Najdi forum

Hipohondričnost

Pozdravljeni,

opažam, da sem nagnjena k hipohondricnosti.

Pred več kot 10 leti se mi je nekega dne zgodilo, da mi je srce drugače in močneje udarilo in po tistem dogodku me je zgrabila panika, da je kaj narobe. Šla sem na pregled, vse ok, mene pa še vedno ni spustila misel, da mogoče pa je kaj in da so spregledali.

Začela sem se ukvarjal samo še s tem, kako je srce mišica, ki lahko kar tako neha bit in da prav nič ne moremo naredit proti temu. Padla sem v depresijo, strah me je bilo bit sama doma in sem šla za 14 dni k staršem. Po približno 2 mesecih sem potem našla novo delo, kjer sem počasi prišla tako daleč, da je cela zadeva izzvenela.

Zdaj pred enim tednom se mi je zgodilo enako. Sredi trgovine, spet tak čuden udarec oziroma bitje srca in čeprav sem potem bila ok, me je zgrabil panični napad in me je začelo stiskati okrog srca, dušit, jokala sem…seveda sem spet šla na pregled, ekg in uz, potem še pulmolog. Vse ok, razen blage astme. In zdaj spet ista zgodba…kaj če se “motnja na srcu” ravno v tistem času ni pokazala in pač zdravnica tega ni mogla videt, kaj če je kaj drugega…mislim, pregledali sva celo srce z UZ, jaz pa še vedno mislim, da je mogoče nekje nekaj, kar pač takrat ni bilo vidno.

To, da srce bije po svoje in dela in dela mi je enostavno nepredstavljivo. Ko sem poslušala zvok bitja oziroma pretakanja krvi na UZ so se mi vlile solze (??!!).

Naj se povem, da sem stara 39, telesno aktivna, na sprehodih, v hribih, plavam, veslam…načeloma sem jaz tista, ki drugim pomaga pri psihičnih težavah, ampak ta moja zadeva pa me spravlja na rob pameti…trenutno sem obsedena s tem, kaj imam in kdaj bo srce drugače udarilo.

Od kod bi to bilo? Travme iz otroštva? Spomnim se namreč, da sem pri 12 letih imela eno obdobje depresije, ko sem mislila, da bom umrla, in si takrat seveda nisem mogla pojasnit, zakaj je do tega prišlo.

 

Hvala za nasvet.

Pozdravljeni!

Kar opisujete so tipični simptomi, ki nakazujejo na psihične vzroke težav. Opozarjajo vas, da nekaj ni predelano oz. razrešeno, začuteno, in to se kaže v paničnih napadih, depresiji, hipohondriji in telesnih težavah.

Tudi če bi vam vedel povedati od kje točno vaše težave izvirajo (iz preteklosti), se vam stanje zaradi tega ne bi bistveno spremenilo. Kar vam bo lahko pomagalo je strokovna pomoč psihoanalitičnega psihoterapevta, kjer boste raziskali in predelali podzavestne vsebine. To so vsebine, ki izhajajo iz implicitnega spomina (do približno 3. leta) in do njega nimamo zavestnega dostopa. Zato je pot do tega spomina (tudi) čutenja postopna in po ovinkih.

Čustvena predelava in podoživljanje vam bo sčasoma pomagalo pri razrešitvi notranjih konfliktov ali travm in verjamem, da se vam bodo umaknili tudi ti simptomi, ki vam zdaj delajo preglavice.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

hvala za odgovor. Zdi se mi, da sem ozavestila vse potlačene travme in jih spravila ven, ampak simptomi se še občasno pojavijo, predvsem stiskanje okrog srca, kot da bi ga nekdo zgrabil z dlanjo in stisnil. Po tem me vedno popade panika in začnem jokat, ker mislim, da me bo infarkt.

Ne vem več, kako naj si še pomagam, tudi pogovor z kardiologinjo me je pomiril samo za nekaj dni, dokler se mi ni spet ponovilo….

Pozdravljeni!

Morda ste res ozavestili vse potlačene travme, ampak simptomi vam nakazujejo in vas opozarjajo, da ni vse ozaveščeno in predelano. Niti ni nujno, da gre za travme, saj niso edini možni vzrok za vaše težave.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close