Nad zamašen nos z naravnimi dekongestivom

U. L., 02. februar 2022
AktualnoZdravje
Ženska z rjavimi lasmi si briše zamašen nos.

Zamašen nos je zoprna nadloga.

Nosni dekongestivi so danes lahko dostopna in pogosto uporabljana zdravila. Najpogosteje jih uporabljamo v obliki kapljic za nos pri akutnem vnetnem rinitisu s spremljajočim navadnim prehladom. Razlog za uporabo so zelo neprijetni, včasih neznosni simptomi: pordela, otekla in odebeljena nosna sluznica, povečan izcedek iz nosu, srbenje nosu, zmanjšano zaznavanje vonja, suha sluznica nosu in žrela, zlasti pa zamašen nos in oteženo dihanje. V teh primerih so nosni dekongestivi zelo učinkoviti, saj lahko v kratkem času odpravijo oteklost nosne sluznice (kongestijo) in zamašen nos ter ublažijo druge pridružene simptome okužbe.

Nosni dekongestivi niso povsem varni. Kot vsa druga zdravila lahko povzročijo stranske učinke, zlasti ob dolgotrajni in neustrezni uporabi kapljic, kot kaže praksa. Kapljice za nos smemo uporabljati največ sedem dni, mnogi pa jih zaradi še vedno prisotnih simptomov uporabljajo veliko dlje. K sreči so na voljo povsem varni naravni dekongestivi. Poiščite jih v naravi.

Pomoč iz narave

Virginski nepozebnik (Hamamelis virginiana) deluje močno protibakterijsko, regenerativno in adstringentno (»ustroji« sluznico in tako zmanjša njeno prepustnost). Lahko zmanjša oteklost nosne sluznice, poveča prehodnost dihalnih poti in olajša dihanje.

Čaj ali inhaliranje cvetov prave kamilice (Chamomilla recutita) lahko olajša neprijeten občutek zamašenosti nosu in vnetje nosne sluznice. Znano je, da ima prava kamilica močne protivnetne lastnosti, zaradi katerih jo že dolgo uporabljamo kot naravno zdravilo pri okužbah dihal. S svojim sproščujočim delovanjem pa vpliva tudi na živčni sistem ter tako blaži nemir, nespečnost in razdražljivost.

Kot naravni dekongestivi so na voljo tudi eterična olja evkalipta, sivke in smilja. Z inhaliranjem teh olj spodbudimo dekongestijo sluznice, obenem pa se zmanjšata njena oteklost in izcedek. Nosna sluznica se pomiri, izboljša se prehodnost nosu in dihanje je lažje.

Eterično olje evkalipta (Eucalyptus globulus) deluje kot naravni dekongestiv pa tudi ekspektorans, zato poleg lajšanja dihanja zmanjšuje tudi viskoznost respiratorne sluzi in lajša izkašljevanje.

Evkaliptus

Prava sivka (Lavandula angustifolia) je zelo učinkovit naravni dekongestiv in sedativ, poleg tega pa ima protivirusne, protibakterijske in protivnetne lastnosti. Zato zelo učinkovito blaži simptome prehlada, pomirja vneto nosno sluznico in vnetja zgornjih dihalnih poti. Eterično olje laškega smilja (Helichrysum italicum) deluje protialergijsko, protivnetno, protimikrobno, analgetično ter lajša izkašljevanje. Obenem krepi odpornost, uničuje povzročitelje prehlada, zavira vnetje, redči respiratorno sluz, lajša dihanje in pomaga odmašiti nos. Da bodo eterična olja res delovala, izberite tista s certifikatom in jih uporabljajte na ustrezen način.

Z raziskovalnega vidika

Ali veste, da pikantna hrana zelo učinkovito odmaši nos? Za to je odgovorna spojina kapsaicin, naravni alkaloid iz različnih vrst pekočih paprik in feferonov. Hrano obogati z značilnim pekočim okusom, ljudem z akutnim vnetnim rinitisom pa pomaga blažiti neprijetne simptome vnetja. Strokovnjaki pojasnjujejo, da gre pri pekočem okusu v resnici za občutek povišane temperature, ki se razširi po nosu in ustni votlini, poveča krvni obtok in ublaži bolečine. Raziskave so dokazale tudi dekongestivne lastnosti kapsaicina: izkazal se je za zares učinkovitega pri izboljšanju pretoka sluzi skozi dihalne poti pa tudi pri odpravljanju občutka zamašenega nosu.

Literatura:
Gevorgyan, A., et al. 2015. Capsaicin for non‐allergic rhinitis. Cochrane Systematic Review – Intervention.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
3,669
28.06.2024 ob 07:32
3,913
16.07.2024 ob 13:46
33,809
20.06.2024 ob 23:19
1,236
14.07.2024 ob 19:34
572
20.06.2024 ob 18:14
Preberi več

Več novic

New Report

Close