Tako hitro se lahko spet okužite z omikronom

I. K. , 13. april 2022
Aktualno
Avtor: Profimedia

Ko so v Južni Afriki novembra lani odkrili novo različico novega koronavirusa B.1.1.52, je bilo hitro jasno, da gre za poseben, precej bolj kužen sev in da so cepljeni ter prebolevniki pred okužbo manj zaščiteni kot pri prvih različicah.

Omikron je po vsem svetu močno dvignil število okužb, nekateri so se z njim v kratkem času okužili celo večkrat. Kako hitro lahko pride do ponovne okužbe, je pokazala obsežna danska študija, v kateri so pregledali 1,85 milijona s PCR-testom potrjenih okužb pri mlajših osebah (povprečna starost je bila 15 let). Raziskovalce je zanimalo, kako pogosto je v roku 20 do 60 dni pri istem pacientu prišlo do ponovne okužbe.

Njihove ugotovitve:

  • nekateri so se ponovno okužili že po treh tednih – to se je sicer zgodilo redko
  • ponovna okužba v valu, ki ga je povzročil omikron, je bila na splošno redka
  • na 1000 okužb se je le ena oseba z omikronom okužila večkrat
  • majhen vzorec 64 ponovno okuženih je pokazal: večina se je najprej okužila z BA.1, nato pa s podrazličico BA.2. Le majhen del se je dvakrat okužil z BA.1.
  • med ponovno okuženimi so bili cepljeni in necepljeni.
  • bolniki so imeli zelo blage simptome, nihče ni potreboval bolnišnične pomoči

“Vsekakor se lahko z omikronom okužite dvakrat, pri tem je nepomembno, ali gre za BA.1 ali BA.2.,” je rezultate študije za Focus povzel virolog Alexander Kekulé.

Francoska analiza pa je pokazala, da je verjetnost, da se ponovno okužite z omikronom, kar 5,41-krat večja kot pri delti. Študija poteka tudi v Veliki Britaniji. V njej sodeluje 44 tisoč oseb, ki delajo v zdravstvu. Po vrhuncu tretjega vala konec leta lani, ki ga je pospešil omikron, se število ponovno okuženih zmanjšuje, je pa še vedno visoko. Kot ponovno okužbo so znanstveniki upoštevali le primere, v katerih je bil PCR-test 90 dni po prvi okužbi spet pozitiven in primere, v katerih so 28 dni pozneje ponovno okužbo dokazali s testom protiteles. Ta študija tako ni pokazala le, koliko ljudi se je dvakrat okužilo z omikronom, ampak tudi ponovno okužbo z omikronom po preboleli delti.

Kako težek je potek druge okužbe?

To je odvisno od posameznika. Na potek okužbe vpliva več dejavnikov, med drugim tudi starost, splošno zdravstveno stanje in tudi to, ali je bila oseba cepljena ali ne. Kekulé meni, da je oseba, ki je že prebolela omikron in se je ponovno okužila, varna pred težjim potekom.

Strokovnjaki pa so si edini, da pred ponovno okužbo nikakor niso varni necepljeni, ki so preboleli le omikron. To še zlasti velja za tiste, ki so imeli blage simptome. Kot je za Focus povedal virolog Friedemann Weber: “Predvidevamo, da obstaja korelacija med močjo imunskega odziva in močjo simptomov.“ Strokovnjak je ob tem spomnil, da je potek bolezni pri omikronu ponavadi precej blažji kot pri delti, zato je zaščita slabša.

Avtor
Piše

I. K.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
01.08.2024 ob 15:03
3,917
14.08.2024 ob 07:02
33,809
14.08.2024 ob 21:06
1,237
11.08.2024 ob 13:12
572
07.08.2024 ob 13:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close