Alkoholni maček – ali obstaja zdravilo?

U. L., 28. januar 2022
Življenjski slog
Ženska v belem puloverju in kozarcem v roki se drži za glavio-alkoholni maček

Glavobol, slabost, dehidriranost, driska, utrujenost, omotica. To so spremljevalci alkoholnega mačka, ko naslednji dan prisegamo, da je bilo to zadnjič, ko smo si dovolili, da nas premami opojna kapljica.

Maček, hangover, tiger ali strokovno, veisalgija.

Veliko ljudi se je že srečalo z neprijetnimi posledicami prevelikih količin alkohola. Gre za stanje fizičnih in psihičnih učinkov, ki nastopijo nekaj ur po uživanju prevelikih količin in lahko trajajo tudi do 24 ur.

Po podatkih NIJZ imajo kar tri četrtine oseb, ki so se opile, naslednji dan alkoholnega mačka.

Ali obstaja zdravilo za zdravljenje mačka?

Najboljši način je zmernost oziroma abstinenca. Ker pa vemo, da ne iščete tega nasveta, je pomembna preventiva in ozaveščanje o škodljivosti alkohola.

Splet je stičišče, kjer najdete skoraj vse, tudi zdravila proti mačku. Tega ne boste našli, kljub vabljivim a zavajajočim napisom na izdelkih.

Zdravila ne morete kupiti, ker ne obstaja. Ne poslušajte niti nasveta »klin se s klinom« zbija, saj boste le podaljšali čas okrevanja.

Na ameriškem Amazonu je bilo leta 2019 mogoče najti 82 zadetkov pod iskalnim nizom »zdravljenje mačka«. V različnih oblikah (kapsule, tablete, praški, žvečilni gumiji, obliži, idr.). V večini analiziranih izdelkov so bile presežene zgornje meje in priporočene dnevne ravni vnosa.

Več kot 60% izdelkov je imelo navedbo, da zdravijo/preprečujejo alkoholnega mačka. V znanstveni literaturi ni zavedenih nobenih strokovnih podatkov o varnosti ali učinkovitosti pripravkov za ljudi, saj lahko povzroči neželene interakcije.

različna prehranska dopolnila-alkoholni maček
Profimedia

V skoraj polovici izdelkov so našli sestavino N-acetil, ki je bil s strani FDA l. 1963 odobreno kot mukolitično zdravilo za zdravljenje kronične bolezni dihal, zato kot sestavina ni dovoljena v prehranskih dopolnilih.

Če odmislimo regulativni vidik, je za potrošnika bolj pomembnejša učinkovitost te sestavine pri zdravljenju mačka.

Večina takih izdelkov se prodaja pod pretvezo, da gre za prehranska dopolnila, kar predstavlja veliko težavo. Čeprav so posamezne sestavine in odmerki varni, če ji uživamo posamično, pa varnost sočasne uporabe ni znana.

Prehranska dopolnila so živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. Na slovenskem trgu se v zadnjih dveh desetletjih povečuje uporaba prehranskih dopolnil. Pomembno je, da se zavedate, da prekomerna ali neustrezna uporaba dopolnil lahko povzroči neželene učinke ali celo zastrupitev.

Vir: Toksikologija 2021: Prehranska dopolnila- zbornik prispevkov, Ljubljana 2021

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

U. L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close