Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija VŠ, gama nož, sluh, Sekirica8

VŠ, gama nož, sluh, Sekirica8

Pozdravljeni,

ne vem, kaj lahko še naredim, kam naj se obrnem. Gre za občutno poslabševanje mojega sluha. Slušni aparat  sem uporabljala na enem ušesu od leta 2013, na obeh pa uporabljam aparata od leta 2019. Pred letom in pol sem začela opažati, da sicer slišim sogovodnika, vendar ga vedno ne razumem. Sprva se je to pojavljalo ob prisotnosti več govorečih, ob glasbi in drugih motečih dejavnikih. Letos pa so mi pri Neurothu že dvakrat izmerili in potem na novo prilagajali sluh na obeh aparatih. Vsakič se je drastično poslabšal sluh na obeh ušesih, predvsem pa na desnem, kjer imam švanom. To še nekako razumem, toda zakaj tako tudi levo, to uho ni bilo nikoli problematično..

Leta 2016 sem bila na obsevanju glave v Nemčiji in sicer so me obsevali z enkratno dozo 1*13 Gy, kar je zaradi enkratne doze po mnenju enega od strokovnjakov v zvezi z obsevanji vzrok za slabšanje sluha. Velikost tumorja se zaenkrat ne veča, problem je le v občutnem poslabševanju slušnosti. Sedaj sem v položaju, ko v istem prostoru, tudi preko mize, brez prisotnosti kakršnih koli motečih glasov ali hrupa, preprosto ne razumem sogovornika. Vas lepo prosim, kaj lahko storim, ali je še kakšna možnost za odpravo te težave, saj mi to oteženo komuniciranje v vedno veji meri povzroča osamitev in izolacijo od ljudi.

Vesela bom vašega odgovora, nasploh v primeru kakšne vzpodbudne vesti.

Lepo vas pozdravljam, MarSha.

 

Pozdravljeni,

zdravljenje vestibularnega švanoma je z radionožem, (gama nožem), za katerega je šele zdaj po mnogih letih znano, da postopno okvari sluh, ki v  cca 5 -7 letih postane neuporaben za razumevanje govora. Tako so se tudi indikacije za zdravljenje z radio nožem zdaj zožale, to zdravljenje pride v poštev, ko sluh ušesa z VŠ zaradi rasti in pritiska tumorja postane neuporaben.

Nasprotno uho – brez tumorja pa se slabša zaradi starostnih degenerativnih sprememb, ki smo jim podvrženi vsi, poteka pa različno hitro. Dodatni dejavniki za okvaro so kronična izpostavljenost hrupu in zvokom, virusna ali bakterijska vnetja ušes, poškodbe glave, kajenje, sladkorna bolezen, visok krvni tlak in maščobe ter druge bolezni. Napredovanje izgubljanja sluha lahko upočasnite z rednim gibanjem, multivitaminskimi dodatki, dodatkom cinka.

Nastavitve slušnega aparata naj vam dodatno prilagodijo, da boste lahko funkcionirali. V kolikor bi se zgodilo, da z ušesom brez tumorja VŠ kljub slušnemu aparatu ne bi razumeli govora, pa prdie v poštev polžkov vsadek (kohlearni implant) –  tega pa žal na strani z VŠ ne morete dobiti.

Lp

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close