Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Informacija

Informacija

Pozdravljeni. Koliko je verjetnosti, da sem po 7 mesecih ponovno okuzena, ce sem bila v petek dopoldan v stiku z osebo, ki je sanes zjutraj pozitivna in je zacela ponoci bruhati? Pred 4 meseci sem.imela 3500 protiteles, meja je pa 50.

Dober dan, na katero okužbo se nanaša vaše vprašanje? Če mogoče na kovid?, se po sedmih mesecih lahko ponovno okužite, od navedene osebe pa, glede na čas, najbrž ne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
    Hvala vam. Koliko je ta ibkubacijska? Je delta se v obtoku? Drugic je verjetno.blazje?

Spoštovani, na splošno je sicer veljalo, da je bila inkubacijska doba za covid 1 do 14 dni, a največkrat videna (povprečna) 5 do 6 dni. Po pojavu omikrona se je POVPREČNA inkubacijska doba še skrajšala na 3 do 4 dni. Delte pri nas praktično ne zaznavamo več, morate pa vedeti, da se, seveda, ne genotipizira vse vzorcev. Omikronske okužbe so v večini primerov blage okužbe.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Kako je pa s stedki in motnjami ritma po okuzbi z omicronom? In kdaj lahko zacnes telovaditi?

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00327-0/fulltext

Tule imate obsežno študijo o primerjavi delte in omikrona. Na splošno gre pri omikronu res za blago okužbo zgornjih dihal, srčno žilni zapleti so mnogo mnogo redkejši. Telesna aktivnost je odvisna od  vašega počutja, pa tudi sicer od vaše trenranosti. Za zmerno telesno aktivnost ni omejitev.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Bi se vprasala, ce je bila prva okuzba z delto kar tezka, 14 dni vrocine in na koncu bakterijska pljucnica, potem je sedaj za pricakovati blag potek?

Spoštovani, konkretnega odgovora prav za vas ni. Na splošno pa velja, da je delta sev povzročal bistveno težje bolezenske slike, omikron pa pri večini povzroča blage klinične slike; praviloma prebolevniki ob ponovni okužbi obolevajo blažje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Torej naceloma, ce si potem imel po 3 mesecih od okuzbe 3500 protiteles (meja 50), si se malo zasciten proti omicronu 7 mes od okuzbe? Pac da je verjetno blaga okuzba?

Spoštovani, omikronska okužba je v večini primerov blaga, banalna, l+ali povsem aismptomatska okužba.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Spoštovani, ob ponavljanju testov bi z veliko verjetnostjo bil test pozitiven. Trenutno kroži cel kup virusnih okužb, korona – virusna je le ena izmed mnogih.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Imam eno vprasanje, je mozno, da ce si imel prvic pljucnico, da dobis vedno, ko se okuzis s covidom enake simptome, torej da na enak nacin prebolevas, ker virus tako vpliva nate?

Ni enega odgovora. Običajno poteka prva okužba težje, kot potem naslednje, saj po prvi okužbi nastane določena imunost. Vendar bolj kot se virus spreminja, manj je je. Nekateri ljudje so genetsko bolj dovzetni za določene okužbe in pri nekaterih le te potekajo že v osnovi težje (povezano z indiviualnimi različicami imunskega sistema). Pri nekaterih z določenimi pomanjkljivostmi imusnkega sistema, pa prisotnostjo kroničnih bolezni, debelostjo, npr., že v osnovi pričakujemo težji potek kovidne okužbe.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Moz je zbolel samo za dvodnevnim nahodom. Pozitiven je bil v petek. Otrok pa je zbolel v ponedejek tud za nahodom. Moz vec ni pozitiven, moz je ze negativen od vceraj. Se je moznost, da se nalezem jaz?

Aja, prvic sem po porodu bila nekje 6 tednov, verjetno sem.dobila delto, imela sem edini znak vrocino in bolecino za ocmi, po enem tednu pa se je zakomplociralo z bakterijsko pljucnico, katero smo uspesno pozdravili. Tudi kondicijsko sem bila ze po 3 tednih super. Kaj menite kaj lahko pricakujem od omicrona in nadaljnih okuzb in ali je botrovalo k takemu poteko tudi to, da sem.bila po porodu 6 tednov?

Spoštovani, prav gotovo se lahko nalezete še od otroka; ali pa ste se morda nalezli že od moža, pa ste še v fazi inkubacije.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Spoštovani, tale vaš kovid, 6 tednov po porodu, sva obdelali že 100 in enkrat. Nič novega ni od takrat, prav dobro pa veste, pa omikron pri večini povzroča banalno (blago) okužbo in ga nikakor ne moremo primerjati z delto.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Seveda dobila. Trenutno vrocina do 38,5 in obcutek nahoda. Iskreno sem prestrasena, valda vem, da to se poslabsa zadevo. Amoak naceloma je oblika milejsa in drugic je manj hudo, torej lahko malo nehan panicariti?

Spoštovani, predlagam, da se obnašate tako, kot ste ste ob številnih drugih virusnih okužbah do sedaj. Pijete dovolj tekočine in se čim bolj sprostite. Sporočite, kako vam gre.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close