Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Poživitveni

Poživitveni

Koliko časa naj bi trajala zaščita poživitvenega (3.) odmerka za covid?

Za covid bi lahko potrebovali še 4. odmerek? se bo potrebno cepiti vsake pol leta, vsake 2,3 mesece bo potrebno nov poživitveni odmerek? Kakšne so napovedi?

Spoštovani, odgovora na to vprašanje še ni, saj je odvisen od hitrosti kroženja/ prekuževanja svetovne popualcije, cepljenja in precepljenosti, razvoja cepiv in seveda, hitrosti in obsega spreminjanja virusa v za imunski odgovor značilnem delu. Verjetno bodo potrebna cepiva iz značilnih delov razlčnih sevov.  Zaenjrat vemo, da raven protiteles po cepljenju po par mesecih močno upade, a se zelo hitro dvigne po poživitvenem odmerku.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Se potem lahko predvideva, da bo potreben še 4. odmerek na podlagi tega oz. da bo cepljenje potrebno  na vsake pol leta? Za tretji odmerek sem izvedela iz medijev. Ne da se mi spremljati redno medijev, kje lahko še izvem informacije? Pri zdravnici, ampak zdravniki so itak preobremenjeni?

Tovrstne informacije bo vaš izbrani zdravnik vsekakor imel, a, kot rečeno, smo renutno daaaaaaaaleč od tega, da bi vedeli, kako bo v naprej. Trenutno se je dajanje tretjega odmerka skrajšalo s prvostnih 6 na 3 mesece (kar je bilo po prejšnjih priporočilih možno le za osebe s pričakovano slabim, ali nezadostnim imunskim odzivom). Vsekakor je smisleno, da v tej situaciji spremljate medije, saj se tudi protikoronski ukrepi praktično vsakodnevno spreminjajo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

zakaj se je skrajšala doba s 6. na 3. mesece za poživitveni odmerek pravzaprav?

Spoštovani, skrajšala se je iz dveh razlogov:

1. ker so opazili znatnejše upadanje nivoja protiteles cca po treh mesecih po popolnem cepljenju z 2 odmerkoma;

2. ker so se pojavile nove virusne različice (najprej delta, sedaj pa še omikron), ki so spremenjene v za imunski odgovor pomembnem delu s-proteina in je zato cepivo ob nižjem nivoju protiteles manj učinkovito.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

če lahko špekuliramo, po čez tri mesece potreben nov poživitveni odmerek? Kje lahko izvem, če bo, razen iz medijev? pri zdravniku? Za koga je pa priporočljiv poživitveni po treh mesecih?

Spoštovani, ne morete špekulirati, ker ni mogoče predvideti, v kakšno smer bo mutiral virus. Poleg tega bo tudi vedno več oseb, ki bo hkrati prebolevniki in cepljeni, za katere je že sedaj jasno, da imajo boljšo zaščito kot samo cepljeni ali samo prebolevniki. Pred pojavom spremenjenih oblik se je poživitveni odmerek prej kot v 6 mesecih priporočal osebam spričakovano slabšim imunskim odzivom: težki kroničniboleniki, starejši, osebe z znanimi imunskimi pomanjkljivostmi; transplantiranci…. Informacije s priporočili o cepljenju so stalno objavljene in se posodabljajo na spletni strani NIJZ.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

v Izraelu so med prvimi začeli s 3. odmerkom, zdaj kot prvi začenjajo s 4. Je predvidevati, da bo slej ko prej 4. odmerek tudi pri nas potreben/priporočljiv?

Spoštovani, ta hip je za odgovor prezgodaj. Odvisno od kroženja različic.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.
Objava čaka odobritev

Seveda lahko pokličete, spremljajte pa vsaj spletno stran NIJZ. Kot rečeno, pa ta hip informacij o nadaljnjih odmerkih še ni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

kdaj se je priporočljivo cepiti po 3. mesecih?

 

Spoštovani, ne razumem čisto, na kaj se vprašanje nanaša? A na poživitveni tretji odmerek proti covidu? Će na slednje, ali v primeru, da bi se sev nenadona močno spremenil; ali pa v primeru, da gre za osebo z zmanjšano imunostjo (starejši, imunske motnje, transplantirane osebe, kronične bolezni, ipd.)

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

za 3x cepljene in prebolele kolikšna je zaščita proti omnikornu? Dovolj mi je mask …

Spoštovani, povsem verjamem, da vam je dovolj mask, a natančnega odgovora, kolikšna je zaščita, vam ne morem dati. Nekaj je prav gotovo je, koliko pa, bodo pokazali šele izračuni študij, ki bodo upoštevali posamezne kombinacije. Omikron ima kar precej mutacij, predvsem pa tvori bistveno več posebne beljakovine (v primerjavi z alfo in delto), ki zablokira naravni imunski odziv.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

kolikor sem brala, sem brala, da zaščita po cepljenju ni doživljenjska in da zaščita po prebolevnosti je višja kot po cepljenju proti omnikornu?

Spoštovani, o zaščiti proti omikronu po cepljenju ali po prebolevnosti prav zares še ne vemo dovolj. Trenutno je v ospredju res velika kužnost, hitro širjenje in relativno zelo blaga klinična slika. Vidimo primere prebolevnikov, ki so delta okužbo preboleli oktobra 2021 in vidimo 3x cepljene okužene. Prav gotovo pa več primerov omikronske okužbe zaradi blage klinične slike tudi zgrešimo. Treba je počakati.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni.

Torej imate podatke, da so ponovno zboleli za omicronom tisti,ki so covid preboleli oktobra letos? Kaksen je potek?

Podrobnih analiz o potekih še ni, da dokončne pa bodo šele takrat, ko bo na voljo dovolj celika skupina ljudi, ki bodo izkazali dvojno okužbo. Kot rečeno, večina so sedaj znanih omikronskih okužb poteka blago.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close