Moj otrok ima vročino. Kaj narediti?

Oglasno sporočilo , 14. januar 2022
NoviceZdravje

Vsak starš si želi, da njegov otrok ne bi nikoli zbolel, temveč bil vedno dobrovoljen in poln energije. Vendar se vsi zavedamo, da so v otroštvu bolezni precej pogoste, saj otrokov imunski sistem še ni dovolj razvit, da bi lahko kljuboval vsem okužbam, ki so prisotne v družbi. V teh mrzlih zimskih mesecih se najpogosteje srečujemo z različnimi boleznimi, ki jih spremlja povišana telesna temperatura, z drugimi besedami, vročina.

Večina staršev je prepričanih, da vročina prek 38,5 °C močno ogroža njihovega otroka in jo je potrebno takoj znižati. Pomembno je zavedanje, da je vročina le eden od bolezenskih znakov, ki lahko spada celo med obrambne odzive organizma in četudi se sliši nekoliko nenavadno, nam lahko le-ta koristi med boleznijo.

Kako izmeriti vročino?

Naloga starša je, da najprej preveri ali je vročino dobro izmeril, za kar potrebuje dober merilnik telesne temperature. Pomembno je, da telesno temperaturo merimo v mirovanju in vsaj dve uri po jedi, dobro pa je tudi, da otrok med tem ne pije toplih pijač. Običajno jo merimo pod pazduho, pri čemer se normalne vrednosti gibljejo med 36,2 °C in 37,2 °C. Pri manjših otrocih in dojenčkih pa jo lahko merimo tudi v ritki, kjer termometer vstavimo 1 do 2 cm globoko v črevo. Pri tem je potrebno upoštevati, da je izmerjena temperatura vsaj za pol stopinje višja, kot če bi meril pod  pazduho. O vročini torej govorimo, ko telesna temperatura merjena pod pazduho preseže 37,2 °C, merjena v ušesu preseže 37,5 °C in v ritki 38 °C.

Kako pomagati otroku z vročino?

Zapomnite si, da vročina sama po sebi običajno ni nevarna, lahko pa je nevarna bolezen, ki je vročino povzročila. Zato je pomembno, da svojega otroka redno spremljate in ste pozorni na vsako spremembo pri njem. Kaj pa lahko v primeru, da ima vaš otrok vročino naredite sami?

  • Otroku ponudite veliko tekočine.
  • Otrok naj bo oblečen v oblačila, ki so zračna in dobro vpijajo vlago.
  • Otroku lahko naredite mlačno vodno kopel, katere temperatura znaša med 36 °C  in 37 °C in jo postopoma ohlajamo, da pridemo do temperature med 29 °C in 34 °C.
  • Otroka lahko slečemo in za nekaj minut zavijemo v rjuho, ki je bila namočena v mlačno vodo.

Kdaj starš otroka, ki ima vročino, pelje k zdravniku?

Če torej vročina ne preseže 38,5 °C, je otrok živahen, dovolj pije in redno odvaja vodo, lahko počakamo z zdravljenjem z antipiretiki. V kolikor pa vročina narašča in se giblje med 38,5 °C  in 39 °C, pa je potrebno vročino začeti zniževati. Bodite pozorni na to, ali je vročina po antipiretiku padla (padati naj bi začela nekje po 30- 60 minut po zaužitju le-tega).

V kolikor je vaš otrok zmeden, se na vaše klice ne odziva, ga zelo zebe in ima krče, nemudoma pokličite zdravnika. Seveda to pravilo ne velja pri otrocih mlajših od treh mesecev – če ima takšen dojenček vročino nad 38 °C, ga takoj peljite k zdravniku, da ga pregleda.

Kako ukrepati, ko ima vaš otrok vročinske krče?

Vročinski krč boste prepoznali takoj, saj otrok otrpne, pade v nezavest, obrača oči in stiska pesti. Pomembno je, da ga takoj položite na bok, da mu jezik ne bo zdrknil v žrelo in  da se ne bo zadušil, če bo bruhal. Nato pa ga hitro slecite in mu v črevo dajte svečko proti vročini. Navadno se vročinski krči hitro prenehajo in vaša naloga je, da otroka takoj odpeljete k pediatru.

Zdravljenje z antibiotiki?

Starši, nikoli ne začnite zdravljenja z antibiotiki sami, ker vam jih je pri prejšnjem zdravljenju še malo ostalo. Antibiotik lahko predpiše le zdravnik, ki je otroka pregledal, starš pa mora pri zdravljenju z antibiotikom  povsem slediti navodilom zdravnika.

Zdrav otrok = srečen starš!

Starši smo odgovorni za svoje otroke in večinoma tudi za njihovo zdravje. Pomagajmo jim, da bo njihov imunski sistem karseda čim bolj okrepljen, zato prelistajte Hofer novi katalog in priskrbite sezonsko sadje ter zelenjavo ekološkega in lokalnega izvora, kupite jim dober čaj (pomembno je, da pijejo veliko tekočine), med in limono, saj rek “otroci so naše največje bogastvo”, še kako drži!

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close