Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Covid in prebolevnost

Covid in prebolevnost

Pozdravljeni. Kaj menite o tem clanku? https://karinrizner.si/resnica-o-kovidu-19/naravna-imunost-po-prebolelosti/

Spoštovani, način tolmačenja in povzemanja različnih študij, ugotovitev in čankov odraža mnenje avtorice. Nikakor se ne morem strinjati, da strokovna javnost ne priznava, ne upošteva imunosti, po preboleli bolezni. Imunost (oz. dovzetnost) za ponovno okužbo so preiskovali in raziskujejo v mnogih študijah, ugotavljajo tudi prisotnost in pomen dolgotrajnih okužb s SARS-CoV 2, kroničnega nosilstva virusa (in spreminjanje le tega v dolgotrajno) okuženem.  Objavljene so študije, ki govorijo o osebah, ki so bili virusu izpostavljeni v visoko rizičnem stiku, pa sploh niso oboleli. Pri njih se ugotavlja pomen T celične imunosti. Izvedene so številne študije, ki ugoravljajo pomen T in B celične imunosti, zaščite po preboleloati, zaščite po cepljenju in kombinacije. Vse številne študije pa ne morejo spremeniti dejstva, ki ga o korona virusih vemo že dolgo, da se virus zelo hitro spreminja, da se pojavljajo nove različice in je imunost omejena predvsem na različico, s katero smo bili v stiku (oz. tiste, ki so le-tej čim bolj podobne). Vemo tudi, da je imunsot, oz. dovzetnost za ponovne okužbe, povezana tudi z genetskimi dejavsniki posameznika, starostjo, imunsko kompetenco in določenimi rizičnimi dejavsniki (debelost in prekomerna telesna teža, starost, diabetes, prisotnost kroničnih obolenj, imunskih motenj, ipd.). Avtorica predvsem na razume, kaj je namen širokega preceljanja prebivalstva – in sicer v določenem trenutku (in v najkrajšem možnem času) zmanjšati bazen za okužbo dovzetnih oseb (dovzetnost pa se zmanjša s cepljenjem, prebolelostjo in kombinacijo. Manj kot je dovzetnih, manj bo okužb, manj kroženja, manj spreminjanja virusa, …

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni. Zanima me ali lahko po okuzbi s covidom dobis se cez 6 nnesecev pljucnico recimo … postcovidno?

Spoštovani, 6 mesecev po preboleli okužbi imate lahko še vedno težave, ki jih označujemo kot post covid, Simptomi tovrstnega dolgotrajnega prebolevanja bolezni covid-19 so raznovrstni, npr. utrujenost, zadihanost, nespečnost, težave s spominom in koncentracijo (t.i. megleni možgani), srčne palpitacije, bolečine v različnih delih telesa, driska, slabost itd. https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/panda_porocilo_po_16._valu_koncno.pdf

(stran 34)

 

Na novo nastala pljučnica NE so sodi v post-kovidni sindrom, temveč je treba iskati vzrok pri drugih povzročiteljih.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Se mi je kar zdelo. V glavnem pogovarjala sem se z osebo, ki je imela po 5 mesecih po okuzbi bakterijsko pljucnico in so ji baje rekla, da je to postcovidna, ker ob prebolevanju je imela virusno in ji je to poskodovalo pljucne mesicke. Sama tudi ne verjamem tega. Torej ni to postcovidna?

Se to, prebolevnik je zasciten le proti enemu sevu, proti ostalim pa sploh ne? Ce si cepljen pa si zasciten proti vsem (da zbolis sicer lahko, ne pa s tezjim potekom)?

 

