Najpogostejša ženska težava, ki polni ginekološke ambulante

Vnetja nožnice so eden pogostejših vzrokov za obisk ginekološke ambulante. V evropskem prostoru je glivična okužba najpogostejši povzročitelj vnetja nožnice, v ZDA pa je na drugem mestu. Ocenjujejo, da se z glivičnimi vnetji vsaj enkrat v življenju spopade kar tri četrtine žensk v rodnem obdobju, pri polovici pa se te težave ponavljajo.

Pogovarjali smo se s prim. Lucijo Vrabič Dežman, specialistko ginekologije in porodništva, ki nam je pojasnila, kdaj in zakaj pride do vnetja.

prim. Lucija Vrabič Dežman

V katerem starostnem obdobju so glivična vnetja nožnice najpogostejša?

Glivična vnetja nožnice pogosteje zasledimo med spolno aktivnimi ženskami in tudi med nosečnicami, kjer dodaten problem predstavljajo omejene možnosti zdravljenja.

Pogosto se pojavljajo tudi med ženskami z nekaterimi kroničnimi boleznimi, npr. sladkorno boleznijo, ne glede na starost.

Kdaj pride do glivičnega vnetja nožnice?

V zdravi nožnici prevladujejo posebni mikrobi, laktobacili, ki vzdržujejo normalno nožnično bakterijsko poselitev. To so koristne bakterije. Vzdržujejo kislost nožnice, kar preprečuje prekomeren razrast škodljivih in neželenih mikrobov. Na ta način se ohranja zdravje nožnice in preprečuje, da bi bolezenske klice dosegle ženska rodila in jih okužile.

V tem okolju se nahajajo tudi glivice in nekateri drugi mikroorganizmi, ki živijo v sožitju zlaktobacili.

Razmere v nožnici, ki odražajo spremembe v življenjskim stilu ženske (npr. stres, hormonska nihanja …), lahko uničijo zaščitno delovanje laktobacilov. Glivice se prekomerno razrastejo in povzročijo vnetje.

Preberite več o vzrokih glivičnih okužb.

Katere ženske so bolj izpostavljene tveganju za glivično vaginalno okužbo? 

Vsak dejavnik, ki poruši razmere v nožnici in zmanjša njeno kislost, je predpogoj za okužbo z različnimi mikrobi, vključno z glivicami. Večje tveganje imajo ženske po rabi antibiotikov, tiste z oslabljenim imunskim sistemom in ženske z nekaterimi kroničnimi obolenji (npr. sladkorno boleznijo).

V to skupino uvrščamo tudi ženske z raznolikimi in intenzivnimi spolnimi praksami, številnimi spolnimi partnerji, s preveč agresivno nego zunanjega spolovila in nožnice ter uporabnice nekaterih kontracepcijskih metod (npr. hormonske kontracepcije).

Je možen prenos glivične okužbe na partnerja?

Glivične okužbe ne uvrščamo med spolno prenosljive okužbe (SPO), saj so glivice normalno prisotne v zdravi nožnici. Nahajajo se tudi na koži spolovil in na sluznici pri obeh spolih. Med spolnimi odnosi pa se kljub temu lahko prenašajo z enega partnerja na drugega.

Večjo pogostnost glivičnih vnetij nožnice pa povezujejo z večjim številom spolnih partnerjev in pogostejšimi spolnimi odnosi ter nekaterimi spolnimi praksami (oralna, analna, spolni odnosi med menstruacijo).

Kako prepoznati glivično vnetje nožnice?

Znake glivične okužbe nožnice ženske povsem enostavno prepoznajo same.

Značilen je bel, skuti podoben izcedek, brez neprijetnega vonja. Spremljajoče težave so intenzivno srbenje nožnice in zunanjega spolovila, žgoče bolečine v nožnici, lahko tudi bolečina med uriniranjem in spolnimi odnosi.

Preberite več o simptomih.

V prihodnjem članku bomo s prim. Lucijo Vrabič Dežman govorili o načinih zdravljenja. Spremljajte nas na Med.Over.Net.

Avtor
Piše

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
87,083
16.07.2024 ob 14:05
261
04.07.2024 ob 10:41
1,612
29.05.2024 ob 22:34
849
15.07.2024 ob 21:24
768
18.05.2021 ob 15:18
Preberi več

Več novic

New Report

Close