Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Novorojencek se sam ne prebudi

Novorojencek se sam ne prebudi

Spoštovani,

sem mamica enomesečne punčke, rojene po roku, z vakumskim porodom, blaga acidoza (je upadla samo po sebi, brez zdravljenja, rekli so da je vse ok), zlatenica (2x pod lucko), vendar sedaj niti rumena ni več. Zaradi zlatenice sem jo zbujala ponoči enkrat na 4h, sicer pa na 3h za prehranjevanje. S tem se vedno nadaljujem, kljub temu, da je punčka pridobila več kot 1 kg v enem mesecu in se lepo razvija (spremlja s pogledom, dviguje glavico…). Skrbi pa me njena zaspanost. Torej, včasih še vedno zaspi na dojki, flaški. Drugič je pa nikakor ne moremo uspavati (krci?). Njen rekord budnosti je 6h v kosu (21h-3h). Ob 21h sem jo seveda zbudila in potem ni zaspala nazaj. Kar pa me najbolj skrbi je pa to, da se še nikoli ni sama prebudila za hranjenje. Vsega skupaj se je do sedaj prebudila dvakrat, pa se to kmalu po tem ko je potonila v dremez (enkrat za podiranje kupcka in enkrat zaradi krcev). Zato jo torej zbujamo za hranjenje (dojenje+formula)..Ker sem vmes zbolela in zaradi njenega nocnega dezuranja (in moje izcrpanosti) sem pri treh tednih prespala budilko za hranjenje in ugotovila, da je spala 6,5h! Skoraj me je kap! ne vem torej kdaj bi se sploh prebudila…s tem, da vsako jutro ko jo zbudim je v trdem spancu. Ponoči (pa tudi podnevi) sicer nakaže zbujanje (se pretegne, spusti kakšen glas), vendar nikoli ne zajoka in spi dalje…Nikoli se ni spala manj kot 3h v kosu, ko jo zbudim.Kar me skrbi je, da je z njo kaj narobe…da je utrpela kakšne poškodbe in se zaradi tega ne prebuja sama. To, da je ne smem pustiti spati toliko kot želi mi je jasno, ampak…ali lahko to kaže na kakšno bolezen/poškodbo ipd.?

 

 

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Nekateri dojenčki bi prespali celo noč – 5 ali več ur v kosu, kar ni nič narobe, če nimajo motenj, pri katerih si želilmo, da jih hranimo oz. prebujemo na 3-4 ure. Med takšna stanja spada tudi zlatenica, znano je, da so zlatenični otroci zaspanci, se tejže zbudijo ali bi noč kar prespali. Vemo pa, kako je pomembno, da imajo redne obroke na 3-4 ure in zato jih zbujamo. Tudi drugi dejavniki na koncu nosečnosti in vsako stanje med in po porodu, ki nakazuje kakšne težave, vpliva na zaspanost dojenčka.

Skratka, možno je, da je dojenčica bolj pri zaspancih in jo je potrbno zbujati, če njena teža še ne napreduje tako, kot bi si želeli. Ne bo pa nič hudega, če je enkrat prespala 6,5 ur v kosu.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljena, moj otrok je od prvega dne v porodnišnici pa sedaj do 2 leta starosti vsako noč prespal, kar pomeni 8ur v kosu. Nikoli ga nisem zbujala za hranjenje, saj se je rodil kot velik dojenček in je na teži super pridobival. Moje osebno mnenje je da zbujanje dojenčka ponoči ni smiselno, razen če ima določene zdravstvene težave ali ne pridobiva na teži. Najboljše informacije boste dobili od otrokovega pediatra ali patronažne sestre. Srečno.

Ker je dojenčica pridobila gor že +1kg v prvem mesecu, ni skrbi, da ne bi pridobivala dovolj. Minimalen prirast je 450g na mesec, prve tri mesece.

Ni potrebe po zbujanju.

Sinček je bil zlateničen.

Nikoli ga nisem zbujala za hranjenje, pa je spal po 12 ur na noč prve 3 mesece rojstva, od 10h do 10. Teža mu je lepo napredovala s hranjenjem samo čez dan. Pri vseh rednih meritvah meri večji, sedaj pri letu in pol nosi oblačila 98/104. Zbujala bi ga le v kolikor mu teža ne bi naraščala.

Pri treh mesecih starosti se je okužil s covidom in se je začel zbujati na 1-2 uri. Celo noč, nekaj mesecev.

Sploh ni bilo možnosti, da se sama naspim, ker tudi čez dan ni spal več kot 30 minut v kosu do 11. meseca.

Vse dobrow

Pozdravljeni, moja je bila nedonošenček. Ko sva bile doma je jedla ob 10 zvečer in nasljedni obrok je bil ob 5 zjutraj. Teža je normalno napredovala in ni bilo nobene panike. Pa bila je tud med zaspanci je prejemala kofein zdravilo.

Tudi moj prvi otrok je prve tri mesece ogromno prespal, ker je sicer lepo napredovala, je zbujala nisem in je postopno lepo pridobila ritem hranjenja in spanja, dokler se niso začeli zobki, tako da uživajte, dokler spi, jaz vam svetujem, da je ne zbujate in nič hudega, če prespi tudi 6 ur in več. Poskusite par dni brez zbujanja sploh in tehtajte jo, če lepo napreduje, ohranite nov režim. Moj drugi ni spal skoraj nič in še pri treh letih je zelo podobno, tako da uživajte in se spočite, ko hči spi. Še prehitro se bo zbujala prepogosto 😉

Prosim, ne zbujate otroka. Naš spi že od rojstva 6-8ur na noč. Na začetku “ni pridobival” na teži kot bi moral pa ga vseeno nisem zbujala. Danes je zdrav nadpovprečen skoraj 4 letnik. A si vi predstavljate, da bi vas vsake tri ure nekdo budil in vas silil jesti?

    Moj sinček je od vsega začetka prespal celo noč in sem ga tudi pustila. Nisem ga zbujala za hranjenje, razen 3 dni, ker ni napredoval na teži. Sedaj je star 14 mesecev in je zdrav fant. Je večji in bolj odporen fant od večina otrok. Pa isto je imel zlatenico in bil hranjen s formulo, ker nisem imela mleka. Tako da ni razloga za skrb…otrok bo spal, koliko bo potreboval, ko pa bo lačen, pa se bo zbudil.

Tu bom dodala, da dojenček, sploh novorojenček, NI POMANJŠANI ODRASLI in njegove ptorebe so povsem nekaj drugega kot potrebe odraslega. Včasih je potrebno bolj zaupati strokovnim nasvetom.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close