Spoštovani, visus SARS-CoV2 pri nekaterih možno poškoduje pljučne mešičke, zato ostanejo ti ljudje še dlje časa bolj dovzetni za druge okužbe. Povečano dovzetnost za okužbe z drugimi povzočitelji lahko štejemo v t.i. “postcovid” stanje, pljučnico pa pač povzroči eden izmed številnih povzročiteljev. Pljučnice ne morete šteti kot “post-covidne”, ker nima zveze s samim virusom, temveč predvsem s stanjem poškodbe dihalnih poti in večje dovzetnosti za druge povzročitelje. Koliko je zaščiten prebolevnik, študije še ugotavljajo. Mnoge študije so kazale na dolgo(trajno) zaščito, je pa ta, kot pravilno ugotavljate, povezana s spremenljivostjo virusa. Tudi s cepljenjem je precej podobno. Pomembno je, kako se virus spreminja v delu, ki je pomembna pri nastajanju imunosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Zakaj pa potem ne velja, da prebolevnost drzi vsaj 9 mesecev, kot po novem, ce si cepljen (glede pozivitvenega odmerka mislim)? Ne vem ZAKAJ po teh cepivih ljudje umirajo. Vse prevec zgodb je. Vceraj sem izvedela, da je umrl znanec 3 dni po cepljenju. Kaj za vraga je tukaj v teh cepivih? In potem bodo se kje zakonsko sprejeli, da bo obvezno? Da si das nekaj vbrizgati, kar te lahko stane zivljenja? Ja, z avtom se tudi vozimo, samo je neprimerljivo to. Ne vem pa zakaj se nihce prebolevnikom ne posveti, jaz jih oooogromno poznam. In verjamem, da so bolj zasciteni kot s cepivom. Aja, samo prebolevnik ne prinese denarja svetu, tocno. To bo razlog. Zalostno v kakem svetu zivimo.

Spoštovani, pojdimo po vrsti.

Omejvanje prebolevnosti na 9 mesecev je administrativne narave, saj dejansko še ni mogoče napovedati, koliko časa in kakšne vrste imunost traja. Če si še enkrat preberete številne odgovore, ki so nanizani na to temo, boste govorili, da smo že kar nekaj časa nazaj po prebolevnosti govorili o (dolgo)trajni imunosti. Vendar – ob tem je treba natančno definirati, na kaj se nanaša. Nanaša se predvsem na tip-sev virusa, s specifičnimi lastnostmi in molekularno strukturo, ki je povzročil prvo okužbo. In bolj ko se virus spreminja v za imunost specifičnih delih, manjši je (bo) vpliv prebolevnosti, saj je bila okužba povzročena z nekoliko drugačnim virusom. Pri razvoju cepiv se je iskalo predvsem del virusa, ki igra ključno vlogo pri vstopanju v celice, in pomembnejše spreminjanje tega dela lahko tudi pomembno spremeni odgovor (in s tem učinkovitost). O cepivih krožijo številne nepreverjene in zlonamerne informacije, teorije zarote, vse-mogoče. Prav gotovo stranski pojavi v povezavi s cepljenjem nastajajo in bodo nastali. In se jih spremlja, vrednosti in nato tveganje vrednoti s tveganjem ob sami bolezni. Prepoznane neželene učinke dodaja na seznam, preiskuje vzročnost. Ogromo študij je potekalo in poteka na prebolevnikih; povezanih tako s trajanjem  okužbe, izločanjem virusa, kronično okuženimi, zdravili in zdravljenjem, trajanjem imunosti, ponovnimi okužbami, dolgotrajnim kovidom, in še in še in še…

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala vam. Pišem pod drugim imenom. Mi lahko morda procentualno poveste koliko je ponovno okuženih z istim sevom in koliko ponovno z drugim? Morda še to, če so te osebe tvorile protitelesa ali ne? Ali tvorba protiteles pomeni tudi celično imunost?

Spoštovani, natančnega podatka nimam, ker rezultatov analiz še ni (kdo sploh je ponovno okužen in s čim, če je to sploh mogoče ugotoviti, saj se sekvencioniranja ne  dela rutinsko). Od začetka epidemije je zaznanih ponovno pozitivnih manj kot 1%. Zaščita pred boleznijo, ki jo zagotavlja naš imunski sistem, je odvisna od vsaj dveh dejavnikov. Prvi je število protiteles, ki jih proizvajajo limfociti B, drugi pa je celična imunost, za katero so odgovorni limfociti T. Pri tej nastanejo spominske celice, ki si zapomnijo patogen, v tem primeru koronavirus, in ga ob okužbi odstranijo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Razumem, kaj nam pa sploh povejo ta protitelesa, ki si jih lahko izmerimo? In kaj pomeni, če so visoka?

Potem me pa še to zanima, če je zaznanih na pcr le manj kot 1 procent ponovno okuženih, zakaj nas pol v cepljenje silijo? TO je prvo vprašanje. Drugo pa zakaj v drugo ,če ti pokaže pcr pozitivno, ne pomeni nujno, da si ponovno okužen, za prvič pa je pcr medorajen? Hvala za odgovore. Upam, da razumete, da me res vse to zanima in raje vas vprašam koz fb doktorje.

