Oh, ne! Glivice! Kaj pa zdaj?

Eva Doljak, 01. februar 2022
Zdravje
Vir: Profimedia

Glivična okužba – predvsem stopal in nohtov na nogi – je vse prej kot redka nadloga. Kako prepoznati glivično okužbo in kako si lahko pomagate sami?

Glivična obolenja so pogosta preglavica, ki med ljudmi še vedno budi nelagodje in celo sram. A glivice so nekaj normalnega, na naši koži in v našem organizmu živijo ves čas, le ko se prekomerno razmnožijo ali ko nas napadejo kakšne sorte, ki si patogene za nas. Ena najpogostejših glivičnih okužb so glivice na stopalnih in nohtih na nogi. Povzročajo jih glivice iz skupine dermatofitov, lahko pa tudi tiste iz skupine kvasovk in plesni.

Glivice lahko dobite, če hodite bosi v javnih prostorih, kot so skupne umivalnice, kopališča, savne. Tudi če hodite na pedikuro v kozmetični salon in pribor, s katerim vam urejajo nohte, ni ustrezno razkužen, pred tem pa je katera od strank imela glivice, lahko pride do prenosa okužbe.

Idealni pogoji za njihovo razmnoževanje so tema, toplota in vlaga. Zato imate tisti, ki se močneje potite v noge, več možnosti, da se boste kdaj v življenju srečali z nadležnimi glivicami. Predvsem v hladnejših delih leta, ko nosimo nogavice in tesnejše čevlje, stopala pa so tako skorajda ves dan ”zaprta” v nogavicah in se koža ne zrači. Čeprav je tudi poletje, ko več hodimo bosi in so temperature višje, z vidika razmnoževanja glivic nadvse ugoden čas.

Vir: Profimedia

Kako so videti glivice in kako si lahko pomagamo?

Glivice na nohtih se velikokrat pojavijo na največjem nohtu noge – palcu, redkeje se glivice razmnožijo na nohtih rok. Lahko so videti kot rumenkasto obarvan, zadebeljen noht, lahko pa se pod nohtom zarisujejo tudi obarvani kolobarji in pike. Če namesto nohta napadejo stopala, jih prepoznate po zmehčani belkasti koži, ki je lahko tudi suha in se lušči. Prizadeti deli stopala lahko tudi srbijo.

Če glivična okužba ni prehuda oziroma če je še v začetni fazi, jo lahko skušamo odpraviti sami, in sicer  z naslednjimi pristopi.

Mazila in laki

V lekarni imate na voljo različne pripravke, ki vam lahko pomagajo v boju proti glivicam: mazila, pene, celo lake in pisala proti glivicam in še bi lahko naštevali. Najbolje vam bo znal svetovati farmacevt in po njegovem nasvetu boste gotovo izbrali pravi pripomoček za svoje težave.

Vir: Profimedia

Limonin sok, jabolčni kis in soda bikarbona

pH kože in nohtov pomagajo uravnavati tudi nekateri pripomočki, ki jih imate skoraj zagotovo doma. Jabolčni kis na primer, ki ga razredčite z nekaj mlačne vode in nato za 15 minut v mešanico vode in kisa postavite prizadeto stopalo. Lahko tudi večkrat dnevno. Po koncu pa ne pozabite noge dobro osušiti. Jabolčni kis lahko zamenjate tudi s sodo bikarbono in si z njo pripravite mlačno kopel za z glivicami prizadeto stopalo. Limonin sok pa nakapajte na vato, ki jo nato prav tako za kakšnih 15 minut položite na prizadeti noht. Postopek ponovite večkrat dnevno.

Eterično olje čajevca in sivke

Eterično olje čajevca so že v preteklosti kot zelo vsestransko zdravilo poznali avstralski aborigini in novozelandski Maori. In mnogi, ki prisegajo na aromaterapijo, se ga pogosto poslužujejo še danes. Znan je namreč po močnih antibakterijskih in protivnetnih značilnostih. Dobro razkužuje in je učinkovito sredstvo za odpravljanje glivic.

Eterično olje sivke je sicer bolj poznano po svojih sproščujočih učinkih na naš organizem, a ta prijetno dišeča rastlina deluje tudi antibakterijsko in kot dobro sredstvo za dezinfekcijo. Zato se lahko, če nimate eteričnega olja čajevca pri roki, imate pa v domači lekarni sivkinega, skušate nad nadležne glivice spraviti tudi z njim.

Vir: Profimedia

Kdaj k zdravniku?

Včasih pa vsa ta domača zdravila ne delujejo in glivično vnetje ne izgine. Še več, lahko se razširi po nohtu ali celo na ostale nohte. Ker lahko v skrajnem primeru z glivicami okužen noht odstopi od kože ali ga je treba kirurško odstraniti, se je treba, če vam domači tretmaji ne pomagajo ali se stanje hitro slabša, obrniti na svojega zdravnika. Za zdravljenje najbolj trdovratnih glivičnih vnetih namreč obstajajo tudi tablete, a je zdravljenje dolgotrajno in poteka pod nadzorom zdravnika.

Poleg primernega zdravljenja pomembna tudi ustrezna higiena

Med zdravljenjem glivičnega vnetja morate ves čas skrbeti tudi za ustrezno higieno. Upoštevajte naslednje ukrepe:

  • Večkrat na dan si s pH nevtralnim milom dobro umijte prizadeto stopalo in ga po umivanju dobro osušite.
  • Brisače, ki jih uporabljate, pogosto menjajte in jih v pralnem stroju preperite na visoki temperaturi.
  • Če se z okužbo spopadate v hladnejših delih leta, ko nosimo nogavice, izberite takšne iz bombaža ali drugih naravnih materialov, vsekakor pa se izogibajte nogavicam iz sintetike.
  • Izogibajte se nošenju pretesnih čevljev, kajti pretesna obutev lahko še dodatno poškoduje nohte, s čimer lahko postanejo še bolj dovzetni za okužbe z glivicami.
  • Če glivice zdravite z mazili, pudri, penami ali drugimi pripomočki iz lekarne, upoštevajte navodila za uporabo in predvsem z uporabo vztrajajte dovolj časa. Če boste sanacijo z glivicami okuženega nohta zaključili prehitro, namreč tvegate, da se okužba ni povsem do konca pozdravila in se vam znajo težave v kratkem ponoviti.
  • Enako velja za uporabo domačih pripravkov, kot so kopeli iz jabolčnega kisa, sode bikarbone, uporaba eteričnega olja. Tretma, ki ste ga izbrali za sanacijo okuženega predela, izvajajte večkrat dnevno in dovolj dolgo časovno obdobje.
Avtor
Piše

Eva Doljak

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
6,179
05.10.2024 ob 20:50
3,284
17.09.2024 ob 07:01
24,489
05.10.2024 ob 17:35
13,217
28.07.2024 ob 16:00
143,615
05.10.2024 ob 20:46
Preberi več

Več novic

New Report

Close