Kaj storiti pri nočnem zobobolu?

U. L., 30. april 2022
Aktualno

Zobobol je boleča nadloga, ki velikokrat rada pojavi ponoči.

Obstaja več načinov in sredstev, ki lahko pomagajo zaspati in olajšati bolečine, od sredstev proti bolečinam, hladnih obkladkov ali celo nageljnovih žbic na obolelem zobu.  

V tem članku boste spoznali devet domačih nasvetov za lajšanje nočnega zobobola.

9 nasvetov za zdravljenje nočnega zobobola

Zdravljenje zobobola ponoči je lahko težje, saj ni veliko stvari, ki vas odvrnile od bolečine.

Lahko pa poskusite z naslednjimi metodami za lajšanje bolečin:

1. Peroralno zdravilo proti bolečinam

Vzemite zdravilo proti bolečinam brez recepta na osnovi paracetamola ali ibuprofena. Običajno ta zdravila omilijo blag do zmeren zobobol. Upoštevajte navodila na embalaži.

Če je zobobol močan, je najbolje obiskati zobozdravnika in se z njim pogovoriti o močnejših protibolečinskih sredstvih.

2. Hladen obkladek

Uporaba hladnega obkladka lahko pomaga ublažiti bolečino pri zobobolu.

Če na prizadeto stran obraza ali čeljusti položite vrečko z ledom, zavito v brisačo, to pomaga skrčiti žile na tem območju. Posledično se zmanjša bolečina in oseba lahko zaspi.

Če zvečer vsakih nekaj ur za 15-20 minut na področje položite hladen obkladek, lahko to prav tako pomaga preprečiti bolečino, ko se odpravljate spat.

3. Dvignjeno vzglavje

Nabiranje krvi v glavi lahko povzroči dodatno bolečino in vnetje. Pri nekaterih ljudeh lahko že samo dvig vzglavja dovolj ublaži bolečino, da lahko zaspijo.

4. Zdravilna mazila

Nekatera zdravilna mazila lahko prav tako pomagajo zmanjšati bolečino pri zobobolu. Geli in mazila za omrtvičenje brez recepta, ki vsebujejo sestavine, kot je benzokain, lahko območje omrtvičijo.

Benzokain ni primeren za uporabo pri majhnih otrocih.

5. Izpiranje s slano vodo

Preprosto izpiranje s slano vodo je pogosto domače sredstvo za zobobol.

Slana voda je naravno antibakterijsko sredstvo, zato lahko zmanjša vnetje. Pomaga zaščititi poškodovane zobe pred okužbami.

Izpiranje s slano vodo lahko pomaga odstraniti tudi delce hrane ali ostanke, ki so obtičali v zobeh ali dlesnih.

6. Izpiranje z vodikovim peroksidom

Parodnotitis je resna okužba dlesni, ki se običajno pojavi zaradi slabe ustne higiene. Povzroči lahko težave, kot so bolečine, krvavenje dlesni in zobje, ki se sprostijo v svojih ležiščih.

Avtor študije iz leta 2016 je ugotovil, da izpiranje z ustno vodo z vodikovim peroksidom pomaga zmanjšati zobne obloge in simptome parodontitisa.

Pri uporabi previdnost ni odveč. Vodikov peroksid je treba vedno razredčiti z enakim delom vode. Raztopino razpršite v ustih, vendar je ne pogoltnite.

To sredstvo ni primerno za otroke, saj obstaja nevarnost, da bi mešanico pomotoma pogoltnili.

7. Čaj iz poprove mete

Grgranje čaja iz poprove mete ali sesanje čajnih vrečk iz poprove mete lahko pomaga pri začasnem lajšanju bolečin zaradi zobobola.

Raziskovalci ugotavljajo, da poprova meta vsebuje antibakterijske in antioksidativne spojine. Mentol, aktivna sestavina poprove mete, ima lahko tudi blag učinek omrtvičenja na občutljivih mestih.

8. Nageljnove žbice

Eugenol, ki je ena od glavnih spojin v nageljnovih žbicah, lahko zmanjša bolečine v zobeh. Rezultati klinične raziskave iz leta 2015 so pokazali, da so imeli ljudje, ki so si po ekstrakciji zoba eugenol nanesli na dlesni, med zdravljenjem manj bolečin in vnetja.

Nageljnove žbice in zobobol

Eugenol deluje kot anestetik, kar pomeni, da območje omrtviči. Če želite klinčke uporabiti pri zobobolu, zmlete klinčke namočite v vodo, da dobite pasto. Nato pasto nanesite na zob ali pa jo dajte v prazno čajno vrečko in jo položite v usta.

Bolečino lahko ublažite tudi tako, da nežno žvečite ali sesate en klinček in ga pustite ob bolečem zobu.

Ta način ni primeren za otroke, saj lahko pogoltnejo preveč nageljnovih žbic.

9. Česen

Česen je običajna gospodinjska sestavina, ki jo nekateri ljudje uporabljajo za lajšanje bolečin pri zobobolu.

Alicin, ki je glavna spojina v česnu, ima močan antibakterijski učinek, ki lahko pomaga uničiti bakterije v ustih, ki povzročajo karies in bolečine v zobeh.

Preprosto žvečenje stroka česna, ki se nahaja v bližini zoba, lahko pomaga pri lajšanju bolečine. Kljub temu je okus surovega česna za nekatere ljudi lahko premočan, zato to morda ni prava rešitev za vsakogar.

Zakaj se pri nekaterih stanje zobobola ponoči poslabša?

Zobobol je boleč podnevi, vendar se lahko zdi, da je ponoči še močnejši.

Eden od razlogov je lahko ležeč položaj, pri katerem se kri steka v glavo. Ta dodatna kri na tem območju lahko poveča bolečino in pritisk, ki ju ljudje čutijo zaradi zobobola.

Drugi razlog, zakaj so mnoge bolečine ponoči hujše, je, da je manj motečih dejavnikov. Če se človek ne osredotoča na kaj drugega kot na zobobol, lahko težje zaspi.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
15.07.2024 ob 09:15
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close