Spoštovani, protitelesa govorijo o tem, da je prišlo do imunskega odziva. Njihova višina je izjeno odvisna od posameznika, (nekdo ima npr. nižje vrendnosti, pa je bil odzvi odličen, in obratno). Sama absolutna višina pa ni merilo, v kolikor ne vemo, kako so vrednosti konkretno nihale pri konkretnem posamezniku. Za presojanje ponovnih okužb prebolevnikov je, kot prvo minilo dosti premalo časa, saj je virus v kroženju šele dobro leto in pol, ponovne okužbe so razen od konkretne posameznikove imunosti odvisne od same izpostavljenosti. če posameznik živi v visoko prekuženem okolju (prebolevniki in cepljeni), se ne more tako hitro ponovno okužiti; pa, seveda. od spremenljivosti virusa samega; pa od upoštevanja nefarmakoloških ukrepov (umivanje rok, higiena kašlja, maske v notranjem prostoru, ureditev prezraćevalnih sistemov, upoštevanje razdalje), in še in še. Pomembno je tudi to, da najbrž kar nekaj ponovno okuženih zgrešimo (vprašanje je, ali se ponovno okuženi dosledno testirajo ob vsakem prehladnem znaku, če ravno ne živijo v DSO), sploh pa se ne testirajo – brez simptomov (razen če spet ne živijo v visoko rizičnem okolu – DSO). Ponovno okuženi so ali bi bili lahko okuženi, pa tega ne zaznamo. Včasih se po preboleli okužbi virus ali pa njegovi deli izločajo bistveno dlje. Nekatere osebe so kronično okužene – nor. osebe s specifičnimi imunkimi motnjami in nosijo virus več mesecev (pri teh je potreba izjemno natančna klinična in mikrobiološka presoja , vključno z analizo genoma virusa, da presodimo, ali gre za kronično ali  ponovno okužbo). Morate tudi vedeti, da se virus SARS-CoV 2 rad spreminja (mutira) ravno v osebah, kjer okužba poteka zelo dolgo. (in ko ga potem odkriješ, je treba to seveda presojati). Laboratorijska diagnostika s PCR je zelo občutljiva, in odkrije tudi dele virusa (pa čeprav ta ni več aktiven, oz. ni več mogoč nadaljnji prenos), zato se je pri ponovno okuženih treba vprašati: ali je to res ponovno okužba (ali ni morda ostanek virusa od prejšnje okužbe), kar spet izvajamo s poglobljeno mikrobiološko diagnostiko. Sprašujete: zakaj cepljenje? Že desetletja vemo, da se korona virusi hitro spreminjajo, in ravno zaradi tega hitrega spreminjanja imunost ni optimalna, je kratkotrajnejša (ker gre pri naslednji okužbi za virus, ki ima precej virjetno drugačne lastnosti in ga naš imusnki spomin ne pozna tako dobro). Več kot je okužb in bolj kot virus kroži, večja je tudi verjetnost, da se bo virus spreminjal. Namen cepljenja je, osvvežitti imunski spomin, hkrati pa s HKRATNIM širikim precepljenjam populacije v zelo kratkem času zelo privati na delež dovzetnih (sprejemljivih za virus) in prekiniti (ali vsaj zmanjšati število prenosov).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Razumem. Prosim, ce se lahko to poveste, in sicer, ce prebolevnik zboli za drugim sevom, je ponavadi okuzba blazja? Ce je razvil veliko protiteles in tudi imel kar mocno obliko?

 

Spoštovani, kot sem že večkrat napisala, so prebolevniki kar nekaj časa zaščiteni pred ponovno okužbo, ne glede na to – pa so opisani tudi posamezni primeri ponovno okuženih prebolevnikov, ki ob ponovni okužbi potrebujejo intenzivno obravnavo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala. Zanima me ali covid povzroca nasplosno kaksne spremembe na pljucih tudi v primeru, ko ne gre za pljucnico? In se lahko potem okrog tega vnetja naredi bakterijsko vnetje? Ali je bakterijsko vnetje odraz tega, da si imel.virusno pljucnico?

Knjižica je iz januarja 2021, opis delovanja virusa je tule

https://lek.si/media/witlof/attachments/2021/01/12/16/21/49/Koronavirus_SARS-CoV-2_kljucne_informacije_WEB.pdf

Seveda, virus prizadene sluznico dihal. Seveda lahko v določenih primerih vnetje komplicirajo tudi bakterije, ne pa vedno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja, to vem. Ampak zanima me,, če pride do bakterij je vedno kriva pljučnica prej obstoječa ali ne?

Ni nujno.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close