5 ključnih razlik med treking in gorskim kolesom

Powered by:
(Foto: Hervis)

Treking kolo ali gorsko kolo? Ali veste, kakšne so razlike med gorskim in treking kolesom? Preverite 5 ključnih razlik in se prepričajte, katero kolo je pravo za vas.

Kolesarjenje je priljubljena športno-rekreativna dejavnost na prostem. Ker se tereni, po katerih lahko kolesarimo, med seboj razlikujejo, moramo paziti pri izbiri primernega kolesa. Gorska kolesa so namenjena dinamičnemu kolesarjenju po gorskih in gozdnih poteh ali po makadamskih cestah in brezpotjih, na katerih lahko naletimo na marsikatero oviro. 

Treking kolesa pa so po drugi strani namenjena kolesarskim užitkarjem, ki uživajo v daljših vožnjah po urejenih poteh, bodisi po asfaltu ali makadamu, in udobje vožnje postavljajo pred adrenalinske podvige. V nadaljevanju pojasnjujemo poglavitne razlike med treking in gorskimi kolesi.

1. Očitne razlike v zunanjem videzu

Gorska kolesa se od drugih vrst koles razlikujejo v nekaj ključnih lastnostih:

  • velikost okvirja je manjša in s tem tudi teža kolesa, saj se od kolesarja zahteva več energije na zahtevnih terenih;
  • zaradi boljšega oprijema imajo gorska kolesa debelejše pnevmatike grobega profila;
  • okvir mora biti glede na pričakovane obremenitve trdnejši;
  • večja širina ročajev omogoča kolesarju trdnejši oprijem med vožnjo;
  • ravno krmilo, ki se dviguje navzgor, omogoča bolj optimalen položaj telesa za gorsko kolesarjenje.

V primerjavi z gorskimi kolesi so pri treking kolesih, ki v ospredje postavljajo udobje kolesarjenja, najbolj prepoznavne naslednje lastnosti:

  • krajša razdalja med krmilom in sedežem;
  • udoben sedež in nižji okvir, da lahko med sedenjem z nogo dosežemo tla;
  • višji položaj krmila v primerjavi z višino kolesarskega sedeža, zaradi katerega je drža med kolesarjenjem pokončnejša;
  • večje, a manj robustne pnevmatike;
  • možnost pritrditve dodatnih pripomočkov in opreme za daljša potovanja (nosilci in druga oprema).
Gorska kolesa so namenjena zahtevnejšim terenom. (Foto: Hervis)

2. Menjalnik s prestavami in zavore

Med pomembne lastnosti gorskega kolesa sodi veliko število prestav, vsako kolo pa mora imeti zaradi zahtevnosti terena sprednji in zadnji menjalnik. Starejši modeli gorskih koles imajo nameščene sisteme s tremi verižniki spredaj in sedmimi ali osmimi zadaj, novejša kolesa pa imajo poleg treh sprednjih verižnikov še 9 verižnikov zadaj, kar pomeni, da ima gorsko kolo 27 prestav.

Za vožnjo po manj zahtevnih terenih treking kolo ne potrebujete toliko prestav, a so vseeno koristne, če z njim premagujete daljše razdalje in razgiban teren, saj lahko nastavite najustreznejše prestavno razmerje in vožnjo kar najbolje prilagodite razmeram na terenu.

Zaradi večjih hitrosti, ki jih je na zahtevnih terenih mogoče doseči z gorskimi kolesi, imajo ta nameščene disk zavore, ki veljajo za najboljše. Za druge vrste koles pa so na voljo različni sistemi zaviranja – zavore na sprednjem ali na zadnjem kolesu.

Za gorska kolesa je zelo pomembno število prestav. (Foto: Hervis)

3. Geometrija kolesa

Geometrija okvirja, ki narekuje naklon trupa kolesarja med vožnjo, poskrbi za lažje obvladovanje kolesa. Okvirji gorskih koles so zaradi večjih koles nekoliko daljši in omogočajo bolj ležeč položaj telesa za krmilom, ki je ravno in nekoliko dvignjeno navzgor. Pri treking kolesih pa je geometrija okvirja prilagojena pokončnejšemu položaju telesa, da pri dolgotrajnejših vožnjah ne prihaja do preobremenitev hrbta.

4. Pnevmatike, velikost koles in vzmetenje

Premer koles je povezan z učinkovitostjo poganjanja in boljšim oprijemom. Pri gorskih kolesih je najbolje izbrati kolesa velikosti 29”, saj večji premer koles omogoča lažje premagovanje ovir in vzponov ter kolesarju zagotavlja večjo stabilnost in lažje obvladovanje neravnih terenov. Za gorska kolesa so značilne pnevmatike z grobim profilom za boljši oprijem in učinkovito vzmetenje, ki blaži tresljaje, omogoča pa udobnejše in varnejše kolesarjenje na zahtevnejših podlagah.

Treking kolesa so zelo udobna in imajo sprednje blaženjepnevmatike pa so dovolj kompaktne, da prenesejo vožnjo tudi po makadamskih poteh, čeprav so bolj gladkega profila od tistih na gorskih kolesih.

5. Namembnost

Treking kolesa so zanimiva širokemu krogu ljudi in vsestransko uporabna zaradi prilagodljivosti namenu vožnje in udobja kljub dolgotrajni vožnji. Primerna so za daljša kolesarska potepanja, vsakodnevno vožnjo na delo, makadamske stranpoti ali gozdne potke, čeprav se je z njimi najvarneje voziti po asfaltiranih cestah, utrjenih poteh in urejenih terenih.

Gorska kolesa se zaradi robustnih in širokih pnevmatik bolje obnesejo na manj urejenih gorskih, gozdnih in makadamskih poteh ter na terenih, ki zahtevajo več vzponov in spustov. Delijo se na različne podvrste, ki so bile razvite z namenom, da se prilagodijo terenu in vrsti kolesarjenja (za vzpone po gorskih poteh, za hitrostne spuste po stezah, za vožnjo po zahtevnejših terenih zunaj urejenih poti, za ozke poti čez gozdove ali polja ipd.).

Če vam je ljubše udobno rekreativno kolesarjenje, boste izbrali treking kolo,če vas mikajo adrenalinska doživetja, pa priporočamo gorsko kolo. Nakup lahko opravite kar prek spleta – na Hervisovi spletni strani je predstavljena bogata ponudba gorskih koles in treking koles.

Treking kolo je primerno za urejene gozdne in makadamske poti. (Foto: Hervis)

Kam po nasvet?

Da boste uspešno premagali vse športne izzive, se lahko obrnete na osebje v Hervisovih poslovalnicah po Sloveniji, kjer vam bodo svetovali, kateri model kolesa izbrati glede na vaše potrebe. Poleg nakupa novega kolesa ne pozabite na kolesarsko opremo za varnost in udobje – poleg čelade pomislite še na kolesarska oblačila inkolesarski števec za osebne zmage.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
1,668
28.10.2022 ob 14:48
2,906
17.04.2024 ob 13:19
51,227
14.07.2024 ob 19:42
32,549
16.07.2024 ob 17:37
24,676
13.05.2021 ob 11:44
Preberi več

Več novic

New Report

Close