoved vožnje na podlagi tega. Še vedno ni ovir za cepljenje?

Spoštovani, prepoved vožnje je sledila (sicer majhni verjetnosti), da se zgodi epileptični napad. Posledice napada – v času ko se izvaja vožnjo, bi bile lahko katastrofalne.  Ne glede na to pa je število napadov očitno majhno in je tveganje, ki bi ga povzročilo cepljneje, v primeru s tveganjem za okvare centralnega živčnega sistema ob bolezni KME, majhno. Če gospa hodi po gozdu in se izpostavlja možnosti okužbe s KME, je cepljenje boljša izbira.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close